2 коментара
scifi music

5 страхотни музикални епизода на фантастични сериали

Сериалите с повече сезони често превръщат един от епизодите си в мюзикъл като опит за експеримент, показване на повече таланти на актьорите, а и като знак за престиж.

Не всеки фен на фантастиката харесва мюзикъли, но това не пречи на много от сериалите да експериментират с епизоди, в които сюжетът се разказва чрез емоционално изпълнени песни. На някои не им се получава (вас гледаме, Fringe и Legends of Tomorrow), но други успяват не само да разнообразят формулите си, ами и да произведат серии, които да останат в историята. От екипа на Lucifer обещават да направят такъв епизод догодина, преди време Supernatural се включиха в тренда… по всичко личи, че това да включиш мюзикъл някъде в сезона извисява сериала на друго ниво и носи престиж, достъпен за малцина. До голяма степен това се дължи на успешните опити на сериалите по-долу, превърнали музикалните експерименти от абсурдно начинание, което би могло да съсипе реномето на сериозните сериали, в добър пример, който днешните творци следват и се опитват да повторят.

5. The Flash – 03×17 – Duet

Супергърлата и Светкавицата изпадат в кома, при което съзнанията им се пренасят в измислен от тях свят, където на тях и познатите им им се налага да пеят, за да научат важния урок, че трябва да се отпуснат и да обичат. Всички актьори с опит в пеенето се включват в шантавия сюжет, дори и такива без опит, като основната цел е Грант Гъстин и Мелиса Беноа да се съберат отново в мюзикъл (двамата започнаха кариерите си с Glee). Бонус точки серията получава и заради пресичането на двата сериала, което е извън стандартните ежесезонни такива. За съжаление, въпреки че епизодът си е стандартен мюзикъл, феновете не го оценяват добре – епизодът е на 116-то място от общо 118 излъчени досега в класацията на IMDB (и най-вероятно ще завърши сезона като 123-ти от 125). Вероятно причината е, че серията се усеща по-скоро като пълнеж, както и че повечето комикс фенове не харесват идеята за мюзикъл в любимия им тийн-сериал, особено ако песничките си падат твърде несериозни. Концепцията обаче си е реализирана прилично и затова споменаването в класацията е заслужено, особено при липсата на кой знае каква конкуренция.

Бутон за зареждане на YouTube видео

4. Lexx – 02×18 – Brigadoom

„Лекс“ разделя зрителите си – едни го мразят заради смешните декори и костюми, обусловени от потресаващо ниския бюджет, други го обожават заради смелостта на сценаристите му да разбиват табутата и да опитват неща, които телевизията през 90-те не смееше да си позволи. Епизодът се развива практически на една-единствена сцена, от мистериозно появил се на пътя на Лекс призрачен театър, но е повече от красив – заради таланта на актьорите, режисурата и многогласовото пеене. Нещо повече, той е важен и за митологията на сериала – разказва предистория за народа на Кай – Брунън-Джи. Оказва се, че те са били безсмъртни, но в упадък, когато Неговата сянка е унищожил планетата им (с това събитие започва пилотният епизод на сериала). Сюжетът има един-два обрата, занимава се с тема, която винаги е вълнувала феновете, и я разказва така, както отива на една митична цивилизация, представена в шоу с нищожен бюджет – с епични песни, изпълнени с любов към материала и старание. Епизодът е на трето място по рейтинг в IMDB от общо 61 в сериала.

Бутон за зареждане на YouTube видео

3. Xena: Warrior Princess – 03×12 – The Bitter Suite

Зина и Габриел са най-добри приятелки, дори може би любовници. Но в трети сезон двете се намразват, след като дъщерята на Габриел убива сина на Зина. Полудялата в гнева си принцеса-войн опитва да убие приятелката си за отмъщение, но в последния момент и двете падат от скалата, при което се озовават в шантавата земя Илюзия. Там, чрез песни и приключения, те научават, че се обичат и не могат да се мразят, въпреки греховете, които са натрупали една към друга. Комбинацията от хумор и драма печели феновете, но не колкото гласът и емоционалното изпълнение на Люси Лоулес. Красивият и емоционален епизод получава две номинации за Еми и е шестият най-харесван от общо 134-те в IMDB.

Бутон за зареждане на YouTube видео

2. Once Upon a Time – 06×20 – The Song in Your Heart

Шокиращо е, че на Дисни-сериала, посветен на приказките, „Имало едно време“, музикалният епизод идва чак в края на предпоследния сезон (оправдават се, че преди това не са имали бюджет за него, но това е Дисни – те са меката на мюзикълите). По това време сериалът вече е доста пресъхнал откъм сюжети и потенциални обрати, но мюзикълът наистина се получава добре. Актьорите се стараят много да направят най-добрите възможни изпълнения, а сюжетът покрива един от най-важните моменти в целия сериал – сватбата на Ема. За съжаление, поредният враг ще се опита да отнеме щастливия й край. Но се оказва, че родителите й са й дали инструмента, с който да удържи победата още преди тя да се роди – песен, въплъщаваща най-силната магия – тази на любовта. За съжаление, епизодът е чак 86-ти по ранг от общо 156 в IMDB, вероятно защото е фокусиран повече върху песните и танците, отколкото върху нещо наистина умно измислено, както и защото нищо от късните сезони не е особено харесвано. Но с добрите музикални изпълнения и изпипаните CGI-декори, нещата определено се получават на достойно за блокбъстър от Дисни ниво.

Бутон за зареждане на YouTube видео

1. Buffy the Vampire Slayer – 06×07 – Once More with Feeling

Да си го признаем отначало – актьорите в „Бъфи – убийцата на вампири“ не са най-добрите певци. Но епизодът заема първото място заради отлично написания сценарий. Историята изобилства както от драма, така и от хумор, има и малко хорър, събитията придвижват общия сюжет напред. Бъфи наскоро е била изтръгната от Рая и върната към живот, а Уилоу злоупотребява със силите си върху Тара. Доун си остава малка крадла, а Зандър и жена му не са много сигурин в бъдещето си. Общо взето, моментът не е много удачен за пристигането на демон, който кара целия град да пее тайните си публично, но няма как, групичката ще трябва да се справи и с това нестандартно предизвикателство. Епизодът е най-харесваният от всички други на сериала, с почти перфектен рейтинг в IMDB – благодарение най-вече на това, че е сериозен, без да се взима твърде насериозно и е хумористичен, без да е прекалено глупав. Със сигурност за рейтинга помага и дългоочакваната целувка между Бъфи и Спайк накрая. Общо взето, тази серия се смята за еталон при правенето на музикални епизоди.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата