metal gear

Руски министър: игрите Metal Gear са американско средство за подриване на младежта

Според Андрей Картополов игрите се правят от американското разузнаване, за да манипулират общественото съзнание на младите хора в Русия.

Изображение с име: metal gear solidРуската власт неведнъж е ставала за смях със смешни изказвания, но едно от най-скорошните твърдения директно засяга и нашия жанр. По-конкретно, игрите Metal Gear. Те не са чиста фантастика, но включват киберпънк елементи и високи технологии като генетично модифицирани войници, големи военни машини и др. Създадени са в Япония през 1987 г. и често имат шпионски елемент, като героите поддържат или САЩ, или Русия в техния вечен конфликт.

Руският заместник-министър на отбраната Андрей Картополов явно е намерил някоя игра от дългата поредица за особено опасна, защото според него „в интернет се правят много проекти на американските спецслужби, като „Графика“, Metal Gear, „Рунет Ехо“, които целят директно да манипулират общественото съзнание и преди всичко младежта“. Според Картополов, игрите насърчават подривна дейност и протести.

Картополов явно не знае, че игрите не се правят в САЩ, както и че те обрисуват щатите в не много по-добра светлина от Русия. Също така, че в тях целта е играчът да се промъкне незабелязан във вражеската база, а не да убива пълчища врагове или да протестира. Проектът „Графика“, който той назовава като друг пример, е неизвестен, а „Эхо Рунета“ е проект на Институт Отворено общество в Русия, насочен към интерпретиране на публикациите в руското интернет пространство.

По-рано през годината пък депутат от Красноярска област предложи игрите Minecraft да бъдат забранени в Русия, защото подстрекавали към насилие и предизвиквали хиперактивност у децата, при което нарушавали техните права.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата