aniara

Трейлър за „Аниара“

Мрачен и амбициозен шведски научнофантастичен филм с лесбийки.

Ако в научната фантастика не се правят смели експерименти, то къде?! Едно от по-експерименталните предложения тази година ще бъде драмата Aniara от Швеция. Тя е адаптация на стихотворен цикъл от нобеловия лауреат Хари Мартинсон, написан през 1956 г. Става дума за космически кораб с бежанци от Земята, който се озовава на безнадеждно пътешествие из космоса с неясна дестинация.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Видимо родната ни планета е сполетяна от нещо неприятно (въпреки че първата сцена най-вероятно е само сън), което принуждава хората да се пренесат на Марс. Едно развинтено болтче от Аниара обаче причинява огромни щети и отклонява космическия кораб от курса му. И докато Аниара се рее из космоса, членовете на екипажа му са в екзистенциална криза заради очакващата ги смърт. Как ще реагират хората на предстоящата смърт? И с какво ли ще се сблъскат в космоса?

Оригиналната поема е много известна в Швеция, превеждана е и по света. През 1959 г. пък е превърната в опера, след това е вдъхновявала и рок албуми. Името идва от гръцката дума „аниарос“, която означава „тъжен, отчайващ“ – напълно подходящо за мрачната ситуация във филма.

Критиците са разделени в оценките си – някои хвалят експерименталната природа на филма и впечатляващите му визии (при скромен европейски бюджет), а други го смятат за твърде претенциозен и бавен. Не е учудващо да има проблеми, предвид че двамата сценаристи и режисьори Пела Кагерман и Хюго Лиля за пръв път правят пълнометражен филм. Трейлърът залага доста на секса (и то лесбийския), което в днешния контекст е малко трудно да се разтълкува, но едва ли е част от стихотворния цикъл на Мартинсон.

„Аниара“ вече е показван из някои северни страни, предстои му разпространение в САЩ на 17 май. Дали и как ще стигне до България по легални канали, предстои да видим.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата