3 коментара
e beginning 2d

5 от най-запомнящите се първи сцени на филми

Ето как трябва да започват филмите ако искат да грабнат зрителя от самото си начало.

Доброто начало на един филм често е по-важно от всички останали елементи. Именно първите минути са това, което трябва да грабне зрителя, за да го направи фен. Е, не винаги се получава точно така, но следващите 5 филма са пример за ефектни начала, които определено грабват вниманието. На пето и четвърто място съм поставил две класики, които вероятно ще останат в учебниците дълго след като ние умрем, на трето място – малко по-нова класика, а на първите две места – лични фаворити, които може да не останат в аналите на историята, но пък са с перфектни, изключително впечатляващи и грабващи първи минути.

 

5. Star Wars – Episode IV: A New Hope

Бутон за зареждане на YouTube видео

Започваме с абсолютната класика. Саундтракът и текстът в началото на „Междузведни войни – Епизод ІV“ са култови не само за фантастиката, но и за киното изобщо. Първата сцена след емблематичния текстов увод също не е за подценяване – хвърля ни направо в действието и не губи време да ни представи роботът и андроидът, които ще се появят във всички останали епизоди от сагата (предстои да видим дали това е истина за епизод 7).

 

4. 2001: A Space Odyssey

Бутон за зареждане на YouTube видео

Тези първи минути определено трудно биха задържали зрителите днес – развитието е бавно, няма диалог, маймуните даже дразнят. Въпреки това тази сцена е всепризната за едно от най-добрите филмови начала. В няколко минути е представено всичко най-важно от историята на човечеството, което е довело до събитията във филма.

 

3. The Matrix

Бутон за зареждане на YouTube видео

Падащите букви на „Матрицата“ и замръзналата във въздуха в бойна поза Кари-Ан Мос също са емблема за жанра – едно начало, което ще помним дълго. „Матрицата“ беше иновация, филм, който придвижи киното напред в толкова много аспекти. Първите му минути са напълно подходящи за лента с такъв статус.

 

2. Sucker Punch

Бутон за зареждане на YouTube видео

Комбинацията от саундтрака и сцените се е получила идеално. Предадена без думи, предисторията на главната героиня е много драматична и впечатляваща. Интрото е доста мрачно, но загатва за един наистина различен свят, който този филм ще ни покаже.

 

1. Resident Evil Retribution

Бутон за зареждане на YouTube видео

Не ме убивайте – съзнавам, че „Заразно зло 5“ е пълен боклук. Може би точно заради контраста с цялостното впечатление, или пък заради изненадата от перфектния начин, по който започна филм, за който никой не е очаквал нещо особено, но тези първи минути накараха ченето ми да увисне. Още с надписите продължаваме направо оттам, откъдето е свършил предишният филм, а забавеният каданс на баталната сцена, вървяща наобратно, определено е нещо, което не можеш да видиш често на кино. Този нестандартен подход дава възможност на зрителя напълно да оцени цялата красота и сложност на сцената. Саундтракът също е чудесен, а с финансовите възможности на тази поредица е трудно да се сбърка. След като сме се насладили максимално на иновацията, сцената е пусната отново, за да я видим и по стандартния начин – от битката на Аркадия е извлечен абсолютният максимум. Въпреки че това е наистина всичко хубаво, което филмът може да предложи, показаното само в тази първа сцена е достатъчно, за да ми стане личен фаворит.

 

Сещате ли се за други подходящи за тази класация примери? Кой филм е грабнал вас с началото си?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата