babylon5

Нов „Вавилон 5“ за кино?

Джей Майкъл Стражински пише сценарий за римейк на култовия му сериал, но за кино – с нови герои и история.

Джей Майкъл Стражински не се отказва да търси начини да твори нови материали около най-добрия си проект.
Джей Майкъл Стражински не се отказва да търси начини да твори нови материали около най-добрия си проект.

Предстои ли ни завръщане към космическата ера във фантастиката? Последните новини определено сочат към това – с успеха на „Пазители на галактиката“ и предстоящите нови епизоди на „Междузвездни войни“, дори и евентуалното възраждане на „Фарскейп“, изглежда сякаш скоро отново ще стане добро време да си фен на жанра!

Днес имаме още една новина, която сочи към това заключение – Джей Майкъл Стражински работи активно по възраждането на „Вавилон 5“. Творецът пише сценарий за нов филм, като се надява да бъде готов за 2015 и да може да започне снимки през 2016 г. Идеята му е филмът да мине по кината и евентуално да започне нов франчайз. За щастие на феновете му, Стражински планира да вземе само същината на концепцията, но да представи нова история с нови герои, като само от време на време ще вкарва познати лица в нови роли (например Брус Бокслайтнър като президент на Земния съюз – защо не, ще му отива!).

Babylon 5 е един от най-епичните сериали в жанра на космическата опера. Започнал с филм и продължил 5 сезона след това, „Вавилон 5“ може да се похвали с отчетливи начало, среда и край, та дори и трогателен епилог. Има няколко сюжетни линии за няколко различни раси, всички от които се развиват през целия сериал и са внимателно обмислени и навързани една с друга. Действието се развива основно на космическата станция Вавилон 5, където четвърт милион хора и извънземни живеят заедно и се развиват почти като отделна нация, развивайки междурасовите търговски и политически отношения. Винаги на ръба на хаоса, Вавилон 5 успява да изиграе ключова роля в оформянето на вселената между 2257 и 2261 година, а, както епилогът показва, и много след това.

За съжаление, както и при евентуалния филм по Farscape, не можем да разчитаме, че плановете на Стражински ще се реализират. Той наистина държи правата за продуциране на филм, но, като изключим предстоящия му проект Sense8, името му не се свързва с кой знае какви успехи извън „Вавилон 5“. В киното е писал сценарии за „Тор“, „Z-та световна война“ и „Нинджа убиец“, но нито един от тези филми не е описван като „безпроблемен“, а и не се знае доколко е силно неговото влияние върху тях. Поради тези факти все още не може да се каже, че човекът не е способен само на един-единствен хит, при това такъв, чието време вече е минало.

Солидното количество многопластови герои определено беше едно от най-силните предимства на "Вавилон 5". Дали нов комплект от персонажи може да бъде също толкова завладяващ?
Солидното количество многопластови герои определено беше едно от най-силните предимства на „Вавилон 5“. Дали нов комплект от персонажи може да бъде също толкова завладяващ?

Стражински ще се опита да намери финансиране от Уорнър Брос, които продуцираха сериала през 90-те. Ако те откажат, той ще се опита да използва собствената си компания за по-нискобюджетна версия. Като имаме обаче предвид как изглеждаше последният опит за възраждане, филма Babylon 5: The Lost Tales, и какъв „успех“ пожъна той, определено независимото продуциране не изглежда като най-добрия вариант. Нека не забравяме и всички провали в годините непосредствено след края на сериала – непотръгналата „Легенда за рейнджърите“, спрения след само 1 сезон „Кръстоносен поход“ и пропадналия опит за високобюджетен римейк преди 6-7 години.

От друга страна, всички досегашни опити за възраждане се базираха на съществуващи в оригиналния сериал герои. Новият проект цели пълен рестарт на вселената, което определено отвързва ръцете и дава повече възможности. Стражински обаче ще трябва тепърва да покаже, че е способен да надживее старата си слава и да влезе успешно в днешната реалност на развлекателната индустрия – нещо, което сякаш има проблем да направи.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата