5 коментара
shshssh

„Слийпи Холоу“ все пак ще има трети сезон

Драмата на Fox получава още един шанс да се развие в адекватен сериал.

SLEEPY HOLLOW 2Въпреки проблемите с качеството на сюжета и рейтингите през втори сезон, американската телевизия Fox реши да поднови сериала си Sleepy Hollow за още една година. Приключенията на Икабод и Аби ще продължат да радват феновете си с цели 18 нови епизода, дори немалка част от тях да се отказаха от сериала миналата есен.

За да остане в ефир обаче, сериалът ще мине през известни промени. На първо място – сменя се главният сценарист. Клифтън Кембъл поема волана на сюжета, а доскорошният водач, Марк Гофман, си заминава. Причината е, че мнозина определят подхода му към втори сезон като грешка. Гофман не се фокусира върху това, което работеше (химията между главните герои, борбата между добро и зло), а тръгна да сериализира сюжета, който не му се получи и нерядко се усещаше като губене на време. Кембъл ще възстанови по-епизодичния формат на сериала (тоест, пак да има отделен сюжет за всеки епизод и съвсем малко свързващи елементи, общи за сезона) и ще се опита да поправи формулата му така, че да си възвърне поне част от изгубените рейтинги.

Мнозина се питат защо Fox поема този риск със сериал, който вероятно е потъващ кораб. Е, телевизията явно все пак има доверие на продукта си и ние сме склонни да се съгласим с нея. „Слийпи Холоу“ се очертава все повече като култов сериал, какъвто беше „Експериментът“ – рейтингите не са главозамайващи, но зрителите му са страстни фенове. Вече дори си имат прякор – Sleepy Heads (поспаланковци), което също свидетелства за статуса на сериала.

Sleepy Hollow е ценен и като марка – тя позволява развитието на бранда и в други насоки – комикси, романи, разклонения (самият сериал е правен по едноименния филм). Смесването на история и митология е успешна тактика, която рядко виждаме по телевизията. Фактор е и популярността на „Слийпи Холоу“ в интернет, която също говори за висока степен на ангажираност от страна на феновете.

Не бива да забравяме и че Fox завинаги ще остане известна като телевизията, която спря преждевременно Firefly (а и немалко други сериали с потенциал – Dollhouse, Terminator: The Sarah Connor Chronicles). Те дадоха достатъчно време на Fringe да се развие и да завърши историята си, което е добре за имиджа им, но зачиства само малко част от гореспоменатото огромно петно на срама. Затова и директорите вече мислят по два пъти преди да режат.

Дали „Слийпи Холоу“ ще успее отново да намери магията, която го направи успешен миналата година – предстои да видим. Така или иначе, трети сезон ще започне почти на чисто и, ако в крайна сметка се стигне до провал, никой не може да се сърди, че хората не са се опитали.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата