1 коментар
image-milla-jovovich-resident-evil 631435

Последният филм Resident Evil се бави, но напредва

В момента Пол Андерсън довършва сценария, а работното заглавие е Resident Evil: The Last Chapter.

millajovovichworkoutОт доста време насам е ясно, че Retribution няма да е последният филм от хитовата поредица Resident Evil. Колкото и зле да беше филмът (макар и с най-якото интро на света!), Пол Андерсън и Мила Йовович ще се придържат към плана си да завършат историята с шестия филм.

Първоначално беше предвидено той да излезе през септември тази година, но на този етап вече е ясно, че това няма как да стане. Андерсън, който е режисирал първия, четвъртия и петия филм досега, все още не е готов с черновата на сценария, камо ли да има нещо заснето. При всеки друг такова забавяне би било по-скоро добър знак – значи сценаристът се старае да направи наистина качествен филм. При него обаче е ясно, че най-вероятно е от мързел. Така или иначе, в момента разполагаме само с работно заглавие, което може и да остане официалното – Resident Evil: The Last Chapter (може би по примера на Sharknado: The Second One). Андерсън не се ангажира със срокове – ще продължава да работи по сценария и едва след като го завърши ще може да каже кога ще се проведат снимките и ще бъде готов филмът.

Детайли около сценария не са разкрити, но предвид сюжета досега, в „Заразно зло: Последната глава“ можем да очакваме Алис и Уескър да работят заедно за спасяването на света и последните оцелели от зомбитата и кръвожадните чудовища, които са го превзели. Апокалиптичната картинка е по вина именно на последния, който е начело на корпорация Ъмбрела, създала Т-вируса, който превръща мъртъвците (най-вече хора, добермани и гарги) в жадни за човешка плът зверове.

Колкото и смешно да звучи концепцията и колкото и абсурден да става сюжетът с всеки следващ филм, не може да не се признае на Resident Evil, че постигна огромен успех и разчисти пътя за цяла нова ниша в киното. Предстоящите филми по игри като Warcraft, Assassin’s Creed и The Last of Us може би нямаше да бъдат възможни без „Заразно зло“. Самият Андерсън казва:

Както знаете, когато започнахме да правим първия филм, дори нямахме сделка за дистрибуция в САЩ. Финансирането беше международно, а Sony едвам се навиха да го пуснат из Северна Америка. По онова време никой не искаше филм, базиран на видео игра. След „Смъртоносна битка“ нямаше успешни кино адаптации на игри и властваше един скептицизъм за това доколко има смисъл изобщо да се правят такива. Да не говорим, че става дума за игра с много насилие и кръв, което предизвика огромно недоволство, а филмите с рейтинг R въобще не бяха популярни тогава.

Няколко години и няколко стотин милиона долара по-късно, кино адаптациите на игри изживяват ренесанс и започват да се срещат все по-често. С всеки следващ филм (освен последния) „Заразно зло“ постигаше все по-голям успех и все по-големи приходи. Именно това успя да убеди продуцентите, че в тази ниша си струва да се инвестира, и изчисти петното от жанра.

Междувременно, много фенове отдавна роптаят срещу Андерсън и копнеят за рестарт на поредицата. С излизането на последния филм, вероятно наесен догодина, Sony най-накрая ще получат възможност за ново начало. Като се има предвид рестарта на Спайдърмен само 5 години след последния филм от предишната поредица, едва ли „Заразно зло“ ще остане много назад.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата