3 коментара
avenue 5 r

Абсурди по време на криза

Ревю на първи сезон на сериала „Авеню 5“, достъпен за гледане по HBO GO.

Авеню 5  не е типична продукция на НВО – както жанрово, така и по дух, сериалът се отличава от повечето проекти на тази телевизия. Той е космическа комедия, която ни показва едно (недалечно?) бъдеще, в което САЩ вече има двама президенти, а круизите в Космоса са нещо нормално (за тези, които могат да си ги позволят).

Действието в сериала се развива предимно на борда на круизния космически кораб Авеню 5, който е като сбъдната мечта – снабден е с всякакви луксозни удобства, има атрактивен и респектиращ екипаж и на първо място – чаровен капитан, с героична слава.

След като с кораба се случва авария, идилията се пропуква. Няколко души изгубват живота си, а останалите осъзнават, че ще стигнат на Земята не след седмици, както е по план, а най-рано след три години. Съдбата на кораба е в ръцете на нарцистичния собственик Джъд, неговата заплашителна асистентка Айрис, гореспоменатия капитан Райън Кларк, инженерката Били и някои от не най-приятните пасажери. Постепенно става все по-ясно, че положението е много по-лошо, отколкото изглежда на пръв поглед. Екипажът меко казано не е подготвен за ситуацията, пасажерите са като стадо, което постоянно се нуждае от контрол и насоки (нещо, което си проличава особено ярко в последните епизоди, но ще се въздържа от големи спойлери), а героичният капитан не е чак толкова героичен, нито пък компетентен.

Силните жени са на мода 🙂

Признавам, че в началото на сериала, си задавах въпроса дали не съм сгрешила и дали той си струва инвестираното време и внимание. Първите епизоди са по-скоро изнервящи, отколкото забавни. На пръв поглед всички персонажи са неприятни – особено пасажерите, на някои от които е отделено голямо внимание: имаме двойка с проблемен брак, която е въвлечена в непрекъснат скандал, друга по-възрастна двойка, състояща се от ужасно деспотична съпруга и кротък, безполезен съпруг; бездарен комик, бивш космонавт, който хипотетично може да бъде полезен, но все нещо не му достига и още няколко подобни колоритни образи. Единствените, които заслужават симпатия от начало, са капитанът и инженерката …

Сериалът очевидно е комедия, може би дори е по-правилно да се нарече черна комедия, но не е нито много смешен, нито много черен. Първите серии донякъде наподобяват пародия на документален филм за катастрофа или на риалити шоу – изглежда това е нарочно, защото, както ще видим към края на сезона, част от пътниците са се чувствали като в риалити шоу (не мога да напиша повече за това, заради спойлер).

Дотук с лошото.

Една от основните причини сериалът да е забавен, е персонажът на Хю Лори

Доволна съм, че отрицателните първи впечатления не ми попречиха да догледам сезона, защото с напредването на епизодите, качеството им се вдигна осезаемо. Не мога да кажа, че в някакъв момент съм се разсмяла, провокирана от хумора, или че това ще стане любимият ми сериал, но определено оцених развлекателната му стойност и гледах до края с интерес.

Първи сезон се състои само от 9 кратки епизода, но във всеки един от тях се случва нещо, което заплита ситуацията и прави обстановката на кораба все по-напрегната. Огромната част от хората, показани в сериала, както на Авеню 5, така и тези на Земята (които би трябвало да им помогнат), са некомпетентни и с абсурдно поведение, което е нормално за пародия. Смешното в случая е, че този тип поведение не е много далеч от реалността и това, което наистина би се случило (и се случва) в кризисна ситуация не е по-малко нелепо и сюрреалистично.

Голяма част от персонажите – най-вече онези от пасажерите, които са сред главните герои, са толкова дразнещи и неприятни, че почти през цялото време стисках палци тази комедия да стане малко по-мрачна и зрителите да станат свидетели на ужасния им край. За съжаление (или за щастие?), след като изгледах сезона вече си мисля, че тези хора имат непробиваема сюжетна броня и ще са с нас, зрителите, до самия край (какъвто и да е той).

Може би единственият човек, който знае какво прави, е инженерката. Но за съжаление, почти никой не й обръща внимание…

Що се отнася до футуристичния елемент – бъдещето, представено в сериала не е много екзотично. Освен странното правителство на САЩ и напредъка с космическите полети, като че няма много шокиращи промени. Очевидно полигамните бракове вече са разрешени (капитанът е женен за мъж И жена), но не се знае дали са нещо разпространено – повечето от персонажите са в традиционни връзки.

Положителното ми отношение към инженерката и капитана не се промени до края, всъщност симпатията ми се засили. Особено що се отнася до капитан Кларк – да, той е нещо като измамник и не е толкова умен, за колкото се представя, но изпъква на фона на общата глупост и е разумен човек, освен това е чаровен и забавен. Ролята е като специално създадена за Хю Лори и най-вероятно е такава.

Мрачната асистентка Айрис (Сузи Накамура) също е забавен и запомнящ се персонаж, макар и с неголямо участие в основните събития.

Джош Гад се справя идеално с ролята на дразнещия милионер Джей, който е убеден, че е гений. Той донякъде оправдава славата си, като създава красиво светлинно шоу около кораба, което е голямо постижение предвид обстоятелствата (спойлери), но честно казано и той е сред онези, чиито край би ме зарадвал…

Финалният епизод на сезона е силен и създава добра основа за следващия сезон. Динамиката сред персонажите е променена, те са поставени пред нова криза, която има потенциала да разруши завинаги крехкото равновесие на кораба. Макар и застрашени, хората на Авеню 5, все пак са цивилизовани и в някаква степен под контрол – ако този контрол се разпадне, не се знае какво може да се случи…

Сериалът е подновен за втори сезон, така че зрителите ще имат възможността да проследят съдбата на злополучния круизен кораб и нещастните му пътници.

Моята оценка:
История – 4
Герои – 4
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 5
Саундтрак – 6
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (5.00)
* началото заслужава по-ниска оценка, но към края сериалът цялостно се подобри, което вдига общото ниво

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата