world war z-wide

Няма да има продължение на World War Z

Прохождащият франчайз последва съдбата на филмовата поредица „Стар Трек“.

Изображение с име: World War Z

Кино адаптацията на доста интересната книга „Z-та световна война“ има интересна история. Тя мина през безброй перипетии докато се реализира, а крайният резултат, очаквано, има съвсем малко общо с книгата. Бюджетът й набъбна до огромните почти 200 милиона долара заради постоянните закъснения и презаснемания и всички очакваха финансов провал на излезлия от контрол проект. Изненадващо обаче, филмът излезе на плюс като събра над 540 милиона долара приходи само от показвания по кината. Най-логичното нещо беше да му се направи продължение.

5 години по-късно намираме новината, че такова няма да има. Въпреки че Брад Пит беше навит да се снима в още един филм, а последно за режисьор бе нает небезизвестният Дейвид Финчър, от Парамаунт са решили, че проектът не си заслужава инвестициите и е по-добре да се отпишат вече похарчените по него пари (за сценарии, права и предварителни договори), вместо да се продължи напред и да се генерира по-голяма загуба. Не е на 100% сигурно, че идеята няма да се възобнови в бъдеще, но засега изглежда свършено с нея.

Оказва се, че исканият за филма бюджет е бил твърде голям. Парамаунт си спомнят главоболията около продукцията на първия филм и забелязват, че същите назряват и около продължението му. Вместо това студиото ще се концентрира върху продълженията на „Мисията невъзможна“, които са много по-сигурен и печеливш франчайз.

Възможно е и самите Парамаунт да имат по-сериозни проблеми, тъй като наскоро те спряха и „Стар Трек 4“. Филмът на Джей Джей Ейбрамс от 2009 година е най-печелившият Star Trek за всички времена и вдъхна нов живот на поредицата, но „Стар Трек: Пропадане в мрака“ и „Стар Трек: Отвъд“ не се справиха толкова добре. Със завръщането на „Междузвездни войни“, вечният конкурент за сърцата на феновете, а и с началото на нова вселена от Star Trek сериали, Парамаунт са преценили, че техният франчайз няма как да им донесе повече печалба в пренаселения пазар и са спрели филмите засега.

Така се оказва, че, също като сериалите, и филмови поредици могат да бъдат внезапно прекратени, въпреки създадените очаквания за продължения и дори въпреки влагането на много пари в предпродукцията им. Стискаме палци в бъдеще да се отвори възможност за преразглеждане на тези решения.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата