5 от най-добрите руски фантастични музикални клипове

На вниманието ви представяме нещо ново, което се надяваме да ви е интересно – 5 хубави руски музикални клипа с фантастични елементи и лятно звучене.

Преди доста време направихме една класация на най-добрите музикални клипове с фантастични елементи в България. Оказа се, че те не са толкова лоши, колкото може да се очаква. В средата на лятото решихме, че е време за още малко музика, а защо не и малко нестандартна такава. Освен ако не сте руснак, едва ли сте чували тези песни или сте виждали тези клипове. А не е лошо да се запознаем и с малко чужда култура, както и да сверим часовника си с руснаците по отношение на музикалните клипове. Е, естествено, при тях нещата стоят доста по-добре от нас и си личи, че се инвестира повече. Ето музикалните клипове на Русия с фантастични елементи, които ни направиха достатъчно силно добро впечатление, че да ги споделим с вас:

 

Този клип го подбрахме, за да покажем, че не само в България се крадат идеи. Видеото към песента на Сергей Лазарьов „Намери ме“ очевидно е почерпило вдъхновение от филма „Аз съм легенда“. Главният герой е последният оцелял в опустелия Ню Йорк (поне да бяха направили опустяла Москва за малко разнообразие) и чака любовта да го намери. Докато стреля по незнайно откъде дошли лъвове и си говори с манекените, героят в клипа среща друга оцеляла, с която се залюбват. Текстът е малко по-красив и оригинален от клипа, певецът живее в свят, където хората не познават чувствата, и е самотен. Когато затвори очи обаче той полита в небето, където сред призрачни отблясъци и далечни планети звездите докосват свободата, и се надява именно там любовта да го намери.

 

Главният герой в тази песен е не друг, а Мики Маус. Той е най-добър приятел на малки и големи, развеселява хората, които го купят, известен е и е познат на всички. Но самият той е самотен, защото няма кой да развесели него, няма кой да обърне внимание на истинските му чувства, защото той не може да си позволи да показва тъга или чувства. Изглежда така се чувстват и членовете на групата, които са доста известни в Русия.

 

Изглежда самотата е благодатна тема за текстове и клипове в Русия – нищо лошо, щом покрай нея се правят красиви зрелища. Тук компютърните ефекти малко наподобяват тези в „Посетителите“, където е очевадно, че актьорите са заобиколени от зелени екрани и не са много сигурни кое къде се намира, но въпреки това анимацията е красива. Героинята във видеото е сама в пост-апокалиптична пустош, където роботи-динозаври се бият един с друг. Тя сама е избрала да бъде там и изглежда сякаш си пасва с обстановката, но същевременно търси нещо повече. Какво е то, обяснява текстът. В него певицата е избрала сама да бъде студена и безчувствена, избрала е тишината за своя приятелка, за да се предпази от разочарованията на живота, но това не й е помогнало да преодолее болката. Тя мрази самотата, с която се е обградила, и подтиснатите й страсти и стремежи я карат да се чувства като диво животно в клетка. В крайна сметка, поне в клипа, тя разбива преградите си, това, което я прави като робот, и избира отново да чувства и живее живота с всичките му възходи и падения.

 

Този клип се отличава с най-стабилно развитие на сюжета от досегашните, а и най-накрая се откъсва от темата за самотата. Тук се пее за раздялата – главната героиня и любимият й тръгват по различни пътища. Пресичайки хоризонта и отдалечавайки се от него, тя му благодари за времето с него, надява се да е щастлив и не се сърди на избора му да я напусне. В припева казва, че ще издържи някак си един ден без него, но не може да живее без любовта си и няма да го забрави.
Същото е показано по много красив начин и в клипа. През 2030 година Слънцето е покрито с космическа прах и не може да поддържа живота на Земята. Трите мацки от Виа Гра потеглят на опасната мисия да го изчистят от космическия си кораб. Но инцидент с неидентифициран обект поврежда кораба им и те не могат да се върнат на Земята. Трите правят света отново място, годно за живот, но междувременно жертват себе си. Клипът се отличава с много красиви и изпипани анимации, както и с интересни визии за певиците.

 

Тук текстът и клипът също са добре интегрирани, макар и двете да разчитат повече на символи и метафори за въздействие, отколкото на ясна логика. Нюша много харесва едно момче и е готова да рискува с него. Оказва се обаче, че той иска да я затвори в своя фантастичен свят, където да я контролира. Дори има и един твърде плашещ палячо, който да я разсмива. Наглед в този свят всичко е весело и смешно, сякаш от приказките, но Нюша не е съгласна да бъде кукла на конци за твърде претенциозното момче и успява да избяга от хватката му. Тя е горда и свободна и предпочита сама да избира чудесата си.

 

Ако сравним българските и руските клипове, ще забележим, че техните не само са по-изпипани (което е нормално предвид размера на техния пазар и инвестиции), но и имат повече замисъл и връзка с текстовете на песните, за които са направени.

Надяваме се класацията да ви е била интересна, както и да споделите вашите мисли и мнения за горните клипове в полето за коментари отдолу.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.