3 коментара
Sledotyrsachyt

„Следотърсачът“ на Орсън Скот Кард разкрива миналото си

Издателство „ЕРА“ пуска на българския пазар романа „Следотърсачът“ на Орсън Скот Кард, авторът на поредицата за Ендър.

Изображение с име: Следотърсачът
Корицата на "Следотърсачът"

Нов роман излезе на българския книжен пазар на 25 Юли. Става дума за „Следотърсачът“ на Орсън Скот Кард. Издателство „ЕРА“ предоставя на нашенския читател възможността да се потопи в най-новата книга на първия автор, спечелил наградите „Хюго” и „Небюла” в две поредни години – 1986 и 1987. „Следотърсачът“ е най-новата творба на писателя, излязла на английски едва миналата година.

Книгата разказва за съдбата на Риг, който живее заедно с баща си в пълно уединение. Възрастният мъж го подготвя за бъдеще, за което момчето дори не подозира. Само те двамата знаят, че Риг притежава необикновената дарба да „вижда пътя” на хора, животни и дори растения стотици години назад. Бащата на Риг намира смъртта си в инцидент, но успява да каже на сина си, че трябва да потърси истинския си произход и предопределение. Риг узнава, че неговите майка и сестра живеят в столицата и притежават огромно богатство. Той решава да ги открие, за да разбере кой е в действителност.

Така, заедно с приятеля си Умбо, надарен със способността да променя хода на времето, Риг се отправя на пътешествие, което ще промени не само неговия живот. По пътя си двамата срещат и други хора със свръхестествени дарби. Всеки един от тях се изправя пред предизвикателството да опознае и използва максимално добре своите способности.

Когато пристигат в столицата Риг се озовава във вихъра на политически борби, интриги и предателства. Той разбира за какво го е подготвял баща му през целия му живот. Неговият произход го поставя в центъра на битка между две враждуващи фракции и  за момчето става все по-трудно да прецени кой е приятел и кой враг.

Скоро Риг открива, че освен да „вижда” миналото на хората, той може и да го променя. Това поставя бъдещето му в сериозна опасност и го принуждава да се съмнява във всичко, което мисли, че знае…

Изображение с име: pathfinder
Английската корица на романа

Паралелно с основната сюжетна линия, Кард разказва историята на Рам Один – пилот на първия междузвезден колонизаторски кораб. Комета преминава покрай Земята и се разбива в близкото лице на Луната, тогава всички оцелели след катастрофата разбират колко близо е човечеството до изчезване. Мисията на Один е да отведе пасажерите до земеподобна планета, която да колонизират, а негови помощници са заменимите. Някога създадени, за да вършат работа, която би убила незаменимо човешко същество, заменимите са дотолкова подобрени, че могат да надживеят и да работят повече от всеки човек. Но един скок в пространството води до резултат, който изненадва дори свръхмощните бордови компютри. Скокът е успешен, но корабът се клонира 18 пъти. От избора на Рам зависи дали ще спаси човечеството или ще го погуби завинаги. Но той не подозира какъв е планът на заменимите…

Очаква се Pathfinder да бъде началото на серия от романи, които заедно ще разкажат епичната история на главните герои.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата