stakeland

Вампирски апокалипсис посред бял ден в "Земята на коловете"

Манията по постапокалиптични зомби-вампирски истории продължава. В „Stake Land“ вампирска епидемия е помляла Америка. Група оцелели ще се бори с кръвопийци и религиозни фанатици, за да стигне до последното убежище в Канада.

Изображение с име: Вампирски апокалипсис посред бял ден в "Земята на коловете"Ако кървищата и битките с вампири в „Свещеник“ не ви стигнат, ако смятате, че „Зомбиленд 2“ не би ви допаднал, то обърнете внимание на „Земята на коловете“.

Филмът разказва за последиците от епидемия на вампирски вирус, опустошил Америка. Градовете са се превърнали в гигантски гробници, а оцелелите се крият на затънтени места.

Когато семейството му е избито, младият Мартин е взет под крилото на ловец, чиято нова плячка са немъртвите. Наричан само „господина“, преследвачът на вампири взема Мартин на пътешествие през заключените градове в централните части на Америка в търсене на място, където да се установят и убивайки вампирите на пътя им. Междувременно спасяват монахиня, която изпада в криза на вярата си, когато членовете на паството й се превръщат в кръвожадни зверове. Новосформираното семейство се насочва на север, към Канада, която е последната Райска градина, избягвайки „Братството“ – протестантска новосформирана милиция, която възприема чумата като Божие наказание.

Във филма обаче ще има няколко разлики с нормалните вампирски истории. Първо, явно създателите нямат нищо против вампирите да бродят и денем, нещо което тотално противоречи на същността на тези митични същества. Второ, вампирите тук са много по-неорганизирани, отколкото в други филми – в Стейкленд те са си направо като зомбита. Което всъщност не е чак толкова неочаквано, като се има предвид, че режисьорът Джим Микъл е дебютирал с филм за зомбита, а с този е привлякъл вниманието и на Джордж Ромеро, известен със собствените си зомби поредици. Но дали фактът няма да подразни феновете на чистите вампири и зомбита?

http://www.youtube.com/watch?v=JLiZSQ3kUnM

Филмът идва от САЩ, където компаниите IFC Midnight, MPI Media Group и Dark Sky Films си партнират, за да го издадат в някои кина в страната и на VoD (Video on Demand) на 22 април. По кината в световен мащаб филмът може би ще излезе на 17 юни, когато е официалната дата за Великобритания. Той всъщност отдавна е готов – даже вече е спечелил наградата на Международния филмов фестивал в Торонто от 17 септември 2010, а днес вечерта се прожектира в Ъндърграунд филмовия фестивал Калгари. Вече може и да се гледа на някои интернет сайтове срещу заплащане. Явно тези 3 компании не са чували за интернет пиратството, щом не се притесняват да пускат лентата официално месеци, след като вече половината им потенциални зрители ще са я гледали нелегално. Отново ще напомня, че официална дата на излизане в България все още няма, тоест ако филмът изобщо ни достигне по официалния начин, може да е още по-късно. А може би филмът е създаден за фестивалите, в които участва, и не цели приходи от перото „кино“. Но кои сме ние, та да съдим чуждите маркетингови решения?

„Стейкленд“ събира актьорите Даниел Харис (кривогледата Мерибет от „Брадвата 2“ (Hatchett II), „Хелоуин“ (Helloween)), Конър Паоло („Клюкарката“ (Gossip Girl)) и Ник Дамичи, който помага на Джим Микъл в сценария.

Сякаш за да си поправят пропуска с пиратството, продуцентите отпускат няколко клипа, с които да заинтригуват феновете. Освен трейлъра по-горе, има и клипче, което показва момента на настъпването на епидемията – в него малко момче открива, че майка му и баща му са се превърнали във вампири, докато снима документално филмче. Не се препоръчва за хора със слаби сърца, или такива, които обичат малки досадни дечица и не искат да ги виждат окървавени.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Другите две клипчета разказват историите на двама от основните персонажи преди да настъпят събитията във филма. Клипчетата не са на най-високото ниво, което сме виждали, но нека не забравяме, че са само допълнителни притурки към иначе скромната маркетингова кампания. Надяваме се, че самата лента съдържа по-малко кадри на листа и безполезни предмети и повече действие.

http://www.youtube.com/watch?v=aIkWwVywEMI

http://www.youtube.com/watch?v=CUwF18eNd7c

Отделно, има и доста интересно разработен сайт за филма, който направо ни потапя в апокалиптичната атмосфера на отчаяние от опустошената Америка – http://www.ontoneweden.com/

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата