5 от най-нескопосаните капитани на космически кораби

А ето и пет примера какви не трябва да се взимат за капитани, когато човечеството излезе с масивни кораби в космоса.

Миналата седмица класирахме най-умелите капитани на космически кораби в научната фантастика. Макар и да са само измислени персонажи, техните действия са пример за подражание, за това какво е да имаш чест и достойнство, да поемаш отговорности. Естествено, по третия закон на Нютон, всяко действие си има и противодействие. Не всичко в нашия любим жанр опира до героичния ръководител, който винаги спасява екипажа си с безрезервната си смелост и суперчовешките си качества. Имаме и предостатъчно примери за капитани, които далеч не заслужават отговорния си пост и често именно тяхната нескопосаност е причина за половината от проблемите на екипажа. Да, понякога това са герои от комедии или пък само заместници, но все пак не бихме искали да си представяме какво ще стане, ако им се даде космически кораб наяве. Вижте за кои става дума:

 

5. Командир Сол Тай

Заместник-командир на Бойна звезда Галактика, Battlestar Galactica

Сол Тай става командир на флотата за кратко в началото на втори сезон, когато Адама е временно възпрепятстван от куршум в корема. През това време той разбира, че е напълно неспособен да се справя с командването на военните и запазването на реда сред цивилните едновременно, а когато Адама се завръща, Тай му отстъпва мястото с облекчение. 70-годишният войник има богат опит, великолепни познания по военна тактика и стратегическо мислене, но е психически слаб и нестабилен. Често злоупотребява с алкохола и допуска екипажът да го види в пияно състояние, нещо недопустимо предвид ситуацията, в която последните оцелели хора се намират. Строгостта му към екипажа пък е причина всички да го мразят, макар и той сам да признава, че ако „войниците не мразят офицера над тях, то той не си върши работата“.

Алкохолизмът му до голяма степен се дължи на спомените му за травмите, преживени през първата силонска война, както и на проблемите в семейството му. Съпругата му Елън не само е неспособна да го дари с деца, но и е „спала с половината флота“, докато той е служил в космоса, поради което той се е развел с нея. Когато я среща на Галактика, двамата продължават връзката си, но тя отново го дърпа назад, подканяйки го да взима най-грешните си решения. По време на окупацията на Нова Каприка Елън се оказва колаборационистка, поради което Тай я отравя. Повторната й загуба го вкарва в голяма депресия, която отново дави с индустриални количества алкохол.

Но все пак, на човека му е простено, а и, особено по нашите ширини, не е толкова необичайно да видиш пияница на ръководна позиция. Затова и той е едва на пето място.

 

4. Франк Холистър

Капитан на Червено джудже, Red Dwarf

Франк Холистър е капитан на междупланетарния минен кораб „Червено джудже“ (Red Dwarf). Появява се в първи епизод на сериала, когато осъжда Дейв Листър на 18 месеца замразяване, тъй като е донесъл котка на борда. Когато Листър се буди, открива, че Холистър и целият екипаж са се превърнали в радиоактивен прах, а той е проспал 3 милиона години. Инцидентът е резултат от небрежност на екипажа, която, сигурни сме, който и да е капитан на Ентърпрайз би предотвратил.

В осми сезон целият екипаж е съживен от наноботи, а Холистър става главен герой. Тогава се разкрива, че капитанът е бил всъщност разносвач на понички, но по време на една от поръчките е надзърнал в секретни файлове и е научил опасна информация. Злоупотребявайки с нея е успял бързо да се изкачи по йерархичната стълбица и да стане капитан. Определено недостойна постъпка, от която всеки в предишната класация би се отвратил.

 

3. Стенли Туидъл

Капитан на Лекс, Lexx

Стенли става капитан на най-мощното оръжие за унищожение в двете вселени – космическия кораб Лекс, по чиста случайност. Лекс се управлява чрез жив ключ, който се предава от предишния капитан на друг човек в момента на смъртта му, или пък ако се докара до прага на най-върховното и перфектно сексуално усещане. В този случай заслужилият капитан бива изяден от гущер от ГРОЗДА и Стенли просто се случва да стои наблизо, за да наследи ключа. Оттук нататък Лекс, под ръководството на Туидъл, се отправя на пътешествие из двете вселени в търсене на секс или храна за скромния екипаж от четирима (само двама от които са живи хора).

Стенли не само, че не е заслужил отговорността да командва огромния си кораб, той е страхлив и продажен, готов да изостави приятелите си при пръв признак на опасност. Проявява смелост само когато има възможност да получи секс или храна, но тогава пък действа напълно необмислено. Именно заради посещението си в космически бордей, където за малко секс продава тайните на съпротивата, Божествения ред успява да унищожи цели 94 реформистки планети, вина, която му тежи през целия сериал.

Въпреки това Стенли е все пак човек със своите силни и слаби страни. Наясно с недостойните си постъпки, той все пак се включва успешно в помощ на приятелите си в най-важните моменти и спасява на няколко пъти живота им. Въпреки недостатъците си, той е добър и милосърден човек, който прощава и търси доброто дори у враговете си. Това обаче не пречи да е най-неподходящият капитан за Лекс в двете Вселени, да взривява населени планети и да излага себе си и спътниците си на риск в търсене на плътски удоволствия.

 

2. Лийла

Капитан на Планет експрес, Futurama

Лийла трябваше да бъде първа в класацията, тъй като прави много повече грешки, по-импулсивна и ирационална е, но въпреки това винаги успява да поправи бъркотиите си и да отърве големите неприятности, поради което остава на второ място. Трябва да се отбележи и че Лийла всъщност е най-способна и оправна от всички във фирмата си, което просто не говори добре за самата фирма. Става дума за „Планет експрес“, която изпълнява опасни и скъпи куриерски поръчки за доставки през космоса, за които просто другите компании не биха се съгласили. Лийла от раз доказва, че е най-подходяща за капитан на собственика, който пък е загубил поне пет екипажа преди това в различни опасни мисии из вселената.

Тя обаче често прави грешки и необмислено рискува живота на екипажа си, на което се градят сюжетите на много епизоди. Тя също така трудно балансира работата с личния си живот и няма успех в любовта, но това донякъде се дължи и на факта, че има само едно око. Всъщност Лийла е оставена в сиропиталище като малка и през по-голямата част от сериала не знае произхода си. Там децата често са й се подигравали заради циклопския й вид, което я е направило лесно ранима и жадуваща одобрение.

Характерно за нея е, че всеки път когато излита с кораба, за да доставя някоя пратка, се блъска в един и същ билборд. Дали вицовете за жени-шофьори съществуват и през 3000-та година?

 

1. Зо`ор

Капитан на Кораба-майка и лидер на Тейлонския Синод, Earth: Final Conflict

Зо`ор е представител на извънземната раса на тейлоните, които идват на Земята с обещание за мир. Оказва се обаче, че те искат само да използват човечеството в своята безкрайна война с джуридианците. Но докато някои тейлони смятат, че може да съществува приятелство и взаимно уважение между двете раси, Зо`ор смята хората за нисши и недостойни същества, които трябва да се управляват с железен юмрук. Той е последният тейлон, роден някога, и има много повече агресия в себе си отколкото останалите от вида му. Отначало все пак миролюбивата му раса осъжда тъмните му пориви, но в последствие го издига до капитан на кораба-майка, който кръжи около Земята, и лидер на Тейлонския Синод. Донякъде това става именно заради готовността му да свърши това, което трябва да се направи, колкото и неморално да е то. Зо`ор обаче не става за лидер и колкото повече остава на поста си, толкова повече изпада в маниакални и параноични състояния и увеличава грешките си. Той е сравнително постоянен в изпълнението на плана си, но често го пришпорва и допуска да се провали. Абсолютното му незачитане на човешките права води до влошаване на отношенията между хора и тейлони и именно благодарение на ужасните му постъпки човечеството разбира, че тейлоните не ни мислят нищо добро. Това проваля първоначалния план на расата му да ни убеди сами да изберем да помогнем на извънземните срещу враговете им, а в крайна сметка води и до краха на цялата тейлонска цивилизация.

Зо`ор е типичен пример за това как хора (или извънземни) с нестабилна психика могат да нанесат много и непоправими щети, а в случая и да заличат целия си вид. Интересно е, че зад Зо`ор също стои жена – актрисата Анита ла Селва, въпреки че Зо`ор се води от мъжки пол. Те обаче са така направени, че да изглеждат безполови, което позволява на жена да влезе в мъжка роля.

 

Любопитен е и друг факт за последните два примера – да пренебрегнем, че става дума за жени (а и Катрин Джейнуей отсрамва пола в предишната класация), но най-нескопосаните капитани са мутант и извънземно. Дали сценаристите не са се страхували да направят тези герои обикновени хора, за да не представят собствената ни раса в лоша светлина? Нещо като принципа, по който в старите американски филми винаги американските войници/полицаи са героични и безсмъртни, а руснаците са зли, смешни и винаги провалящи се, за да почувстват младите американци превъзходство над другите. Или просто случайност?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |