5 от най-добрите коледни филми

Вече не ги правят такива…

Макар идеята, че митът за Дядо Коледа (за който мит всъщност на никого не е ясно какво точно представлява и откъде точно идва) е истина, да не е най-чистото въплъщение на фантастиката, моментът е подходящ да си припомним как нашият жанр може да се използва за допълнително стопляне на семейния празник за малки и големи. Вижте кои са коледните филми, които ви препоръчваме, и споделете вашето мнение дали класацията ни е удачна или не сме изпуснали някой по-достоен пример.

 

5. Полярен експрес (2004)

Детският автор Крис Ван Алсбург жъне голям успех с романа си „Полярен експрес“ и по него прави филм. В него Били се опитва да повярва в Дядо Коледа, празничните чудеса и елфите напук на своите родители, които го убеждават, че това е измишльотина. На Бъдни Вечер обаче го посещава мистериозен влак, който взима него и група щастливи деца на посещение при Дядо Коледа. Влаковият кондуктор (Том Ханкс) превръща пътуването му в забавно приключение и връща коледния дух в малкото момче.

 

4. Гринч (2000)

Гринч живее на върха на хълм с неговото куче, Макс. Всяка година по Коледа ненавистта на Гринч към хората става по-голяма, като за него е странен начинът, по който хората празнуват празника. Една година, той решава да Коледата на хората – ушива си костюм на Дядо Коледа и облича кучето си като елф. Слиза в града и започва да краде подаръци, храна и декорации. На сутринта, обаче, вместо хората да са разтревожени от липсващите материални неща, те се събират на площада и пеят. Песента, която изпяват, е „Ти си без значение, Гринч”. Рон Хауърд е взел историята от анимация от 1966 година и я е направил на филм, като в ролята на Гринч е наел любимия на много хора комик Джим Кери.

 

3. Елф (2003)

Запознайте се със симпатичния Бъди. Той е един от елфите на Дядо Коледа, но всички му се подиграват заради големия му размер. В крайна сметка се оказва, че той си е човек, а не елф, и отива да търси баща си. За съжаление, обаче, порядките при Дядо Коледа и тези при нормалните хора се различават съществено и на Бъди му е трудно да се впише в обикновения свят. Неговият родител пък се оказва богат човек с друго семейство, който не е въодушевен от идеята смахнат мъж да живее с него. Постепенно обаче Бъди успява да спечели любовта на всички, а дори и да намери любовта. В главната роля е Уилям Феръл, режисьор и сценарист е известният с по-късната си работа Джон Фавро, а от трейлъра можете да разпознаете и Питър Динклейдж.

 

2. Договор за Дядо Коледа (1994)

Скот Келвин е разведеният баща на малкия Чарли, който живее с майка си и новия й мъж. Двамата му казват, че Дядо Коледа не съществува, поради което той бяга при баща си на Бъдни Вечер. По време на посещението му, шум от покрива ги кара да излязат навън. Оказва се, че това е Дядо Коледа, а Скот, без да иска, го убива. В последствие се оказва, че според „Клаузите на Дядо Коледа“ Скот трябва да поеме неговата работа.

 

1. Гремлините (1984)

Родителите на младия Били Пелцър му подаряват нов домашен любимец за Коледа. Сладурчето Гизмо веднага се сприятелява с младежа, но Били нарушава трите правила, за които изрично е предупреден – не бива да го мокри, не бива да го храни след полунощ и не бива да го подлага на ярка светлина. Нарушаването и на трите води до неконтролируемото размножаване на Гизмо в стотици гремлини – малки, зловещи, грозни и много палави същества, които започват да всяват коледен терор в градчето. Коледният дух остава на заден план, когато Били и приятелката му се впускат в търсене на начин да отърват града от тази напаст, като същевременно спасят адски сладкия Гизмо. Филмът от Стивън Спилбърг има продължение, а има вероятност скоро да започне работа и по трета част или да се рестартира поредицата.

 

Напоследък сякаш коледните филми понамаляха, но за сметка на това много сериали започнаха да правят коледни епизоди. Един такъв ни очаква и утре от „Доктор кой“.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Executy

Starring: John Cusack, Kate Beckinsale, Molly Shannon, Jeremy Piven, John Corbett, Bridget Moynahan, Eugene Levy Kate, Blumberg

Петър Атанасов

Попринцип мразя коледните филми, но Гремлините наистина беше страшно забавен, не беше лоша и втората му част 🙂 Гледах ги на видеокасетки като малък 🙂

Мира
Pepper

Коледните ни филми са ми едни от най-скучните. Заради тях по коледа няма нищо интересно за гледане

Петя Ивайлова
petia84

не съм гледала само „Гремлините“, сигурно защото филмът е толкова стар (колкото мен:) .
Напоследък май наистина не се правят много качествени коледни филми, а и родните телевизии се задоволяват с това да повтарят „Сам в къщи“ година след година (този път пропуснаха, но има време – седмицата след Коледа предстои)…