4 коментара
321492-discworld

Следващата История от Света на Диска ще е последна

Риана Пратчет е обявила, че няма да се меси в наследството на баща си.

Една кисело-сладка новина от Света на Диска – след като преди време Тери Пратчет обяви, че завещава култовата си поредица на своята дъщеря, а тази година почина, Риана Пратчет обяви, че не възнамерява да пише нови книги в същия свят. Тази година във Великобритания ще излезе последният роман, „Короната на овчаря“, след което нови заглавия няма да излизат.

shepherdПричината е, че Риана чувства наследството на баща си като твърде важно и сакрално, поради което не смята да го осквернява със своя намеса и не би позволила на друг автор да пише романи за Света на Диска. Дъщерята на Тери Пратчет ще пише свои собствени неща, а Историите от Света на Диска приключват. Отхвърлена е дори възможността за специално издание с недовършени творби на Пратчет.

Риана все пак не е зарязала емблематичната поредица тотално. „Короната на овчаря“ е била до голяма степен завършена в момента на смъртта на автора си, но дъщерята все пак я е дооформила, за да придобие представителен пазарен вид. Също така, Риана не изключва възможността да се правят разклонения или адаптации за други медии, при което самата тя ще следи изкъсо да не се допуска опетняване на оригинала. Лично аз стискам палци за още ТВ-филми – „Дядо Прас“, „Цветът на магията“ и „Пощоряване“ се получиха доста добре на Sky One, без да имат кой знае какви претенции.

Новината е неприятна от една страна, защото Историите от Света на Диска с нейните над 40 книги изглеждаше като поредица, която никога няма да свърши, но ето, че краят й наближава. Първоначалните планове Риана да продължи да пише в същия свят няма да се случат. Но от друга страна, това наистина е най-добрият вариант от гледна точка запазване на наследството на Тери Пратчет. Продължението на поредицата с някой друг на волана би я изменило до степен, в която може вече да не прилича на себе си. Риана Пратчет може и да е много способна писателка, но решението й е правилно и заслужава уважение.

За „Короната на овчаря“ не се знае много, освен че сюжетната линия там е на Тифани Болежкова, невръстната вещица. В България все още чакаме и Raising Steam, където главен герой е Мойст фон Липвиг. Стискаме палци ИК „Вузев“ да прояви старание поне за последните две книги на най-високопрофилния си автор.
Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата