3 коментара
forever war

Студията се избиват за „Вечната война“

В момента се води наддаване кой да продуцира филмовата адаптация на „Вечната война“ от Джо Холдеман, с Чанинг Тейтъм в главната роля.

vechnata voinaАко не сте чели „Вечната война“ на Джо Холдеман, то май ви е време! Романът е смятан за една от големите класики на военната фантастика, като в България е издаден от ИК „Офир“ през 1994 г. Както е тръгнало, май ще му трябва преиздаване.

Въпреки че още през 2008 г. Ридли Скот купи правата за филмова адаптация на романа, той така и не направи нищо. Тъй като вече е минал периодът на правата, а известният режисьор се занимава с други проекти, възможността за инвестиция във филм по „Вечната война“ сега е отворена за всички. И според последните слухове няколко студия са изявили интерес и в момента се борят за проекта.

Вероятно това, което ги привлича чак сега към сделката, около 40 години след излизането на романа, е че към проекта вече са гарантирани сценаристът Джон Спейтс (той написа първия сценарий за „Прометей“, който всички в последствие определиха като прецакан от следващите версии, а скоро ще видим какво може и с „Доктор Стрейндж“ за Марвел) и актьорът Чанинг Тейтъм („Пътят на Юпитер“). Все още няма режисьор, но пропускът скоро ще бъде запълнен.

Романът „Вечната война“ е носител на награди Хюго и Небула, а авторът му вероятно е черпил вдъхновение от участието си във войната между САЩ и Виетнам. Главен герой е редник Уилям Мандела, който след години воюване на чужда планета се завръща на Земята и я открива коренно променена. Поради теорията на относителността той е остарял нормално, но на родната планета са минали векове.

Жанрът е силно повлиян от нея, като редица творби са взаимствали елементи (включително „Интерстелар“). Да се надяваме, че филмовата адаптация няма да се провали като „Джон Картър“, който мнозина възприеха като копие на други филми, без да знаят, че другите филми са копирали оригиналния роман, излязъл още преди десетилетия.

Ще следим развитието на The Forever War и ще ви информираме своевременно за новини около него, но засега не бива да бързаме – в най-оптимистичния вариант филм може да има чак през 2017.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата