mtg logo

Правят филм по Magic: The Gathering

Култовата фентъзи игра с карти ще вдъхнови филм, написан от сценарист на „Игра на тронове“

Magic-the-Gathering-Silklash-SpiderПреди време излезе новина, че 20th Century Fox са купили правата за играта с карти Magic: The Gathering. Вестта обаче някак се позагуби между плановете на Warner Bros да правят филм по Dungeons & Dragons и придвижването на Universal напред с World of Warcraft. Днес обаче дойде време да обърнем подобаващо внимание и на това епично фентъзи.

В самата игра целта е да се събират карти. Играчите са двама или повече, като всеки един представлява магьосник (planeswalker), борещ се срещу останалите. Картите представляват земи или магии, които магьосниците ползват в борбата си. Всеки от героите има своя собствена предистория, която би могла да вдъхнови филма.

Продуцент на Magic: The Gathering е Саймън Кинбърг („Х-мен: Дните на бъдещето минало“) – той планира да създаде поредица от мащабите на „Властелинът на пръстените“ или „Хари Потър“. Макар такива амбиции от игра с карти да звучат странно, M:TG е достатъчно обичана от феновете, за да гарантира поне минимален успех на филма, а и концепцията разполага с достатъчно идеи, които могат да бъдат развити.

За да успее обаче, на Кинбърг ще му трябва добър сценарист. Така стигаме и до поводът за тази статия – сценаристът вече е намерен в лицето на Браян Когман. Когман е познат от „Игра на тронове“, където е продуцент, сценарист и редактор. Лично е написал само 5 епизода, но е работил заедно с Дан Вайс и Дейвид Бениоф по оформянето на останалите. Неговите пет серии са и сред най-харесваните от феновете – например скорошната „Законите на боговете и хората“, в която Тирион беше осъден и произнесе доста ефектна реч.

Така Magic: The Gathering придобива доста добър потенциал. Със само 5 епизода в явен хит (тоест едва ли можем да припишем успеха на Game of Thrones само на него) Когман има тепърва да се доказва, но все пак работата му по сериала не е за подценяване. Също така, тук е напълно излишно да се притесняваме за разликата между сериал и филм – „Игра на тронове“ е достатъчно високобюджетна и качествена продукция, за да не става това на въпрос. Така или иначе, уменията на Когман ще се допълнят с тези на Кинбърг и е много вероятно да се получи един прекрасен краен продукт. Ще чакаме да обявят и режисьора на филма, за да си оформим по-ясни очаквания.Макар високата летва на LOTR и НР, към която Кинбърг се стреми, да гарантира място сред класиките в киното, трябва да отбележим, че фентъзи филмите сравнително трудно постигат успех с масовата публика. Само вижте „Седмият син“, който вече беше отлаган на няколко пъти и се очаква да бъде провал. Но с наближаващите WOW и D&D, може би се оформя нова вълна в киното, която да намери и развие своя успешна ниша. Стискаме палци!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата