4 коментара
Hellraiser Inferno 16

Правят сериал по Hellraiser

Пинхед, една от емблемите на хоръра, ще ни плаши от малкия екран.

Изображение с име: hellraiser_Клайв Баркър може да не е със статута на Стивън Кинг сред авторите на ужаси, но пък именно за него Краля казва „Видях бъдещето на ужаса… и то се казва Клайв Баркър“. Базираната на негов разказ „Хелрейзър“ пък е една от най-дългите и успешни поредици в киното, макар и последните филми от нея (директно за видео) да са зле приети. Колкото и да затъват продълженията, нищо не може да изтрие постиженията на първите филми. Време е Пинхед да бъде направен наново, качествено и за съвременната аудитория. Какъв по-подходящ начин за това от сериал!

Пинхед е персонаж от книгата на Баркър „Обречени на ада“. В нея жаден за забранени удоволствия мъж попада на ценобитите, чийто лидер е Пинхед. Това са демонични същества, отдадени на садомазохизма. Тяхната цел е да измъчват заблудените души в тяхното измерение, докато и те се научат да се наслаждават на болката като тях.

Тази концепция роди цели 10 филма, от които първите два са признати за наистина много добри. Само първият е по сценарий и режисура на Баркър, останалите са на други творци, упражняващи се върху правата. Последният е от 2018 г. и е голяма бутафория, оплюта дори от самия Баркър още преди да излезе. Интересна подробност е, че за по-лесно сценаристите правят произхода на Пинхед и ценобитите да бъде познатият на всички ни Ад. Баркър обаче не е имал такива идеи – в оригиналната му история ценобитите си имат свое собствено измерение, което няма общо с религиозния ад (освен, че също е място за мъчения на изгубени души).

Сега HBO са се захванали да направят своя собствена версия на историята с нов сериал. Дейвид Гордън Грийн ще режисира пилотния епизод и още няколко (ако първата серия се хареса на продуцентите дотолкова, че да поръчат цял сезон). Грийн вече беше признат с последното продължение на „Хелоуин“, в което успя да освежи образите и историята от старата класика с достоен нов сюжет за десетилетия по-късно. Сценаристи пък ще бъдат Марк Ферхайден, който е работил по „Бойна звезда Галактика“ и „Герои“, и Майкъл Дохърти, който е работил по „Годзила: Краля на чудовиата“ и „Лакомство или пакост“.

С такива таланти зад камера и легендарния статут на „Хелрейзър“ е почти сигурно, че сериалът ще привлече много интерес. Междувременно, не е изключено и филмовата поредица да продължи. Миналата година излязоха новини, че е започнала работа по 11-ти филм под режисурата на Дейвид Брукнър, но оттогава не се е чувало нищо. Вероятно правата за филмовата вселена са отделни от тези за сериала, така че не пречи да видим и двете едновременно. По подобен маршрут мина вече куклата Чъки, за когото филмовата поредица скоро ще продължи в сериал, а междувременно нов филм рестартира концепцията (и се оказа никак нелош).

Стискаме палци сериалът да бъде реализиран и да го видим скоро!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата