5 необикновени семейства

Фантастиката обхваща и малки, и големи.

Най-важната социална единица в обществото е именно семейството. Човек се ражда в него и опознава първо него, а докато повечето приятели идват и си отиват, роднините, добри или лоши, остават роднини завинаги. Ето защо е напълно естествено семейството да присъства като тема и в любимия ни жанр. Именно така виждаме, че каквито и изроди да съставляват дадената фамилия, общочовешките семейни отношения продължават да важат и за тях. Но нека все пак разгледаме някои от по-странните фамилии в сериалите от жанра.

 

5. Семейство Салватор, „Дневниците на вампира“

През ХІХ век фамилията Салватор не се отличавала с нищо съществено. Но тогава двамата й най-млади членове – Стефан и Деймън срещат Катрин Пиърс. Любовта им към нея прераства във вражда между двамата, а Катрин усложнява нещата като се оказва вампирка и ги ухапва. Оттогава до ден днешен двамата вечно млади вампири кръстосват белия свят и търсят начин да се впишат в свят, в който отдавна не принадлежат. От по-скорошните членове на фамилията може да се спомене и Зак Салватор. Той е племенник на Стефан и Деймън, но двамата го представят като свой чичо, защото на вид той е по-възрастен от тях. Племенникът обаче не храни топли семейни чувства към чичовците си, защото знае, че добруването на вампирите не е в интереса на родното му градче.

 

4. Семейство Мюнстер, „Семейство Мюнстер“

Вчерашната новина за подновяването на този стар сериал ни накара да обърнем внимание на тази фамилия от черно-белия период на телевизията. Дядото, патриархът на семейството, наподобява Дракула. Неговата дъщеря Лили е вампирка и изпитва трудности в намирането на мъж за себе си, поради което Дядото й създава един – Хърман. Хърман и Лили имат дете – малкият Еди, който пък по ирония на съдбата става върколак. Природата на Еди започва да се проявява в началото на пубертета му, поради което фамилията се мести на по-затънтен адрес – ул. Присмехулник № 1313. Към странното семейство се присъединява и Мерилин – нормално човешко дете, което Дядото е осиновил, защото майка му е била канибалка и е искала да го изяде. Въпреки изродската си същност и странен външен вид, Мюнстерови се адаптират към обществото и спокойно общуват с другите.

 

3. Семейство Пауъл, „Необикновено семейство“

Бащата, майката и двете деца образуват едно съвсем нормално съвременно американско семейство. Да не кажем твърде нормално. Бащата и майката са твърде заети, за да си обръщат внимание, децата са в периода на тийнейджърския бунт, изобщо всеки си има типичните за ролята и възрастта проблеми. Всичко това, до момента, в който, по време на почивка в Бразилия, самолетът им се разбива над джунглата и четиримата придобиват свръхестествени способности. Джеймс Пауъл става здрав като стомана и на практика не може да се нарани, Стефани Пауъл осъзнава, че може да се движи със свръхсветлинна скорост, а малките Дафне и Джеймс-младши са съответно телепат и гений. С течение на времето четиримата се сплотяват от новите им способности, като постепенно се учат и да ги използват за добро.

 

2. Семейство Петрели, „Герои“

Доста по-разнообразно, а и обхващащо повече поколения, е семейство Петрели. Най-млада е мажоретката Клеър, която е родена извънбрачно и е осиновена от човека, когото смята за истинския си баща. Клеър открива, че не може да бъде наранена – раните й зарастват с невероятна скорост и нищо не може да я убие. Истинският й баща е сенатор Нейтън Петрели – неговата тайна е, че може да лети. Неговият брат, Питър Петрели е парамедик, който може да копира силата на последния „герой“, с когото се е срещнал. Майка им, бабата на Клеър, е Анджела Петрели, която пък може да сънува бъдщето. Бащата, Артур Петрели, може да краде силите на другите чрез докосване. Всеки от тях си има своите мечти и тайни планове, често членовете на тази фамилия враждуват един с друг. Докато Питър и Клеър са от „добрите“, Нейтън има някои грехове, но също мисли доброто на всички, Анджела има много тъмни тайни от миналото, а Артур е истински злодей. Това е предпоставка за интересни семейни конфликти, като наблягаме на „конфликти“, а не на „семейни“.

 

1. Семейство Адамс, „Семейство Адамс“

Безспорно, с най-голям отпечатък върху киното и телевизията са оставили семейство Адамс. Подобно на семейство Мюнстер, те са изроди в пълния смисъл на думата. Тази фамилия живее в наглед разпадаща се къща до гробищен парк и блато. Те истински се гордеят със своя изродски начин на живот, но всъщност нямат суперсили и са приятелски настроени, както един към друг, така и към външните посетители, които често се ужасяват от тях. В различните комикси, филми и сериали има и доста различия между героите, но общото е следното: бащата е ексцентричният богаташ Гомез, който е луд по жена си Мортиша – бледата и вечно облечената в черно съпруга пък е матриархът на семейството и знае как да ги командва. Двете им деца са Сряда и Пъгсли – Сряда е симпатично малко момиченце, обсебено с домашните си паяци и с измъчването на брат си. Пъгсли няма нищо против, за него мъченията, на които го подлага сестра му, са просто забавни игри. За членове на фамилията се броят и чичо Фестър, плешивец, който изглежда носи електрически заряд със себе си и обожава да върши пакости, както и Нещото – срамежлива малка ръчичка, която щъка наоколо. Икономът, наподобяващ Франкенщайн и боботещ монотонно, също може да се брои за член на семейството, защото „той има части от много семейства, но има сърце на Адамс“. Говори се, че Юнивърсал ще правят нов анимационен филм по семейство Адамс, но засега това е само слух.

 

И така, всички ние често се оплакваме от семействата си, но погледнете само тези 5 примера и кажете – още ли смятате, че вашите роднини са изроди?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |