16 коментара
5 scifi animacii

5 scifi анимации от детството ни

Възможно ли е сега да сме фенове на фантастиката заради тези детски?

Началото за всеки фен на научната фантастика преди известно количество години, когато нямаше Интернет или компютри и много малко хора бяха благословени с видео у тях, бяха детските сай-фай филмчета, които Канал 1 (когато не прекъсваха за сесиите на Народното Събрание) и Ефир 2 излъчваха. Всички сме ги гледали, всички сме ги очаквали с огромен интерес и ни е било адски некомфортно когато свършваха след има-няма 20 минути. Ето петте продукции за деца, които оформиха фена на научната фантастика в мен:

 

5. „Старком“

Едно страхотно детско сериалче, което беше популярно у нас в началото на 90-те. В общи линии беше първото такова, до което имах досег – тогава бях на около 5 годинки. Основната му тема (както при повечето продукции от периода) беше борбата за космоса между Старком и роботите на Император Дарк. Нашите герои се бореха в името на доброто от борда на ултрамодерен свръхтехнологичен самолетоносач. Анимацията на продукцията (за времето си) определено е на ниво, а диалогът и сюжетите – подходящи и за по-възрастна аудитория. За съжаление, филмчето просъществува твърде кратко – епизоди се правеха само три месеца в края на 1987 г.. Но за сметка на това даде началото на успешна линия от играчки.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

4. „Волтрон – защитника на Вселената“

Още една анимация с космическа концепция, просъществувала в Щатите през 1984-1985 г., а у нас дойде около десет години по-късно. Тук роботите на главните герои бяха във формата на пет лъва, които образуваха Волтрон – пазител на планетата Арус, която се управлява от принцеса Алура. От страната на лошите бяха злият крал Заркон, синът му Лотор и вещицата Хагар, които създаваха роботи-зверове, за да тероризират мирните жители на планетата. „Волтрон“ е с японски произход и, за разлика от „Старком“, има няколко версии през годините, като последната от тях е през 2011 г. Също така, героите от детското продължават да живеят в комикси, видео игри и играчки за деца.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

3. „Трансформърс: Война на зверовете“

Не си мислете, че „Трансформърс“ започват с високобюджетните блокбъстъри по кината. Оригиналната анимация при нас дойде късно – през 2000 г., когато Канал 1 ни изненада и излъчи всички сезони. Преди това го следях всяка събота сутрин по немската Про7, привлечен от качеството на компютърната анимация, макар и да не разбирах нищо. Основната сюжетна линия е, че корабите на наследниците на Автоботите и Десептиконите – съответно Максималите и Хищниците, се разбиват на Земята във времето на динозаврите. За да запазват енергията си, роботите приемат форма на животните, обитаващи планетата. Разбира се, Мегатрон и Оптимус са отново на линия. Интересно е да отбележим, че продукцията печели Еми за визуални ефекти през 1997 г.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

2. „Конникът и звездните шерифи“

Подгласникът в класацията заслужава и да е на първо място, но не може да се пребори с всеобхватния култов статус на първенеца. Независимо от всичко, „Конникът и звездните шерифи“ е най-доброто, което космически ориентираните продукции отпреди почти три десетилетия могат да предложат. Концепциите на „Старком“ и „Волтрон“ са доразвита в уестърн стил, гарнирани с диалози и сюжетни линии, подходящи отново и за по-възрастна аудитория. В бъдещето хората са успели да колонизират други планети, но са нападнати от извънземни, които могат да прескачат през измеренията. Борбата е основно за ресурси като метали и кристали, добивани от почвата. За да наложи спазване на реда, земното командване сформира Кавалерията, а като нейн специален отдел – Звездните шерифи. Извънземните са по-напреднали в технологично отношение и притежават огромни роботи, с които хората не могат да се справят.  Кавалерията създава технологичното чудо – Рамрод, който е космически кораб и се трансформира в робот, управляван от четиримата звездни шерифи – Конникът от Шотландия, Файърбол от Япония, Колт от Щатите и Април от Франция. Те съответно поемат ролите на стратега, пилота, оръжейника и инженера. Първите трима имат и отделни средства за придвижване – роботизиран кон, състезателна кола и малка совалка. Анимацията се излъчва в Щатите между 1987 и 1989 година, а в България около 1996. Има и японска версия, в която Файърбол е лидер и стратег на групата.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

1. „Костенурките Нинджа“

Безпрецедентния номер едно на моето поколение. Тук дори няма да навлизам в подробности, защото филмчето от 1987 г. e познато на всички – просто исках да му отредя мястото, което му се полага. С огромно удоволствие проследих и новата версия на анимацията от 2002 г., където костенурките идваха от друго измерение, а не бяха следствие от експеримента на Шродер с мутаген. И тя е добра, но нищо не може да се сравнява с усещането, което носи оригиналът. И въпреки че в игрите с децата навън всички искаха да са Леонардо, аз си харесвах Донатело заради сабите и все избирах да съм в неговата роля.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Разбира се, класацията е субективна и вероятно повлияна от фактори, които едва ли съм съзнавал като дете. Бяха ли тези анимациите, които зарибиха и вас по научната фантастика от малки, или вашето детство е минало под други звезди на рисуваните сериали?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата