1 коментар
star trek discovery

Отново сътресения в екипа на Star Trek: Discovery

5 епизода след началото на продукцията на втори сезон главните сценаристи са сменени с Алекс Кърцман.

CBS са освободили главните сценаристи на сериала „Стар Трек: Дискавъри“, произвеждан за тяхната стрийминг услуга, в разгара на продукцията на втори сезон, а на тяхно място е назначен Алекс Кърцман.

Подобна сериозна промяна не се случва за първи път, такава имаше и в зародиша на сериала. Първоначално Браян Фулър (създател на Dead Like Me и Pushing Daisies, известен с работата си по Hannibal и American Gods) разработваше проекта, като неговата идея беше всеки сезон да бъде с различни герои и да покрива различни епохи от историята на Стар Трек. Той обаче имаше прекалено големи претенции за бюджет и творчески разногласия с продуцентите, както и прекарваше прекалено много време по другия си проект тогава, „Американски богове“, поради което пътят му се раздели от този на продуцентите.

На негово място дойдоха Гретчен Берг и Арън Харбъртс, негови дългогодишни партньори и помощници. Те направиха един доста по-необичаен Star Trek сериал в сравнение с останалите във франчайза. Историята беше една за целия сезон, а не отделна за всеки епизод (което позволи някои страхотни обрати) и значително по-мрачна от обичайното (в унисон със съвременните тенденции). Берг и Харбъртс не крият, че никога не са били фенове на „Стар Трек“ и вероятно затова сериалът им се е получил толкова различен. В крайна сметка, първи сезон раздели отколешните фенове – някои го одобриха и се зарадваха на факта, че ще допадне на хора извън фенбазата, други пък се отказаха от него разочаровани, че не се вписва в утопичния свят, създаден преди време от Джийн Родънбъри.

Изображение с име: Star-Trek-Discovery

Сега историята се повтаря. Според слуховете, Берг и Харбъртс са създали твърде враждебна работна среда. Харбъртс конкретно е крещял на сценаристите, след което ги е заплашвал да си мълчат за проблемите в екипа. Лошото лидерство обаче все пак е станало достояние за отдел „Човешки ресурси“. На всичкото отгоре, бюджетът за първия епизод от новия сезон е отишъл в огромен преразход, което ще налага да се пести от продукцията на следващите серии. Така се е стигнало до освобождаването на досегашните главни сценаристи, въпреки че техните пет епизода са почти завършени. Очаква се сериите да бъдат направени докрай, след което екипът да излезе в (уж планирана от преди това и без друго) почивка, за да може да подготви остатъка от сезона под ново ръководство.

Сега юздите поема Алекс Кърцман. За щастие, той не идва неподготвен и неопитен – той също помагаше за първи сезон като изпълнителен продуцент, беше и режисьор на първия епизод, води се и един от създателите. Кърцман беше и един от сценаристите на доста успешния филм „Стар Трек“ от 2009 година, режисиран от Джей Джей Ейбрамс, като той самият винаги е бил и запален фен на трек-вселената. Очакванията са той да успее да нормализира нещата, както и да доближи сериала повече до оригиналната идея на вселената – да го направи по-лек и оптимистичен. Ние обаче стискаме палци промяната да не е много сериозна, особено щом вече имаме заснет материал под предишното ръководство.

Втори сезон на Star Trek: Discovery ще бъде готов за 2019 г.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата