3 коментара
vselena-krauss-tt

Откъде се е взела Вселената и защо има нещо, вместо нищо?

Видният физик Лорънс Краус се опитва да отговори на тези въпроси в труда си „Вселена от нищото“.

Изображение с име: vselena_coverОткъде се е взела Вселената? Какво е имало преди нея? Какво ни вещае бъдещето? Защо има нещо, вместо нищо?

Видният физик Лорънс Краус дава своите провокативни отговори на тези вечни въпроси в книгата си „Вселена от нищото“, която за кратко успя да омае милиони мислещи читатели по целия свят. Едва ли той е единственият, който е размишлявал по тези теми, но е от малкото, които предлагат някакъв отговор. Ако сте от хората, които са стриктно вярващи в Бог и не приемат други обяснения за произхода на света, то може би това не е най-подходящото четиво за вас. А и много учени през вековете са концентрирали вниманието си върху по-належащи проблеми, например разкриването на механизмите, по които функционира Вселената, което впоследствие би помогнало да подобрим качеството на живота си.

Чрез една космологична история Краус обяснява радикалните научни разкрития, които обръщат фундаменталните философски въпроси с главата надолу. Бидейки един от малцината изтъкнати съвременни учени, които активно пресичат бездната между научната и популярната култура, Краус разкрива, че съвременната наука действително се занимава с въпроса „Защо има нещо, вместо нищо?”, постигайки великолепни и вълнуващи резултати. В бестселъра „Вселена от нищото” са описани смайващи с красотата си експериментални наблюдения и умопомрачителни нови теории, които предполагат не само, че нещо може да възникне от нищото, но и че от нищото винаги ще възниква нещо.

Знаменитият биолог и етолог Ричард Докинс казва за труда, издаден у нас от ИК „Изток-Запад“ следното: „Това може да се окаже най-важната научна книга с преки последствия за супернатурализма от времето на великия Чарлз Дарвин насам!” Една силна противоотрова срещу класическото философско и религиозно мислене, „Вселена от нищото” е провокативна и радикална намеса в дебата за съществуването на Бог и за всичко съществуващо. „Забравете за Иисус”, казва Краус, „звездите са умрели, за да се родите вие.

Изображение с име: krauss-picКраус е космолог, лауреат на наградата „Университетски преподавател на годината” и директор на проект „Произход” в Аризонския университет. Признат от сп. „Сайънтифик Америкън” за рядък научно-обществен интелектуалец, той е автор на над триста научни публикации и осем книги, носител е на множество международни награди за изследванията и писмените си трудове. Краус е международно известен, с обширни изследователски интереси, включително връзките между физиката на елементарните частици и космологията, като изследванията му засягат ранната Вселена, естеството на тъмната материя, общата теория на относителността и астрофизиката на неутриното. През 1982 г. Краус получава докторска степен по физика от Масачусетския технологичен институт, след което става член на Харвардското научно дружество. През 1985 г. се присъединява към факултета по физика в Йейлския университет, а през 1993 г. става председател на отдела по физика към университета „Кейс Уестърн Ризърв”. През 2008 г. започва работа в Аризонския университет, където е и до днес. Краус е чест редактор във вестници и списания с научна насоченост и има редовни изяви в медиите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата