5 scifi анимации от детството ни

Възможно ли е сега да сме фенове на фантастиката заради тези детски?

Началото за всеки фен на научната фантастика преди известно количество години, когато нямаше Интернет или компютри и много малко хора бяха благословени с видео у тях, бяха детските сай-фай филмчета, които Канал 1 (когато не прекъсваха за сесиите на Народното Събрание) и Ефир 2 излъчваха. Всички сме ги гледали, всички сме ги очаквали с огромен интерес и ни е било адски некомфортно когато свършваха след има-няма 20 минути. Ето петте продукции за деца, които оформиха фена на научната фантастика в мен:

 

5. „Старком“

Едно страхотно детско сериалче, което беше популярно у нас в началото на 90-те. В общи линии беше първото такова, до което имах досег – тогава бях на около 5 годинки. Основната му тема (както при повечето продукции от периода) беше борбата за космоса между Старком и роботите на Император Дарк. Нашите герои се бореха в името на доброто от борда на ултрамодерен свръхтехнологичен самолетоносач. Анимацията на продукцията (за времето си) определено е на ниво, а диалогът и сюжетите – подходящи и за по-възрастна аудитория. За съжаление, филмчето просъществува твърде кратко – епизоди се правеха само три месеца в края на 1987 г.. Но за сметка на това даде началото на успешна линия от играчки.

 

4. „Волтрон – защитника на Вселената“

Още една анимация с космическа концепция, просъществувала в Щатите през 1984-1985 г., а у нас дойде около десет години по-късно. Тук роботите на главните герои бяха във формата на пет лъва, които образуваха Волтрон – пазител на планетата Арус, която се управлява от принцеса Алура. От страната на лошите бяха злият крал Заркон, синът му Лотор и вещицата Хагар, които създаваха роботи-зверове, за да тероризират мирните жители на планетата. „Волтрон“ е с японски произход и, за разлика от „Старком“, има няколко версии през годините, като последната от тях е през 2011 г. Също така, героите от детското продължават да живеят в комикси, видео игри и играчки за деца.

 

3. „Трансформърс: Война на зверовете“

Не си мислете, че „Трансформърс“ започват с високобюджетните блокбъстъри по кината. Оригиналната анимация при нас дойде късно – през 2000 г., когато Канал 1 ни изненада и излъчи всички сезони. Преди това го следях всяка събота сутрин по немската Про7, привлечен от качеството на компютърната анимация, макар и да не разбирах нищо. Основната сюжетна линия е, че корабите на наследниците на Автоботите и Десептиконите – съответно Максималите и Хищниците, се разбиват на Земята във времето на динозаврите. За да запазват енергията си, роботите приемат форма на животните, обитаващи планетата. Разбира се, Мегатрон и Оптимус са отново на линия. Интересно е да отбележим, че продукцията печели Еми за визуални ефекти през 1997 г.

 

2. „Конникът и звездните шерифи“

Подгласникът в класацията заслужава и да е на първо място, но не може да се пребори с всеобхватния култов статус на първенеца. Независимо от всичко, „Конникът и звездните шерифи“ е най-доброто, което космически ориентираните продукции отпреди почти три десетилетия могат да предложат. Концепциите на „Старком“ и „Волтрон“ са доразвита в уестърн стил, гарнирани с диалози и сюжетни линии, подходящи отново и за по-възрастна аудитория. В бъдещето хората са успели да колонизират други планети, но са нападнати от извънземни, които могат да прескачат през измеренията. Борбата е основно за ресурси като метали и кристали, добивани от почвата. За да наложи спазване на реда, земното командване сформира Кавалерията, а като нейн специален отдел – Звездните шерифи. Извънземните са по-напреднали в технологично отношение и притежават огромни роботи, с които хората не могат да се справят.  Кавалерията създава технологичното чудо – Рамрод, който е космически кораб и се трансформира в робот, управляван от четиримата звездни шерифи – Конникът от Шотландия, Файърбол от Япония, Колт от Щатите и Април от Франция. Те съответно поемат ролите на стратега, пилота, оръжейника и инженера. Първите трима имат и отделни средства за придвижване – роботизиран кон, състезателна кола и малка совалка. Анимацията се излъчва в Щатите между 1987 и 1989 година, а в България около 1996. Има и японска версия, в която Файърбол е лидер и стратег на групата.

 

1. „Костенурките Нинджа“

Безпрецедентния номер едно на моето поколение. Тук дори няма да навлизам в подробности, защото филмчето от 1987 г. e познато на всички – просто исках да му отредя мястото, което му се полага. С огромно удоволствие проследих и новата версия на анимацията от 2002 г., където костенурките идваха от друго измерение, а не бяха следствие от експеримента на Шродер с мутаген. И тя е добра, но нищо не може да се сравнява с усещането, което носи оригиналът. И въпреки че в игрите с децата навън всички искаха да са Леонардо, аз си харесвах Донатело заради сабите и все избирах да съм в неговата роля.

 

Разбира се, класацията е субективна и вероятно повлияна от фактори, които едва ли съм съзнавал като дете. Бяха ли тези анимациите, които зарибиха и вас по научната фантастика от малки, или вашето детство е минало под други звезди на рисуваните сериали?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
14 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Миро

Малии щях да се разплача без малко… вълна от спомени ме удaри 🙂 наистина беше едно добро детство, по истинско, пълно с игри и разбира се любимите детцки, каква радост беше като даваха по два епизода на веднъж от Конника и Трансфомърс малиии. .. ехх 😀
п.с Защо не сте добавили и гумените мечета, те бяха фентъзи. .. нещо 🙂 ?

Nedev88

На мен „Костенурките нинджа“ ми бяха любими. Канал 1 ги записваше от Канал Франс Интернасионал. Ако не се лъжа ги излъчваха събота и неделя сутринта.
Конникът не съм го гледал.
Волтрон го гледах и си мислех, че е рисувана версия на Пауър Рейнджърс. Гледах ги по едно и също време.

е това сигурно е най-великата класация евър. Поздравления – само любими филмчета!

Грималкин

Shadow Raiders, малко нескопосано преведено „Ездачи в сянка“

Георги

нуждая се от малко помощ, немога да се сетя за заглавието на анимационен сериал фантастика по Диема+.разказваше се за една принцеса от ледена планета ,един воийн от камена планета която има бойни луни,те водеха война за спасяването на планетите от тъмната материя която пглъщаше планети долу горе това се сещам

Димитър

Забравяте някои от изключително добрите за времето си анимации. Вълшебната корона е пример за това, Диплодоните ( доста по-късно ), Рахан – историята за един човек в далечното минало, когато все още е имало чудовища, магии и суеверия 🙂

геринка

Всяко от тези ми е толкова любимо <3
Дори като бях малка исках да стана анимационен герой и имам в списъка почти от всяко, дори и сега имам интротата на повечето от тези детски 🙂
Супер класация, мога да добавя още едно – Старла и сияните ездачи,
дори Сейлър Мун 🙂

Валентин Стайков
BloodOnFire

Мда носят добри спомени. Мисля, обаче, че моята класация би имала и имена като „Мишки рокери от Марс“ и „Лабораторията на Декстър“ 😀

Петя Ивайлова
petia84

не съм гледала само Старком. Костенурките ги следях, нищо че съм била доста малка, но най-любимо ми беше Войната на Зверовете – основно заради Динобод – преди време попадах на статия, според която той бил по-популярен и от Оптимус , според някаква мултинационална анкета – трябваше да има по-щастлив край за него…

Аз лично като малък доста гледах и Transformers (естествено!) – даваха го „по сърбите“ (двете сръбски телевизии, които в моя регион горе-долу се хващаха с антена ;))
Всъщност, ако не ме лъжат спомените, и Волтрон съм го гледал първо там… както и много други анимации 🙂
Но „костенурките“ си остават най-гледаната от мен нимация… записвах си ги даже на видеокасети (вероятно още ги пазя някъде…)

Drago

Да, съгласен съм за Трансформърс – лека редакторска грешка 🙂 Моята идея беше, че като малки нямахме досег до оригиналите. Това дойде чак с beast wars по Pro7, но за мен Трансформърите имат място в класацията 🙂

Станимир Ставрев

Лека корекция само – това не е оригиналният трансформърс. Оригиналният е анимация от 80-те. Тази обаче е най-качествената и на мен лично ми беше страшно любима!

Петър Атанасов

По Волтрон и аз бях много зарибен 🙂 Даже се оказа, че му помня интрото. Костенурките и Конника съм ги хващал, но може би съм бил прекалено малък, когато са били модерни, а другите две не съм ги и чувал. В нашата градинка следяхме още Спайдърмен и Кро 🙂 Но когато си играехме, бяхме все герои от сериали с живи актьори – шотландски бойци или бойци от Смъртоносна битка (сериала) – аз бях Суб-Зиро 🙂 Отделно от останалите деца пък аз се зарибявах по Лекс (Нова тв) и Досиетата Х (Канал 1), а по-късно и по Фарскейп (Диема +)