1 коментар
slepogled-ttt

Може ли сляпо да прогледне в „Слепоглед“?

Питър Уотс е определян за наследник на светила като Артър Кларк, Айзък Азимов, Станислав Лем и Майкъл Крайтън, а неговият нов роман „Светоглед“ е от твърдата научна фантастика.

Изображение с име: slepogled-koricaЖанрът на космическите фантастики в момента не е на особена почит в телевизията, но поне откъм романи има какво да го отсрами. Става дума за Питър Уотс и неговата нова книга „Слепоглед“, която ИК „Изток-Запад“ пусна на пазара тази седмица.

Два месеца от падането на звездите… Два месеца, откакто 65 000 извънземни тела се свиха около Земята като сияен юмрук и пищяха до небесата, докато атмосферата ги превръщаше в пепел… Два месеца от онзи миг на кратък шпионаж, дело на неизвестна цивилизация. Два месеца в мъртвешка тишина, докато светът, смутен, сдържа дъха си… и докато една полуразпаднала се космическа сонда не долавя шепот от ръба на Слънчевата система – слаб сигнал, разсичащ космическото пространство като лъч на морски фар… Каквото и да има там, то не говори на нас… Може би беседва с някоя далечна звезда? Или с нещо по-близо?

От издателството залагат много на „Слепоглед“ и не пестят суперлативите към поредното заглавие в каталога си. Авторът е сочен за достоен наследник на Станислав Лем и Артър Кларк, а романът се определя като находчива комбинация от Майкъл Крайтън и Айзък Азимов, смесваща авангардната наука с причудливи сюжетни елементи и провокативни послания. Питър Уотс е канадски учен и писател, чиято страст към биологията и психологията е втъкана във фабулата на книгата. Година след дебюта си творбата му получава номинации за престижните литературни награди Локус и Хюго.

Предложението определено изглежда интригуващо и със сигурност ще му обърнем внимание в най-скоро време.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата