5 сериала, спрени без време

Спрените сериали, незаслужили злочестата си съдба, далеч не са само 5. Пълно е с примери за сериали, правени с любов и умисъл, които по една или друга причина са свалени от ефир, оставяйки милиони фенове по света без реален завършек на любимите им истории.

Телевизиите, особено тези, от един конкретен континент на Запад от нас, имат навика да влагат пари в прекрасни сериали, да намират публика за тях, но в последствие да ги спират и да оставят феновете разочаровани. Причините за това може да са обективни (рейтинг) или субективни (проблеми в телевизията), но резултатът е един и същ – милиони хора остават без завършек на любимите си истории. За американците явно парите определят всичко, а любовта на феновете не означава почти нищо.

Българското онлайн списание ще отдаде заслужената чест на някои от най-добрите сериали, спрени сравнително скоро, които спокойно можеха да продължат да ни радват още няколко сезона, с почетното им споменаване в седмичната си класация. Тя отразява мнението на само един от авторите, чувствайте се свободни да изразите своето в коментарите под статията.

 

5. Лунна светлина / Moonlight

В сериалът на телевизия syfy вампирите оцеляват в днешния свят по различни начини. Някои не са особено еволюирали от средновековието и продължават да безчинстват и убиват хора. Други, се въздържат от вредните навици и се опитват да живеят сред хората. Така например Мик използва подобрените си вампирски сетива, за да стане успешен частен детектив. С течение на обстоятелствата се сприятелява с репортерката Бет. Двамата разкриват престъпници и зли свръхестествени същества, напук на правилата на човешкото и вампирското общество.
Сагата им обаче е покосена преди кулминацията си. Още първи сезон е съкратен само на 16 епизода, след което сериалът е спрян. Двамата нямат шанса да покажат на зрителите развитието на любовната си история, развитието им като герои в свят на подмолна борба между свръхестествените същества.
Moonlight далеч не е най-великият сериал на десетилетието. Нито пък е единствената вампирска сага. Но също така той е далеч по-малко лигав от „Здрач“, далеч не набляга на гнусните натурализми на „Истинска кръв“ и показва доста повече умисъл от „Кръвни връзки“. Ако на сериала се беше дало време да развие своята собствена история и митология, да се възползва от вампирската мания, в чието начало през 2007 тъкмо се зароди, днес можеше с интерес да следим новините за неговия пети сезон.

4. Жътварят / Reaper

Когато става на 21 години, Сам с изненада открива, че не е като другите загубеняци от градчето му. Оказва се, че родителите му са продали душата му на Дявола, а сега той идва, за да си вземе своето. За да остане на Земята, Сам се принуждава да стане жътвар – да преследва души, избягали от Ада и да ги предава на административна служителка в данъчното – мястото, най-близко до Ада от Земята.
Вечната борба между доброто и злото, между Рая и Ада, погледната от смешната й страна. Комедия, фантастика и екшън в едно, приятелство, любов и интриги – това би трябвало да е мечтата на фена. Но по някакви странни причини сериалът не намира достатъчно рейтинг, за да остане в ефир повече от 2 сезона, въпреки още по-интересния си втори такъв, който е с още по-високи залози за съдбата на героите. Качественият хумор, вграден в персонажите, случките и местата на сериала, явно не е достатъчен, за да накара достатъчен брой американци да гледат Reaper. Поради тази причина така и не разбираме какво става след последния епизод, в който се загатва възможността Сам да е син на Дявола, появява се предзнаменованието, че Сам не може да спаси душата си от Дявола, защото Бог има планове за него, не се разбира какво става с любимата на Сам – Анди, която жертва душата си за него, нито с приятелят му от магазина Бен, който ходи с кръвожаден, но сексапилен демон.
Подобни незавършени сюжети ни карат просто да обожаваме телевизията, излъчила сериала. Един от огромните минуси на американското продукции, е че не се страхува да зариби зрителите си, но след това няма уважението към тях поне да завърши историята в един извънреден епизод.

3. Мечът на истината / Legend of the Seeker

Сериалът, взаимстващ герои и някои идеи от книгите на Тери Гудкайнд, разказва за съдбата на Ричард, който е обявен от магьосника Зед за Търсач на истината и пътува заедно с него и Майката-изповедник Калан из Средната Земя в опит да спре злото, застрашаващо хората. Сериалът има изключителни достойнства – чаровни герои с дълбока психология, борещи се с разнообразни проявления на злото, напрегнати връзки и отношения между тях. Ричард и Калан трябва да се справят с чувствата си един към друг, които не могат да си позволят поради особените сили на Калан. Зед трябва да пази двамата и да ги подпомага в приключенията им, пазейки своите собствени тайни. Кара, морещицата-отцепник, трябва да жонглира между старите и новите си приятели, между тъмното си минало и отговорното си настояще. Дори Мрачният Рал, злодеят на сериала, е добре развит персонаж с интересни черти на характера. Макар и детски на пръв поглед, сериалът предлага задълбочен поглед в човешката душа, за приоритетите и отговорностите на героите, непоносимостта на това да имаш това, което желаеш, пред очите си всеки ден, но да не можеш да го вземеш. Сериалът има и стабилна доза шокиращи обрати и зловещи предзнаменования, които компенсират на моменти наивния диалог.
Legend of the Seeker има стабилен рейтинг и с поклон към феновете завършва главната си история за всеки сезон в края му, без да оставя недовършени крайща, но богатството на света на книгите и очевидно на въображението на сценаристите спокойно можеха да ни доставят много повече от 2 сезона приключения във фантастичния свят на трите земи. Въпреки това, финансови проблеми в телевизията порязват крилете на сериала в пика му.

2. Файърфлай / Firefly

Най-старият от споменатите в класацията сериали продължава да има най-голямо влияние и фенбаза и до днес. Все още има желание за продължение на приключенията на космическия кораб Серенити от страна и на актьорите и на феновете. Сериалът е уникална смес от два жанра – научна фантастика и уестърн. Чаровните герои-бунтовници срещу системата заплениха милиони зрители пред екраните и се помнят вече почти десетилетие.
Мал Рейнолдс, капитан на Серенити, събира екипажа си и се опитва да оцелее във Вселена, контролирана от Алианса – политически съюз на централните колонизирани планети с недобри намерения за останалите. На борда му се оказва и мистериозната Ривър, издирвана от Алианса заради брилянтния си ум, експериментите, които са правили върху нея и възможностите, които те могат да отключат.
За краткото си време на съществуване Файърфлай изгражда своя стабилна Вселена и митология, нещо което други сериали не успяват да постигнат с години. Феновете все пак успяха да постигнат нещо – филм за ДВД с приходи, чийто размер тотално отряза всякакво по-нататъшно инвестиране в продукта. Сериалът обаче ще остане в историята на телевизията въобще като един от най-несправедливо спрените сериали преди пика си. Firefly имаше потенциала да се превърне в класика в жанра, но некомпетентните решения на телевизията-собственик така и не позволиха това да се случи.
Лично за мен това не е такава огромна беда, тъй като спирането позволи на създателя Джос Уедън да премине към други проекти и да достави сериала, заемащ номер 1 в моята класация.

1. Куклена къща / Dollhouse

Куклена къща е може би най-задълбоченият сериал от САЩ за десетилетието. Сериалът изследва в дълбочина човешката психология, връзката между мисли, спомени, чувства и памет, доколко е възможно човек да наруши моралните си принципи, за да си купи изкуствена, макар и привидно истинска любов, какъв е този човек, който ще го направи, какъв е този, който ще му го продаде? Какво става с психиката, когато отнемеш нейн компонент? Какво би станало с човечеството, ако това беше възможно?
Тези въпроси си задаваме, докато следим историята на Ехо – жена, чиито спомени са били отнети от Куклената Къща, и която сега служи за пошлите цели на компанията. Върху празните мозъци на куклите като Ехо се наслагват различни личности според желанията на платежоспособните клиенти, за да може тя да изпълнява с желание и най-перверзните им прищевки. Ехо обаче е специална, тялото й има вродена защита срещу технологията и след време тя започва да си спомня оригиналното си Аз, както и елементи от всички личности, наслагвани някога върху нея. Междувременно агент от ФБР се опитва да докаже съществуването на Куклената къща, бивша кукла, сега сериен убиец, продължава да прави проблеми за ръководството, а и самите шефове играят подмолни игри помежду си.
Изпълнен с обрати, дълбоки изследвания на човешката душа, сцени от апокалиптичното бъдеще и интересни идеи въобще, сериалът се оказва твърде сложен за американците. Намесите на Фокс, телевизията-майка на сериала, също нараняват и без друго крехкия рейтинг и така, сериалът свършва само след два сезона. За щастие на феновете, по-голямата част от историята е разказана, макар и доста набързо и не остават твърде много незавършени сюжетни линии. Все пак още няколко сезона можеха да развият изцяло идеите на всепризнатия талант Джос Уедън, както и да разкажат в пълнота цялата история на Куклената къща.
От наша страна остава единствено да благодарим на Уедън за далновидното му мислене и приключването на сериала в последния му сезон – уважение за феновете, което малко сериали показват.

 

Какво мислите за изброените сериали? Кои са вашите любими спрени сериали? Чувствайте се свободни да коментирате под статията.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
17 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Бо

Forever беше много хубав сериал , жалко много за него

Рая

Forever беше (за мен) много силен сериал и искрено ме е яд, че го спряха след 1 сезон.. а като се замисля какви бози се спонсорират по 10-15 сезона :х

dimomen

Преди няколко години по AXN даваха Sliders. Това е сериал, в който Куин Малъри изобретява дистанционно, с което пътува между измеренията. При първото спускане през портала минават приятелката му Уейд Уелс, Рембрант Браун и професор Артуро. В краят на втория сезон се появя главният противник в сериала – кромагите, които унищожават паралелни Земи. През целият трети сезон враг е военният Рикман. В четвъртият сезон Куин разбира, че има брат близнак. В началото на петият сезон Куин изчезва, а враг в този сезон е доктор Гайгер. За съжаление сериала е спрян, когато слайдърите научават от един екстрасенс, че при следващото си спускане, щe умрат.
Трябвяше поне да довършат петия сезон.

Cesc
Elena Mileva

А сега скърбя и за Terra Nova.Някой знае ли дали ще има 2 сезон? Много ме е яд,като загледам нещо и … парите свършили,нямало рейтинг,разпространителя се отказал и тем подобни…

Мира

Легендата за Търсача дано да го вземат от някоя друга свястна телевизия. Това което сториха с историята на „Меча на Истината“ си беше чисто престъпление.

Станимир Ставрев

Поглед в бъдещето си беше направо кощунство да го спрат. Хем си отвориха вратичка за втори сезон, хем го спряха. Поне успяха да разкажат главната история на сезона.

Piper

Абе я кажете ще има ли някакви нови серии от Stargate, че без тоя сериал изкуквам.

Човечец

Journeyman беше страхотен сериал, следях го отначало до края му.
Мечът на истината(Легенда за търсача) го гледах с наистина огромно вълнение и въодушевление, първият сезон беше като душевен оргазъм за мен, от втория имаше какво още да се желае, но определено сериалът заслужаваше поне още един сезон.
Старгейт Вселена, макар и със скучноват първи сезон, започна да се развива в много положителна насока, тъкмо стана интересно, пленително даже, а телевизията, която го излъчва(SyFy) реши да го спре, поради ниски рейтинги. Ще си остане с напълно незавършена история, което е жалко, имайки на предвид интересните моменти напоследък.

Йордан

Сетих се и за останалите сериали , които не бях написал преди.
3. Invasion
4. Journeyman
5. Surface

Мира
Pepper

Спирането на Virtuality и Defying Gravity беше голяма грешка според мен. Дори не им дадох шанс особено на Virtuality

Йордан

Еми то хубаво, че това е заглавието , но само за тези са сетих. И просто допълних. 🙂

Ех,.. вярно да, Knight Rider беше добър наистина, но… все пак заглавието е „5 сериала, спрени без време“, а не „Всички сериали спрени без време“ 😉

Йордан

1. Defying Gravity
2. Knight Rider

Жалко,че спряха тези сериали.

Петър Атанасов

V още не е спрян 🙂 Чакам новините какво ще го правят, за да видя дали да го включа в една отделна класация с друго заглавие 😉 Заедно с Поглед в бъдещето.

Не съм гледал Нашествие, затова не съм го включил, но скоро време ще поправя грешката 🙂

4400 не мисля че има място в класацията, по-скоро „Посетителите“ би трябвало да е вътре.

петя84

1.Поглед в бъдещето
2.Каприка
3.Джон Доу
4.Нашествие (тъкмо свиквах със странната концепция на сериала и Уилям Фичнър ми ставаше все по-симпатичен, и го спряха;)
5. 4400 (но поне имаше цели 4 сезона и горе-долу адекватен финал)