7 коментара
Female

5 от силните жени на научната фантастика

Не само мъжете могат да трепят лоши – жените често се справят дори по-добре.

Миналата седмица празнувахме 8 март. Освен с по едно твърде скъпо цветенце, купено от алчните бабички за любимите жени, празника ще отбележим (малко на патерица) и с класация на силните мацки от любимия ни жанр. Мина времето, когато само мъжете раздаваха тупаници и стреляха по извънземни. Еманципацията в космоса тече с пълна сила и жените също се оказват достойни противници, неподходящи за подценяване. Ето защо сега ще отчетем само най-силните жени на научната фантастика, а останалите – догодина. Надяваме се да не ни набият дотогава.

 

Изображение с име: Morena Baccarin V5. Ана – V (Морена Бакарин)

Ана е кралицата на Посетителите. Изкусна манипулаторка и безжалостен убиец, под човешката си кожа тя крие тяло на зъл гущер и опашка, с която може зрелищно да отнема чужди животи. Горките хорица от Земята опитват какво ли не, за да се противопоставят на пъклените й планове. Дебнат я предатели сред поданиците й, включително и собственото й семейство (не че роднинските връзки означават нещо кой знае какво за нейния вид). Но в крайна сметка тя винаги побеждава и успява да обърне нанесените й вреди в своя полза. Всички около нея са държани изкъсо и са следени внимателно, а ако опитат нещо срещу нея, веднага се наказват от гнева й. Именно от брилянтния й ум, студенокръвието и уменията за планиране и манипулиране идва нейната непоклатимост. Тя е силна и защото не е обременена с човешки емоции като състрадание и обич, или поне в това се опитва сама да се убеди. Това, че Ана не е имала истинска битка, от една страна й пречи да се класира по-напред, но от друга също загатва за силата й – тя знае как да използва елемента на изненада, за да не й се наложи да се поти излишно.

 

Изображение с име: sigourney weaver alien4. Елън Рипли – Alien (Сигорни Уивър)

При първата си среща с Пришълеца, Рипли е обикновено момиче. Има някаква сравнително важна позиция в йерархията на космическия кораб, но е плашлива и нежна колкото всяка средностатистическа представителка на пола си. Когато пришълеца идва на кораба и разпарчетосва всички пасажери освен нея, тя намира в себе си неподозирана сила. Макар състраданието у нея никога да не изчезва, с всеки следващ филм от поредицата тя става все по-твърда, студена и безмилостна към враговете си. Изтребването на пришълци се превръща в нейна втора природа, а самата тя предизвиква страхопочитание. Изобретателността й е сред най-големите й предимства и, макар да се озори, в евентуален сблъсък между нея и Ана, по-скоро бих заложил на Рипли. В крайна сметка, Елън е преживяла няколко столетия, през които е натрупала солиден опит в оцеляването и трепането на извънземни гадове, включително и техните кралици.

 

Изображение с име: michelle ryan bionic woman3. Джейми Сомърс – Bionic Woman (Мишел Райън)

Биомеханичната жена доказва, че не е нужно да си безчувствен, за да си силен. Тя е обикновена жена, преживяваща като сервитьорка и грижеща се за сестра си, докато автомобилна катастрофа почти не я убива и осакатява брутално. Нейният любим се намесва навреме – оказва се, че работи в секретна военна лаборатория. Той закарва умиращата Джейми там и принуждава лекарите да я спасят, като й инсталират всякакви импланти. Джейми се събужда като киборг с невиждани сили и способности. И нищо чудно – технологиите по нея струват милиарди. За щастие, тя ги използва по предназначение, вършейки добро и ловейки престъпници. Ъпгрейдите по тялото й биха й помогнали да победи в директен сблъсък дори страховит противник като Рипли. Същевременно обаче, тя успява да запази дълбочината на емоционалния си свят и да не се дистанцира твърде много от близките си.

 

Изображение с име: milla jovovich resident evil2. Алис – Resident Evil (Мила Йовович)

Алис започва като по-боеспособна и оправна жена, но се издига до второто място в класацията с помощта на омразната корпорация „Ъмбрела“. Създателите на Т-вируса, който превръща 99,9% от населението на Земята в зомбита, провежда немалко от зловещите си експерименти върху самата нея. Изстрадалата бивша служителка провокира интереса на учените първо с факта, че оцелява след посещението в Кошера, а след това побеждава един от най-големите гадове на „Ъмбрела“ – Немезис. Суперсилите, които получава докато лежи пленена и в безсъзнание по лабораториите, достигат абсурдно високи нива към края на третия филм – Алис става способна на невиждано разрушение. Нито една от мацките дотук не би й се опряла. Дори и след четвъртия „Заразно зло“, в който Алис губи силите си, тя остава повече от достоен противник. Определено не бих препоръчал на Рамбо да я ядосва, ако му е мил животът.

 

1. T-X – Terminator 3: The Rise of the Machines (Кристана Локън) и
Катрин Уийвър – Terminator: The Sarah Connor Chronicles (Шърли Менсън)

Изображение с име: terminatorТрудно е да се прецени коя терминаторка е по-заслужила за тази класация от другата. И двете са по-силни от всички останали в списъка и биха ги победили с лекота (може да се поозорят само срещу Алис, и то преди да загуби силите си). И двете са почти неунищожими, защото могат да променят формата си, а течният метал, от който са изградени, се възстановява по-бързо отколкото враговете им дишат.

Т-Х като модел е по-силна от Т-1001, към която серия принадлежи Катрин Уийвър. Тя дори се води терминатор-антитерминатор последен модел, тоест по презумция е по-силна от всички останали. Металът в нея също е течен, но може да се преобразува в оръжия и е по-издържлив. Същевременно обаче, нейното място в класацията е малко поразклатено, защото женската й природа не се появява особено. С изключение на момента, в който си увеличава бюста, за да разсее полицай, Т-Х не показва желание да се развива като нещо повече от робот-унищожител. Същевременно Катрин се опитва да се научи да живее като човек, както и да отглежда дъщерята на жената, чиято форма е придобила. Терминатор-майка – е това е нещо нечувано, нали? Ето защо тя успява да си подели първото място с Т-Х.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата