4 коментара
the protector

Турски супергерой

Трейлър за сериала „Защитникът“.

Защо само в Америка да имат супергерои? Защо Турция да произвежда само сапунени сериали и драми? Сериалът The Protector (Турското заглавие е Hakan: Muhafiz или „Хакан: Защитникът“) разказва за млад магазинер, чийто свят се обръща с главата надолу, когато разбира, че е свързан с таен древен орден, натоварен със задачата да пази Истанбул. Оказва се, че градът е заплашен от мистериозните и мистични Безсмъртни, а неговата работа е да пази 15-те милиона жители от посегателствата на враговете им. Той не само не е готов за тази задача, но и не е убеден дали иска да я приема.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако гледате турски сериали, може да разпознаете част от актьорите. Чаатай Улусой играе Хакан и вече е показван по bTV в сериала „Вътре“. Той е бил толкова важен за тази продукция, че тя е свършила след само един сезон заради отказа на актьора да работи отново със същата телевизия. Мацката се казва Айча Айсин Туран и е играла в „Черна роза“. Създателят Бинур Караевли обаче няма как да ви е известен, тъй като е на практика дебютант със само две-три продукции зад гърба си, доста по-нископрофилни и далеч от фентъзи жанра.

„Защитникът“ е първият турски сериал, който Netflix поръчва, и ще има 10 епизода – явно ще работи по Западен модел. Ако гледате продукциите на стрийминг сайта, сигурно сте забелязали, че често те се предлагат с турски субтитри и дори дублаж – понякога дори без други неанглийски езици, което подсказва, че явно клиентите в Турция са многобройни и е нормално да се правят сериали за тях (които между другото да привлекат евентуално и международна публика). Неотдавна стана ясно, че и България има своя продукция в каталога на сайта – хорър филм. Независимо какво е мнението ни за турските сериали, можем само да аплодираме Netflix, че дават шанс на творци от цял свят да се представят на международната публика.

The Protector ще излезе целокупно на 14 декември, а в IMDB са вкарани данни и за втори сезон – въпреки че официално не се знае дали ще има такъв.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата