Mars Curiosity HQ

НАСА планира нова мисия до Марс

Друг проект на учените е изследването на радиацията около Земята

Ако си мислите, че след Кюриосити НАСА ще си почива, лъжете се. Следващата мисия до Марс се планира през 2016 година, а целта й ще бъде да проучи дали ядрото на съседната ни планета е течно или твърдо. За целта ще се изстреля модулът InSight, който ще проучва ядрото в продължение на 2 години.

Междувременно, Кюриосити изпрати първата снимка от Марс с висока резолюция – част от нея виждате по-горе, а цялата, можете да разгледате тук.

С увеличаването на мисиите и снимките от Марс се увеличиха и конспиративните теории, които смятат, че НАСА лъже обществото и всъщност не е пращала нищо на Марс. Един от тях дори е направил кратко клипче, в което показва как снимка на обикновен земен пейзаж може да се превърне в гледка от Марс.

http://www.youtube.com/watch?v=_ZIVfRQVFYE

Не само Червената планета е обект на изследване за американските учени. Съвсем скоро НАСА ще изпрати и два апарата в радиационния пояс около Земята, като тяхната цел ще е да изследва как той влияе на Земята, сателитите и космонавтите. Поясът, кръстен на откривателя си Ван Алън, досега не е изследван активно поради високата степен на радиация в него. Тя е причинена от частици от слънчеви изригвания, привлечени от нашите магнитни полета. Поясът променя формата си и може да достигне на 180 километра височина – при един от тези случаи Канада е останала няколко дни без телефони, телевизия и радио през 1994 година, тъй като слънчева буря е повредила сателитите над територията й. Това, разбира се, е бял кахър, тъй като ако този пояс липсваше, слънчевата радиация щеше да пада директно върху повърхността на Земята, правейки невъзможно зараждането на живот. За повече подробности относно влиянието на пояса на Ван Алън върху земните процеси и явления ще трябва да се обръщаме към НАСА след края на въпросната мисия.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата