2 коментара
The-Mummy68

„Мумията“ отново възкръсва!

Universal ще рестартира успешната си поредица „Мумията“, а сценаристът на новите филми ще бъде Джон Спейтс.

Изображение с име: The_Mummy-3Последно се възмутихме на липсата на оригиналност в Холивуд, когато рестартираха „Спайдърмен“ само 5 години след третия филм от предишната поредица. Тогава всъщност бяхме само умерено възмутени, защото част от екипа се радваше на новината, че отново ще види Спайди, и то в концепция, която може да е по-добра от тази на Сам Райми.

Днес попаднахме на нова провокация – няма и 3 години откакто излезе „Мумията: Гробницата на императора дракон“, но вече ще се прави рестарт и на тази поредица. В Юнивърсал не са доволни от резултата с третата част, но усещат, че в идеята има още хляб и затова ще започват „Мумията“ наново. За сценарист е нает Джон Стейтс („Прометей“, „Когато падне мрак“), който се изказва доста лаконично по въпроса: „Виждам това като възможността, която имах с „Прометей” – да се върна към тъмните и страшни корени на един франчайз и да ги разгърна в епичен мащаб, който не сме виждали досега.” Твърде е рано за повече подробности относно плановете му за новата „Мумия“, но поне знаем, че сигурно ще са замесени мумии.

Предишната трилогия, оглавена от Стивън Самърс, заработи общо 1.25 милиарда долара (при инвестиция от 323 милиона) и доби голяма популярност в периода 1999-2009. За съжаление, третият филм се оказа доста слаб, поради което и всички замесени лица решиха да бъде последен. Universal обаче няма да оставят нещата току-така, щом могат да изкопчат още пари.

Всъщност, гореспоменатата трилогия също не е оригинална, но поне е имала приличието да остави достатъчно време на първоизточника си да отлежи. Първият филм „Мумията“ е от далечната 1932 година, като той е далеч от екшън-комедийния стил на Стивън Самърс. Версията на Джон Л. Балдърстън е мрачен хорър и явно именно към неговата визия планира да се завърне Джон Стейтс. Но и първият филм всъщност е взаимствал основите си от роман на Нина Уилкокс Путнам и Ричард Шайер, написан още по-рано.

Иначе, рестартирания на успешни поредици в Холивуд вече се правят едва ли не всеки ден и никой не бива да се изненадва, че периодите между тях се съкращават все повече и повече. Дано поне новият сценарист направи нещо интересно с „Мумията“, което да впечатли публиката повече от „Гробницата на императора дракон“. Работата му по „Когато падне мрак“ не е много обнадеждаваща, но фактът, че някой му е поверил „Прометей“ говори, че все пак човекът има качества.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата