dava-newman-02

Космонавтите на бъдещето

Ето как ще изглеждат марсианските астронавти в близко бъдеще.

Изображение с име: innov_newman_0917Макар първото стъпване на Марс все още да е далеч, учените и дизайнерите вече работят по нов тип костюми за космоса, които да заменят сегашните скафандри. Това, до което те са стигнали в момента на пръв поглед напомня много на нещо, излязло от „Стар Трек“ или „Прометей“.

Един от учените, който се занимава с този въпрос, е Дава Нюман, професор от Масачузетския технологичен институт (MIT). Тя, заедно с дизайнерите Гуй Троти и Лино Дайнесе, е взела предвид някои позабравени концепции от 60-те и 70-те години, дори от края на ХІХ век. Резултатът е един идеално прилягащ към човешкото тяло „БиоКостюм“ който може би най-накрая ще замени тежките и тромави ИМЕ-та (Извънмодулни единици), които в момента се ползват от астронавтите.

Професорът обяснява, че в общи линии костюмът създава „мини пилотска кабина“, регулираща налягането около ползвателя. То пък е създадено посредством полутвърди ребра, които се простират по цялото тяло и създават един вид противоналягане, като в същото време предоставят далеч по-голяма мобилност и комфорт от сегашните ИМЕ-та. За изплитането на костюма са скроени над 140 000 шева и са използвани около 3000 кв.м. ластик. Също така, БиоКостюмът може да бъде лесно „закърпен“ в случай на пробив.

В кратко интервю професор Нюман споделя :

проф. Дава Нюман в новият скафандър
проф. Дава Нюман в новия скафандър

 „Революция е точната дума, която трябва да кажа – крайно радикална концепция на механично противоналягане. Смятам, че това е била гениална идея, предхождаща времето си още през 70-те години на ХХ в. Моят екип успешно доказа техническата приложимост и смело можем да кажем, че БиоКостюмът предлага по-голяма мобилност и значително намаление на теглото в сравнение с традиционните костюми.“

Тъй като има доста научно-технически иновации, вкарани в БиоКостюма, той все още е доста далеч от тестове в реални условия (при нулева гравитация и налягане). Имайки предвид, че първата мисия се планува да е след десетина години, а може и повече, Нюман има предостатъчно време да усъвършенства бъдещето на модерната астронавтика.

Костюмът изглежда много добре, атрактивен е и сякаш има доста потенциал. Със сигурност сегашните скафандри имат нужда от преработка в нещо по-удобно и може именно проектът на Нюман да бъде следващата стъпка за космонавтите. Стискаме палци и очакваме да влезе в употреба.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата