5 начина за пътуване във времето

Почваме от най-абсурдните и стигаме до по-правдоподбните начини за пътуване във времето използвани във фантастиката.

Пътуването във времето е съществена част от фантастиката. Виждали сме любимите ни герои да пътуват напред-назад по времевата линия, все едно отиват до кварталния магазин и се връщат. Някои от начините за пътуване из годините във фантастиката са леко казано идиотски, докато други използват за основа науката. Представяме ви класация, в която ще се предвижим от едни от доста нереалистичните начини за времево пътуване докато стигнем до по-правдоподбните.

 

5. Супермен и супер бързото летене

Във филма от 1978 година „Супермен“, мъжът от стомана прибягва до пътуване във времето, за да спаси Луис Лейн. Методът му обаче може да се нарече доста странен. Той лети около земята много бързо, сменя посоката й на въртене и с това връща времето назад.

Никой физик няма да подкрепи теорията, че обръщането на ротацията на земята ще върне времето. По-скоро ще се стигне до разрушения и катаклизми от невиждано ниво (дано Роланд Емерих да не се е досетил). Представете си как се движите заедно с тълпа хора в една посока. Ако спрете и промените посоката си, тълпата ще продължи да се движи. Същото се получава и с теорията на Ричард Донър, но в огромни мащаби. Земята спира, а след това сменя посоката си на движение. Моретата, океяните, планините ще си продължат да се движат в една посока, а Земята в друга. Ще се получи леко казано миш-маш. Дано поне г-ца Лейн да си е струвала.

 

4. С пълна газ към времевото пътуване

В класиката от 1985 „Завръщане в бъдещето“ младият Марти МакФлай използва създадената от д-р Емет Браун машина на времето, за да стигне до миналото. Машината представлява модифицирана версия на спортна кола ДеЛорийн. За да проработи колата трябва да се движи с 140 км/ч. Сърцето на изобретението на д-р Браун е сглобения от него кондензатор. Не е обяснено обаче как действа той. Светкащи лампички, висока скорост, ядрен реактор, добра изолация – рецептата за пътуване във времето на филма. Макар този начин на пътуване да не звучи особено правдоподобно го предпочитаме пред масово-разрушителния метод на Супермен.

 

3. Гравитационно притегляне в миналото

Една от любимите теми на „Стар Трек“ е времевото пътуване. Статистиката сочи, че 50 епизода и 4 филма са го използвали като част от сюжета си.

Във филма от 1986 „Стар Трек 4: Пътешествие до дома“, екипажът на „Ентърпрайз“ изпраща клигонски кораб назад във времето като го изстрелва около Слънцето. Те използват гравитационното поле на слънцето, за да ускорят кораба до скорост нужна за пътуване във времето. Този метод бива подкрепян от теориите на физиците, но има и някои слабости.

Учените казват, че колкото по-близо до скоростта на светлината се движиш, толкова по-бавно почва да тече времето за теб, следователно теоретично пътуването напред и назад във времето е възможно, ако стигнеше нужната скорост. Има един проблем обаче – пътуване със скорост по-голяма от тази на светлината е физически невъзможно. Също така гравитационното поле на Слънцето не е достатъчно силно, за да предизвика нужната скорост.

 

2. През черната дупка

Новият филм „Стар Трек“, чието продължение беше отложено, не отстъпва на старите си събратя и също разчита на пътуване във времето.  Два кораба биват изпратени 154 години назад във времето, след като са засмукани от черна дупка. Докато метода на „Стар Трек 4“ завишесе от слабо гравитационно поле, то много учени смятат, че черна дупка може да осигури нужното, за да се образува портал към миналото.

Въображаемата сферична повърхнина, ограждаща цялата маса на черната дупка се нарича хоризонт на събитията. В центъра на хоризонта на събитията съществува сингулярност, място, където според общата теория на относителността гравитацията става безкрайно силна. Това е и един от големите проблеми на „Стар Трек“ – как ще преминат двата кораба без да се сблъскат?

Физиците познават и черна дупка на Кер – в центъра й точката на сингулярност не е точка, а въртящ се едноизмерен пръстен, поддържан от собствената си инерция. Ако героите са попаднали в точно такова явление сценария на „Стар Трек“ вече изглежда далече по правдоподобен.

 

1. Червеева дупка

Този феномен се среща в изключително много фантастични книги, филми, сериали и игри. Може би е така, защото една от най-разпространената теория на физиците за пътуване във времето и пространството. Повечето пъти обаче във фантастиката червеевата дупка се използва за пътуване от една точка в пространството до друга. Според теорията на относителността на Айнщайн, ако съществува червеева дупка, то през нея ще може да се пътува във времето. Това ще е възможно, ако едната страна на дупката се ускори до по-голяма скорост в сравнение с другата, след което се върне до изходната скорост. Например, да поставим два часовника в двата края на дупката, които сочат годината 1900. Ускоряваме единия край, като след време го връщаме до първоначалната скорост. Единият часовник ще сочи например 2000 година, а другия 2200. Ако влезете през дупката, където часовника сочи 2000 – ще пътувате в бъдещето, ако влезете от другат страна ще пътувате в миналото

 

Съществуват много теории за пътуване във времето, но за сега ще се задоволим само с това, което ни предлага фантастиката – ще почакаме доста докато можем да коментираме от първа ръка. Ако по някаква случайност обаче се доберете до машина на времето, помнете едно: не забравяйте да вземете със себе си тийнеджъра, който евентуално ще ви стане баща 15 години преди да се е родил.

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
8 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

zagadka

anunnakin ti si v greshka nqma nishto nevazmojno za teb e fantastika no vsuchtnost e realnost samo se zamisli samata misel che sushtesvyva vreme i patuvane vuv vreme go ima v misliteni i go talkuvame po razlichni nachini neznachi che e fantastika ako se vurnesh 2000 godini nazad i kajesh che shte moje da obshtuvame sus celiq svqt nezavisimo kade si shte te narechat lud prosto e –i da su otkrili nachina nqma da kajat na naselenieto zashtoto nqkoi biha opitali mnogo kovarni neshta i da zastrashi chovechestvoto 😉

повече на scifi.bg

anunnakin

Не се ли замисляте, че ако се забърза този така наречен часовник, се отива на пред, но ако се забави. Смисъл няма време, времето ни е генетично наложено в природата. Смисъл ние живеем, според това, че растем и растем, похабяват се дадени клетки и накрая остаряват, не могат да се генерират и умират. Хора, това е научна фантастика, Айнщайн е грещал, защото неговото е фантастика, доказано с някакви вълшебни формули, който са точни, но не отговарят на действителноста, защото има и други закони, съпровождаши ни, като начин на мислене и въпрос на гледна точка, относително е, е нещо като терминологична дума.

Todor Xristov

Според мен най – истинската теория за пътуване из пространството и времето е от филма Завръщане във времето доктор Емет Браун ако наистина съществуваше можеше да създаде машина на времето да генерира 1,21gW и да направи скок във времото.

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Това е начинът за пътуване във времето, ако искаме да се ограничим във варианта със едно единствено настояще. Т.е. ако искаме да се измъкнем от паралелните светове/времена/вселени/реалности и да отречем съществуването на миналото и бъдещето. Паралелните светове/времена/вселени/реалности не са доказани и няма да са скоро.
За сега единственият сигурен (но недоказан експериментално или практически) начин за пътуване във времето е този – чрез движение със много висока скорост (всъщност всяко движение върши работа, но от скоростта зависи с колко ще е забави времето). И всъщност това си е точно пътуване – притежава всичките му свойства. Вярно – не минаваш през The Time Vortex, както на авторите им се иска, но пътуваш. Много не атрактивно решение, но е вярно.

Звучи логично до някаква степен. Проблема според мен е, че разглеждаш само случайя само с една реалност, което не е лошо, но е погрешно според мен. Самия факт, че се „преместваш“ назад или напред във времето, а познатото ти си остава в друг вектор, то тогава автоматично векторите стават два, като за всеки един има отделна среда (реалност).

Nedelcho Laskov относно това, че единствения начин за пътуване във веремето е подобния на супермен, също не съм съгласен. Или по-точно не мога да го нарека пътуване във времето. По-скоро е някакво забавяне в стил ала матрицата.

Нед Ласков
Nedelcho Laskov

…Ми… не съвсем…

Много от филмите в които се използва пътуване във времето е представено по неправилен начин – ТУК Е ИСТИНАТА
http://mirogled.blogspot.com/2008/05/blog-post_24.html

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Искам само да добавя нещо:

Първо: Леко променен Начина на Супермен, е единствения сигурен начин за пътуване през времето – не обърнатото въртене на Земята променя времето, а скоростта на Супермен. Когато се движиш със скорост равна или близо до скоростта на светлината начина, по който времето тече за теб и за останалата Вселена е различен! Така че, ако се приеме за достоверно Супермен да може да се движи с тази скорост просто ей така, то този начин за пътуване във времето определено не е най-абсурдния…

Второ: За №3 – изобщо не може да се говори за използване на гравитация, за да се постигне такова ускорение, така че…

Трето: За №2 – нито един от корабите, не би могъл да излезе от черната дупка, или поне не невредим – той ще бъде разтеглен и смачкан – все едно да издърпаш голямо парче локум през ухото на игла…

И Четвърто: За Червеевата дупка – за да се задържи отворена една такава дупка, то тя трябва да бъде третирана с антиматерия, която вече не е научна фантастика, а доказан факт – в ЦЕРН отдавна са произвели такава, но има друг проблем – тя е много скъпа, трудна за произвеждане и за съхранение. 1 грам антиматерия струва 100 квадрилиона долара, а антиматерийният завод ще трябва да работи непрекъснато в продължение на 100 милиарда години. А освен това не може да бъде съхранявана просто ей така, защото контакта с каквато и да е обикновена материя (т.е. всичко, което познаваме), би довел до анихилиране…