5 коментара
turbina-22

Нова технология захранва бъдещето ни

Въздушни турбини могат да се окажат решението за енергийния глад на човечеството!

Последната дума на технологията в областта на възобновяемите енергийни източници представя едно иновативно изобретение, което може да реши проблема на човечеството по отношение на енергийната сигурност. От научното списание Popular Science съобщават, че от компанията „Altareos Energies“ в момента разработват напълно независима „по-лека от въздуха въздушна турбина“, която може да се … носи на височина до 2000 фута или по нашему към 609 м., където ветровете са най-силни и може да се произведе най-голямо количество енергия.

Концепция на проекта
Концепция на проекта

През 2012г. ученият Кен Калдейра от университета в Станфорд публикува статия, в която набляга на факта, че във височинните ветрове има достатъчно енергия, която спокойно може да бъде използвана, за да задоволи глобалния „глад“ за електроенергия. Д-р Калдейра още споменава, че една средно голяма „ескадрила“ от подобни въздушни турбини може до голяма степен да задоволи нуждите ни.

Самата идея е доста опростена – да се създаде практична, разумна и лесна за придвижване технология, която да може да се закотвя и да произвежда енергия на различни места по света. Очаква се от една турбина да може да се генерира енергия от около 200 КW. Една от първоначалните апликации на турбините е да захранват различни обществени места, които не са свързани към типичната електрическа мрежа т.е отдалечени градчета, селца и др.

Kакто казва и самият директор на компанията г-н Адам Рейн:

„Ние имаме идеята да предоставим продукт, който може лесно да се разположи, да поработи една или две години, след което да се пакетира и да се премести“.

Като цяло идеята е доста интересна и лично аз ще следя за бъдещето и развитие, но не смятам, че е особено реалистична, да не говорим, че може да се създадат и рискове за въздушния трафик, което автоматично означава невъзможност да се прилага в големите градове.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата