3 коментара
wotw

MTV прави сериал по „Война на световете“

War of the Worlds с нова телевизионна адаптация.

war_of_the_worlds_shoot
Триподите си остават постоянен и популярен елемент от всяка адаптация.

За нещастие на хардкор феновете на фантастиката, следващите, които ще разработват подобен проект, са музикалната телевизия MTV. И става дума не за каква да е извънземна инвазия, а за тази от класиката „Война на световете“ на Хърбърт Уелс. MTV вече успя да отблъсне почитателите на твърдото фентъзи с „Хрониките на Шанара“ – тийн-ориентирана адаптация на поредицата романи от Тери Брукс. Сериалът си заработи втори сезон и спечели одобрение за инвестициите във визуални ефекти, но като цяло се смята за слаба интерпретация на култовите книги. Той следва линията на телевизията с млади и красиви актьори, които да привличат тийнейджърите пред телевизорите, без задължително да предлагат кой знае колко качествени актьорска игра или сюжет (вижте още сериалите „Писък“ и „Тийн-вълк“ – на последния обаче трябва да му се признае, че е категорично успешен, въпреки че скоро ще излъчи последния си сезон).

Ето защо очакваме доста свободна и младолика адаптация на War of the Worlds, която едва ли ще допадне на по-възрастните фенове и почитателите на оригинала. За да сме честни обаче, ще отчетем, че „Война на световете“ е имала много адаптации през годините (вероятно защото романът е излязъл през 1898 г. и, тъй като е доста стар, не е необходимо да се плащат авторски права), немалко от които са били разочароващи. Най-пресният пример е филмът на Стивън Спилбърг с Том Круз и Дакота Фенинг от 2005 г. Впрочем, вече е имало сериал, директно продължение на филма от 1953 г. Продуценти са били CBS от 1988 до 1990 г., а ние сме го споменавали като един от най-добрите игрални сериали на детството ни.

Сценарист на новия продукт от MTV ще бъде Андрю Кохран, който вече е работил за телевизията покрай епизоди от Teen Wolf. Друго не е известно за подготвяния проект, но едва ли ще можем да очакваме историята да се придържа към оригинала. От нас се иска просто да бъдем широко скроени и, въпреки че ни е позволено да си мечтаем някой друг да се захване с тази книга, да не отхвърляме сериала преди да сме видяли какво може да ни предложи. Все пак това е телевизия, а ако сме научили нещо за нея през последните години, то е, че винаги може да предложи нещо свежо и ново, дори когато се базира на истории, стари като света.

 

 

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата