foxx

Няма Ctrl, няма Esc при neXt

Трейлър за предстоящия сериал neXt, в който изкуствен интелект заплашва човечеството.

Колкото и да ни уверяват, че няма нищо опасно в изкуствения интелект, хората продължават да се страхуват, че ако направят пълноценен такъв, той може да затрие цялата ни цивилизация. И тази тема продължава да се експлоатира от научната фантастика. Следващият сериал, който ще заложи на познатото предупреждение срещу новите технологии, се казва neXt и идва от телевизия Fox (където до неотдавна вървеше Person of Interest). Вижте трейлъра към него:

https://www.youtube.com/watch?v=rRAoNVJcgms

Описанието на сериала, спуснато от телевизията, гласи следното:

От създателя и изпълнителен продуцент на 24: Legacy Мани Кото и изпълнителните продуценти и режисьори на This Is Us Джон Рекуа и Глен Фикара, neXt е динамичен и базиран на факти трилър за появата на смъртоносен злонамерен изкуствен интелект. Сериалът комбинира спиращ дъха екшън с дълбочинно изследване на това как технологията навлиза в живота ни и ни променя по начини, които още не разбираме. В главната роля е Джон Слатъри (Mad Men) като пионер от Силиконоват долина, който открива, че едно от собствените му творения – мощен изкуствен интелект – може да доведе до глобална катастрофа. Той се съюзява с агент по киберпрестъпността (Фернанда Андраде от The First), за да се бори със злодей, какъвто никой не е виждал досега – едно от най-мощните оръжия срещу нас сме самите ние.

В интерес на истината, много от рисковете, свързани с изкуствения интелект са истински – детето от първата сцена със сигурност ще порасне по-тъпо и зависимо от електронния си помощник, ако така пише домашните си. Дали обаче изкуственият интелект може да се развие дотолкова, че сам да придобие съзнание и да започне да убива, това предстои да се разбере тепърва. В сериала обаче със сигурност възможността ще бъде експлоатирана на макс.

Премиерата на neXt ще бъде през първите месеци на 2020 година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата