12 коментара
Xena

Зина се завръща в нов вид

Правят римейк на Xena: Warrior Princess – вижте какво планира сценаристът за новата интерпретация.

xena1Американската телевизия NBC най-накрая се е решила да направи римейк на култовия сериал „Зина – принцесата воин“. Феновете се борят за нов сезон, филм или рестарт още откакто оригиналният Xena: Warrior Princess завърши, но чак сега получават това, което искат.

Старият сериал не беше на една конкретна телевизия, а направо синдикиран – продуциран от студио и продаван на различни телевизии за излъчване. Зина води началото си от другия сериал на същата компания – „Херкулес: Легендарните приключения“ с Кевин Сорбо в главната роля. Тя се появява там първоначално като злодей, който преживява катарзис и трябва да умре в края на историята си от три епизода, но героинята става толкова популярна, че я спасяват и й правят собствен сериал-разклонение. До голяма степен успехът се дължи на харизмата на Люси Лоулес, която играе Зина. Сериалът е доста долнопробен, но пък е и уникален, защото за първи път дава двете си главни роли на две жени и загатва за възможна лесбийска връзка между тях – нещо невиждано за телевизията от края на миналия век.

Благодарение на неугасващата обич на феновете към сериала, NBC официално разработват римейк. Имало е идея да бъде и директно продължение, но Люси Лоулес е казала, че няма как да се завърне в ролята на сегашните си години (да не говорим, че вече се снима в „Аш срещу Злите мъртви“), така че телевизията минава на следващата най-добра опция с рестарт на вселената и намиране на нова актриса за Зина. Все пак има шанс Лоулес да играе поне гостуваща роля, колкото да поблазни старите фенове. Двама от създателите на стария сериал пък ще се завърнат като изпълнителни продуценти – Сам Райми и Роб Тапърт (които ръководят и горепосочения „Аш срещу Злите Мъртви“), за да е сигурно, че основната идея ще бъде запазена.

Изображение с име: Главен сценарист на новата „Зина“ ще бъде Хавиер Грийо-Мархуаш, спечелил Еми със свой сценарий за „Изгубени“ (но и наскоро спечелил презрението ни с „Хеликс“). Наскоро той сподели своите планове за своята интерпретация в интервю за io9. Оказва се, че Грийо-Мархуаш ще внесе доста модернизации, включително променен формат. Вместо сериалът да върви епизод за епизод, както преди, ще се развие една по-обща история, обединяваща всички серии (макар това да не изключва самостоятелни епизоди). Тя ще включва по-интересните от старите често появяващи се герои, но и нови такива – целта е да се разкаже една епична история, която може да бъде гледана наведнъж и да допадне както на старите фенове, така и на новото поколение.

Ще бъдат променени и костюмите, за да бъдат по-практични и удобни. Въпреки че по-разголващите дрешки на Зина и Габриел от стария сериал първоначално са смятани от продуцентите за една от причините сериалът да се гледа, по-нататък става ясно, че не те, а персонажите в тях са важни. А в днешните телевизия и кино, в които реализмът и прагматичността са доста по-ценни от преди, сексапилът трябва да отстъпи – поне така смята Грило-Марсуат. Все пак, той ще се опита да запази разголващи елементи, но без да прави голям компромис с практичната полезност.

Xena-and-Gabrielle-Xena-Warrior-Princess_home_top_storyВсъщност, реалистичното и приземеното ще бъдат доста по-търсени в новия сериал. Абсурдните моменти и често комичните битки в старата „Зина“ са част от чара й, но не биха изглеждали добре днес, според новия главен сценарист. Това негово твърдение вече причини разделяне на фенбазата, част от която одобрява решението му, а друга – не го приема.

Има все пак елементи от стария сериал, които ще се запазят – например емблематичното оръжие на Зина, чакрамът, амбицията на Габриел да бъде бард, както и фактът, че двете приятелки са създадени една за друга. Новият сценарист не е против мета-моментите (на които старата Зина беше много богата), но смята, че те трябва да бъдат заслужени. Първо ще се опита да създаде свят, в който залозите са сериозни и животът и смъртта имат значение, а едва по-натам ще експериментира с пародии, музикални епизоди, паралелни вселени и тем подобни.

Нищо не се споменава за саундтрака на новия сериал, вероятно защото той е на твърде ранен етап, но е малко вероятно да се повтори успеха на Джоузеф ДеЛука, който използва хора на Българската национална телевизия, за да създаде основните теми. В последствие той печели награда за най-добър саундтрак на телевизионна продукция, а нашенският фолклор става неразделен елемент от сериала.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Не знам за вас, но на мен планът на Грийо-Мархуаш ми звучи доста добре, особено ако Люси Лоулес и Рене О`Конър се завърнат в нови роли по някакъв начин, дори и да е за малко. Голяма част от успеха на Xena: Warrior Princess се дължи именно на тях двете и за новите актриси ще е изключително трудно да пресъздадат чара и химията помежду им. С по-сериозна, реалистична и обмислена история обаче римейкът може да е точно това, от което Зина се нуждае, за да се превърне от култов хит в културен феномен.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата