blood machines

Космическа опера – визуално пиршество

Трейлър за ултра-арт филма Blood Machines

Напоследък може да изглежда, че всичко е комерсиализирано и никой вече няма оригинални идеи (пък и да има, няма кой да му даде пари да ги осъществи), но все се появява по нещо мъничко, което опровергава отчаяните от ситуацията. Нещо, което може да е далеч от перфектно и няма шанс да бъде блокбъстър, но пък е смело и разчупващо стереотипите, направено не за пари, а от любов. Май точно такъв ще бъде филмът „Кървави машини“ (с подзаглавие „Космическата опера“). Не можем отсега да преценим дали сюжетът ще си струва, но визиите определено хващат окото!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Двама космически ловци преследват изкуствен интелект, създаден да управлява космическия кораб Мима. Когато обаче ИИ-то успява да избяга от хардуера си и придобива формата на призрачна жена с обърнат светещ кръст на гърдите, ловците трябва да се изправят срещу възможността машините да имат душа.

„Кървави машини“ ще е с продължителност едва 50 минути и вероятно саундтракът ще бъде основен градивен елемент. Проектът е финансиран предимно чрез кампании в кикстартър (след което е ко-продуциран от Shudder), като режисьорът е събрал фенска база, която да му дари към 350 000 евро, само на база на музикалния му клип към песента Turbo Killer на Carpenter Brut от 2016 г. Там стилистиката е подобна, а Blood Machines: The Space Opera ще бъде негово „продължение“ (макар да изглежда по-скоро като адаптация). Е, ако и космическата опера има същото количество сюжет, то може и да не бъде достатъчно, за да остане в историята на киното, но откъм зрелища проблеми едва ли ще има. Ето и въпросното наистина доста добро музикално видео (което определено щеше да влезе в онази наша класация преди време):

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сет Икерман всъщност е творческия псевдоним на дуото Рафаел Хернандес и Савитри Жоли-Гонфор от Франция. Те са правили клипа в продължение на 6 месеца, движени предимно от страстта си и обичта към фантастиките от 80-те години. Липсата на пари за бюджет компенсират с много труд и старание.

Актьорите в главните роли за „Кървави машини“ са Андърс Хайнрихсен като безстрашния космически ловец Васкан, Крисчън Ериксън като по-възрастния и по-мъдър негов партньор Лаго и Жоел Беркманс като изкуствения интелект на Мима.

Ясно е, че филмът няма да прави световна премиера по кината, но съвсем скоро ще бъде показан за пръв път в САЩ – на 19 септември. Стискаме палци и у нас да дойде по някой легален начин, защото определено изглежда като нещо, което си заслужава да се види.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата