3 коментара
the wandering earth

Китайците ще местят Земята

Трейлър за филма The Wandering Earth.

От известно време насам Китай полага големи усилия да се съревновава със САЩ за лидерство в световния бокс-офис и вече има няколко успеха (макар и те да се дължат предимно на собствения им пазар, където данните вероятно се изкривяват). Наливането на стотици милиони долари във филмови бюджети е добра новина за нас, защото означава повече скъпи фантастики (друг въпрос е дали парите носят качество или само ефекти). Сега ще ви покажем трейлъра за следващата инициатива:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Соларната активност намалява и учените откриват, че слънцето е на път да се превърне в супернова. Затова разработват смел и рискован план, който да спаси планетата – оборудват Земята с колосални двигатели и започват да я местят из космоса, за да я поставят в орбита на друга звезда. Но преминаването покрай Юпитер се обърква и може да доведе до преждевременен край на човечеството. Група млади хора в ерата на блуждаещата Земя се борят смело и здраво, за да спасят света.

Филмът е по едноименния роман на Цизин Лиу, който стана един от малкото издадени в САЩ чуждестранни автори с The Three-Body Problem, за която печели и награда Хюго. В Китай пък 9 пъти е печелил Galaxy Award, най-престижната за научна фантастика там.

Получените отличия и налятите пари обаче не правят трейлъра по-вдъхновяващ или концепцията по-реалистична. Ако филмът ни попадне, ще му обърнем внимание, но засега не сме въодушевени. Със сигурност обаче има на кого да се хареса.

Премиерата му в Китай е на 5 февруари, след това тръгва и по света. У нас засега не се предвижда широко разпространение по кината.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата