1 коментар
circeq t

Нова интерпретация на древногръцката митология

Излезе романът „Цирцея“ на Маделин Милър, изд. „Егмонт България“.

Древногръцката митология продължава да е интересна както за читателите, така и за американските автори. Не една или две хитови поредици са родени зад океана, вдъхновени от легендите на южните ни съседи. Романът „Цирцея“ е вдъхновен от митовете за една по-малко известна богиня, която обаче се е сторила интересна на писателката Маделин Милър.

В дома на Хелиос, бога на Слънцето и най-могъщия сред титаните, се ражда дъщеря. Цирцея е необикновено дете – не е могъща като баща си, нито порочно съблазнителна като майка си, заради което е презряна и отхвърлена от семейството си. Изолирана от своите, тя се обръща към смъртните и скоро разкрива, че всъщност притежава голяма сила – силата на магьосничеството.

Ужасен от способностите ѝ, Зевс я запраща на самотния остров Еея, където Цирцея черпи сила от природата и развива силите си. Но тя няма да бъде вечно сама. Съдбата ѝ се преплита с тази на много от известните митологични фигури – вестоносеца на боговете Хермес, майстора Дедал, Минотавъра и разбира се, лукавия Одисей.

Много опасности грозят сама жена в свят като този, а Цирцея успешно си навлича гнева както на смъртни, така и на богове. За да защити това, което ѝ е най-близко до сърцето, тя трябва да използва всичката си сила и да реши дали принадлежи на божествата, от които е родена, или на смъртните, които е обичала.

Маделин Милър е родена в Бостън и е отраснала в Ню Йорк и Филаделфия. Следва в университета Brown, където получава магистърска степен по класически езици и литература. През последните петнайсет години преподава латински, гръцки и Шекспирово творчество. „Песента на Ахил“ е нейният първи роман, с който през 2012 година печели най-престижната литературна награда за жени писатели Orange. Романът е преведен на двайсет и пет езика, а Милър е обявена за бестселър автор на The New York Times.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата