katty perry e t  wallpaper by sm

Когато поп културата срещне фантастичното

7 култови клипа към поп парчета с фантастичен сюжет

Поп културата притежава тази особеност, че много лесно успява да съчетае множество елементи от различни области. Често резултатите са изцяло кичозни, смешни и предизвикват единствено усмивка. Понякога обаче се получават и интересни неща. Доколко индустрията се е справила със задачата да вмъква успешно фантастични елементи в своите продукти, последната дума оставям на вас. Много от големите имена в поп музиката са записвали поне по един видеоклип с мотиви за летящи совалки или чинии, малки зелени човечета, роботи и пребиваване на друга планета. В тази класация ще посочим седем по-интересни опита на изпълнители и групи, които всеки от вас по някакъв начин вече е слушал. Видеоклиповете се отнасят както към златните години на 90-те, когато Madonna преоткриваше религията и културата на Изтока в компанията на William Orbit, когато от Англия дойде истерията към Spice Girls, и когато се носеха високи обувки в комплект със спортен анцуг. Но 90-те бяха и много повече – продуктивни години за цялото семейство Джаксън, ерата на „леките“ рок/алтърнатив изпълнители, сред които The Verve, The Cardigans, Alanis Morissette, Garbage. Сега си спомняме с носталгия за онова, което е било. И все още (поне аз съм сред тези хора) се чудим какво се опитват да ни кажат изпълнители като Miley Cyrus и Rihanna?

 

7. Michael Jackson feat. Janet Jackson: Scream (1995)

Бутон за зареждане на YouTube видео

През 1995 г. музиката се слушаше на аудиокасета, а основното забавление беше MTV. Точно в разгара на лятото Майкъл и Джанет се събраха, за да произведат съвместното си парче Scream. Двамата се намират на совалка в космоса, интериорът около тях е в изчистено бяло, в контраст с тях двамата. Ритмите са типични по-скоро за онова, което Джако вече ни бе показал в предходните си албуми. Именно простотата на клипа впечатляваше, дори пленяваше. Джанет и Майкъл се надпреварваха да играят някаква алтернативна версия на тенис на маса. Космосът ги е понесъл незнайно накъде. И онова, което остава е … музиката, ритъмът.

Няколко години по-късно Джанет Джексън отново се опита да се заиграе с фантастични мотиви в друго свое успешно парче: Whats it’s gonna be. Излишно е да споменавам, че дуетът й с Майкъл и досега е сред емблематичните песни за кариерата и на двамата изпълнители.

 

6. Spice Girls: Spice Up Your Life (1997)

Бутон за зареждане на YouTube видео

Spice Girls бяха сред големите феномени на поп културата. Групи, които се появяват и вдигат високо летвата в своята област, а онова, което следва след тях, са единствено слаби техни подобия. Съвсем различен е въпросът колко успешен екип се спотайва зад всичко това. Петте момичета успяха да съвместят своите пет напълно несъвместими стайлинга (както днес е модерно да се казва) от модерно момиче до спортистка и елегантна дама. Песните, които издадоха докато все още бяха с Джинджър Спайс (Geri Halliwell) бе онова, което непрекъснато се появяваше по телевизионните екрани и се слушаше по радиостанциите. Момичетата също се впуснаха в малка авантюра на видеоклип с фантастичните елементи (със своя сингъл Spice Up Your Life). Коли, които се движат в небето, а през това време нашите героини управляват нещо като космически (малък) кораб. Навсякъде е пълно с табелки Spice Girls. Дори и спайските се бяха постарали да изглеждат малко в стила на онова, което се опитваха да пресъздадат. Г-ца Виктория Адамс, която все още не бе станала г-жа Бекъм, показва среден пръст докато се носи над модерен вариант на модерен град. Ще попитате къде е логиката? Аз все още си задавам този въпрос…

 

5. Aqua: Cartoon Heroes (2000)

Бутон за зареждане на YouTube видео

При положение, че сте слушали поп музика, докато все още сте били ученици, няма как най-чаканият подарък за рождения ви ден да не е бил дебютният албум на норвежката банда Aqua – Aquarium. Албумът създаде голяма част от историческото минало на жанра. След излизането си на музикалния пазар той бе Бийтълс за децата между 5 и 12 години. Освен култовото парче Barbie Girl, от албума изскочиха още: Dr. Jones, Turn back time и дори един видеоклип с фантастични елементи – Lollipop (Candyman). Дори тогава групата се намираше на междугалактически кораб, вокалистката Lene бе с оранжева перука и всичко бе някак по детски сюрреалистично. 2000 година групата опита да се завърне с нов албум, но нищо вече не бе в състояние да предизвика същата носталгия по онези сладникави песни. Cartoon Heroes разказва за нападението на един гигантски октопод. На помощ са извикани Lene и компания, които пътьом преминават през бензиностанция, в която работят малки зелени човечета. Спирката е изпъстрена с всякакви колоритни предмети, а малките зелени човечета са доста симпатични. В крайна сметка групата успява да победи чудовището. Може би все още чакат, там на своя кораб, някоя нова мисия срещу гигантски октопод или друг мутирал нашественик.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата