2 коментара
pokgo

Pokemon GO е абсолютен феномен

Играта за мобилни устройства буквално побърка света.

Пазарът на приложения за мобилни устройства се разви доста бързо през последните години и създаде световни феномени, които бързо превзеха телефоните и таблетите на хората – от игрички тип Candy Crush до приложения за запознанства като Tinder – няколко продукта станаха изключително популярни и ползвани от милиони хора по целия свят. Само за една седмица обаче приложението с добавена реалност Pokemon GO не просто покори притежателите на мобилни устройства, но и промени света.

Играта е създадена от Niantic, които ползват правата за франчайза, собственост на Nintendo (цената на техните акции на стоковата борса се вдигна с 50% само заради Pokemon Go). Тя е безплатна и достъпна за устройства с iOS и Android, като дава възможност за допълнителни екстри срещу заплащане. Приложението използва камерата и GPS-а на телефона, за да позволява на играчите да хващат, борят и тренират покемони, които изглеждат сякаш се разхождат из истинския свят. Играта бързо стана тотален хит, като вече задмина рекорда на Candy Crush Saga в САЩ по активни потребители – 21 милиона души са играли в един ден (повече от дневните посетители на Facebook, Snapchat, Tinder и Instagram). Австралийските сървъри е трябвало да бъдат увеличени по капацитет още първата седмица, прегрели от огромното количество играчи.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Pokemon GO получи редица похвали за иновативността си и за това, че кара играчите активно да взаимодействат с околната среда. Вече няма как да се сърдите на децата си, че стоят само пред компютъра, тъй като те са на улицата и ловят покемони, с което се развиват, раздвижват и топят калории. Някои потребители обаче толкова се вкарват във филма, че причиняват проблеми в истинската реалност. Така например, последният случай е за двама мъже от Калифорния, които са паднали от скала, улисани в преследване на покемони. И двамата са закарани в болница, но не е известно точно колко са потрошени и дали има опасност за живота им. В друг случай, 19-годишно момиче едва не се е спънала в труп, доплувал до брега на реката до дома й, докато е гонила покемон. Девойката е психически травмирана от преживяването и обещава друг път да внимава какво се случва около нея. Има и случаи по целия свят, в които ловци на покемони излизат на улицата, без да обръщат внимание на трафика, при което причиняват катастрофи и задръствания.

Бързо се намериха и злонамерени хора, които се възползват от манията – отново в САЩ четирима престъпници са използвали опция на играта да създадат точка на привличане на покемони към себе си. Другите играчи виждат тази точка и тръгват към нея с надеждата да се възползват и да хванат нещо за себе си. Това обаче се оказва капан – четиримата всъщност причакват наивниците там и ги ограбват (но поне им оставят телефоните и възможността да си хванат съответния покемон). Неудобства има и за редица публични места – има купища репортажи за гробища, музеи, пожарни и др. обществени места, които изпитват неудобства и пречки в работата си от тълпите покемон-ловци около тях. Самата игра е така устроена, че подобни точки са привлекателни за покемоните, следователно и за хората. В Родос, предградие на Сидни, започнали да се събират толкова много играчи, че местните започнали да ги замерват с водни бомбички в опит да ги прогонят (там в момента е зима).

pokemon-go-nick_statt-screenshots-1.0

В Южна Корея играта не е достъпна, тъй като тя използва Google Maps като основа за пласиране на покемоните, а в тази държава картографиране от Google не е било допуснато. Има обаче части от нея, които все пак съществуват на гугъл мапс и там малките палавници могат да бъдат заловени. Автобусните билети от други градове към тези места вече са резервирани за седмици напред.

Разбира се, има и много позитивни ефекти, и то не само здравословните (поне за тези, които не прекаляват и не се хвърлят пред колите – това хич не е здравословно). Благодарение на Pokemon GO хората излизат и посещават молове, музеи, паркове с платен вход и др. места, където значително раздвижват оборота. Дали с покемоните няма най-накрая да преборим световната криза?

Така или иначе, Pokemon GO доказва, че живеем в интересни времена. На прага сме на бума на игрите за добавена и виртуална реалност, а мании като тази могат да трансформират икономиката и живота ни по неочаквани начини. Поздравления за разработчиците на новия хит, а вие внимавайте къде обикаляте докато ловите покемони!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата