selceto-title

Руска научна фантастика от ИК „Колибри“

Кир Буличов предлага „Селцето“ на българските читатели. Космически кораб се разбива на неизвестна студена планета, а оцелелите трябва да се заселят в ледената пустош…

Изображение с име: selceto-kirДнес на книжния пазар у нас се завръща един от най-добрите руски фантасти – Кир Буличов с романа „Селцето“. Сюжетът му е базиран на повестта „Проходът“, излизала в България през 80-те години и включена в сборника „Среща с медуза“.

Корабът „Полюс“ катастрофира на заледено плато, намиращо се високо в планините на отдалечена планета. Оцелелите от екипажа са принудени да напуснат незабавно, тъй като взривеният двигател излъчва смъртоносна радиация. Останали единствено с дрехите на гърба си, при температури под минус 40 градуса, хората тръгват да търсят спасение в подножието на планините. Мнозина загиват, но шепа оцелели се добират до гори, гъмжащи от опасни животни и растения, където създават примитивно селище. След 16 години хората продължават да живеят, макар и в жестоки лишения. В селището са се родили деца. За остаряващите корабокрушенци е ясно, че новите поколения са обречени постепенно да се превърнат в диваци, загубили всякаква връзка със земната цивилизация и култура. За да предотвратят това, те трябва на всяка цена да се върнат на кораба и да успеят да се свържат със Земята.

Кир Буличов (1934-2003) е популярният псевдоним на големия руски писател-фантаст, журналист, пътешественик и историк Игор Можейко. В качеството си на изтоковед той обхожда Памир, пътува из Бирма, Индия и Ирак, „сближава се“ с арктическия студ, създава ценни трудове за древни източни култури и езици. Автор е на множество научнофантастични разкази и романи, превежда редица американски книги на руски, сам пише сценарии за повече от двайсет филма. Прочути негови произведения са поредиците за Великия Гусляр, Алиса Селезньова, Павлиш, цикълът „Галактическа полиция“, и филмираният детски роман „Гостенка от бъдещето“.

Романът „Селцето“ е втората книга, която излиза във фантастичната поредица на „Колибри“ – „Галактики“. Първата е „Корпорация Безсмъртие / Цивилизация на статуса“, на която вече направихме 2 ревюта – „Корпорация Безсмъртие“ и „Цивилизация на статуса“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата