obduction2

Първи трейлър за духовния наследник на Myst и Riven

Obduction ще ни върне към иновативния геймплей на Myst почти четвърт век след излизането на първата игра.

Ако сте имали компютър през 90-те, вероятно сте играли Myst – една от най-продаваните игри на всички времена. 23 години след първата й поява в зараждащата се тогава геймърска общност, нейните разработчици ще пуснат на пазара Obduction. Тя не е продължение на Myst, но е силно вдъхновена от нея. Заглавието се смята за духовен наследник и на друга култова игра от не чак толкова далечното минало на същите разработчици – Riven.

Фабулата на Obduction е сравнително проста – играчът е отвлечен от извънземни и поставен на място с елементи както от дома, така и от чужди светове. Изследвайки неземните пейзажи и решавайки сложни пъзели, играчът трябва да намери начин да се върне вкъщи. Както и в Myst, решенията, взети по време на игра, се отразяват върху края, който може да бъде различен.

Obduction е финансирана чрез кикстартър, който приключи успешно през 2013 година и събра над 1,3 милиона долара от над 22 000 дарителя. Готов е първият трейлър за нея, в който виждаме различни локации, през които героят ще преминава. Е да, не се показва интеракцията с тях, но определено са много красиви.

https://www.youtube.com/watch?v=1INKH_iBak8

Жанрът, който Myst създаде преди години, често се подценява от днешните геймъри, но през 90-те беше голям хит. Играта е най-продаваната за почти цяло десетилетие – едва през 2002 г. The Sims я задминава по продажби. Въпреки че от студиото Cyan не успяха да повторят успеха си с друго заглавие, към Obduction има голям интерес и със сигурност ще намери своите фенове. Впрочем, говори се и за сериал по Myst, който да се продуцира от Hulu (конкурент на Netflix, който вече пуска „22 ноември 1963“), но засега няма много развитие по този проект.

След няколко забавяния, премиерата на Obduction се очаква през юни тази година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата