13 коментара
absurdite-vyv-fantasti4nite-filmi

5 от най-големите абсурди в научната фантастика

Сигурно всички сме виждали грандиозно избухващи космически кораби или пък огромни извънземни със зъби като ножове и нокти като пирони, но достатъчно напреднали, за да измислят летящи коли, и също толкова тъпи, за да бъдат изиграни от някое 8-годишно хлапе.

В съревнованието си да създават зрелищни и епични моменти, писателите, режисьорите, аниматорите и всички останали участници в изграждането на научнофантастично произведение доста често стигат до абсурдни резултати. Разбира се, в тази необятна вселена, невъзможното и абсурдното имат доста по-лек смисъл, но ще се опитам да погледна логически на нещата. Сигурно всички сме виждали грандиозно избухващи космически кораби или пък огромни извънземни със зъби като ножове и нокти като пирони, но достатъчно напреднали, за да измислят летящи коли, и също толкова тъпи, за да бъдат изиграни от някое 8-годишно хлапе. Именно на тези моменти е посветена тази статия.

 

5 и 4. Взривовете и звука в космоса

Изображение с име: vzriv-v-kosmosaТе са може би един от най-често срещаните абсурди, но такъв, без който филмите просто нямаше да бъдат това, което са.

На практика взрив в космоса е нещо напълно реално и възможно да се случи. Начинът, обаче, по който експлозиите изглеждат на екрана, определено има какво да навакса откъм реалистичност. Няма как взривът в космоса да е с безброй горящи отломки и пушеци, както и тряскащ звук, предаван на стотици километри. При една реална ситуация на експлозия в космоса може да видим купчина разлитащи се отломки и, евентуално, ако има в наличност бензин и въздух, тогава ще видим и за съвсем кратко време пробляскваща светлинка. Със сигурност ярките облаци на избухващите космически кораби са нещо, което досегашните ни представи за технологиите и физиката не могат да оправдаят.

 

3. Почти сходното междувидово развитие

Изображение с име: tpol-velkroДори и да се абстрахираме от очевадните прилики между хората и другите извънземни раси, нещо което само по себе си е доста подозрително, особено ако се сравним на вид със съществата дори на родната ни планета и открием колко сме различни от тях, има и други въпросителни. Например как така извънземните са на близко до нашето ниво на развитие, че и проявяват някои наши културни белези? Гледал съм доста филми и съм чел някои книги, в които забелязвам наличие на вратовръзки у извънземните! За велкрото имам отговор – него Т’Пол от Стар Трек Ентърпрайз ни го е донесла. Ами идеите за автомобили, мобилни телефони и др. устройства, сходни на нашите? Изобщо няма да споменаваме как всички извънземни говорят английски. Между другото, наскоро учени доказаха, че живот на други планети е възможен, но е най-вероятно нашата цивилизация изобщо да не се засече с друга – по простата причина, че естественият път на всеки вид е неговото евентуално изчезване. В този ред на мисли, историята на даден вид е твърде кратка в сравнение с историята на Вселената и е твърде малко вероятно два вида от две различни планети да съществуват едновременно и да се засекат.

 

2. Грозните, зъбати и космати, но все пак интелигентни извънземни

Изображение с име: stalik-farscapeЧесто срещано явление, както в старите произведения, така и в новите. Може би грандиозността има повече стойност отколкото логичността. Но все пак ми е малко трудно да повярвам (макар и като на филм), че примерно Чубака ще може да проведе един свестен телефонен разговор, а какво остава за уикитата да измислят технология, подобна на мобилните телефони. Реално, целта на еволюцията е да направи видовете по-добри, като набляга или на интелекта или на мускулите – средно положение няма. Замислете се, как примерно един средностатистически скаранец, с тази голяма глава и тия огромни нокти, ще успее да свърши нещо елементарно, примерно да развие капачката на бутилка кока-кола?

 

1. Човешката раса винаги побеждава рано или късно

Определено не искам да поставям тази точка в графата абсурди, затова моля ви, извадете я от контекста. Все пак, интересно е как винаги успяваме да се измъкнем от ситуацията, винаги успяваме да оцелеем, и дори да победим. Бях чувал някъде, че живота е приспособим, надявам се да е така, но е интересно как, когато няма надежда, отнякъде се появява някой човек, или група от хора, абсолютни аматьори, но с общи усилия, невероятен късмет и не много акъл, успяват да спасят положението.

Изображение с име: voina-na-svetovete

Това е само малка част от небивалиците с които сме се сблъсквали в света на научната фантастика, но без които тя нямаше да е такава, каквато е сега. Колко скучен щеше да е Star Wars без Чубака, какъв щеше да е смисълът на Farscape, ако ги нямаше скаранците, или пък колко безлични щяха да бъдат битките в космоса без зрелищните специални ефекти? Все пак този жанр цели именно това, да видим докъде може да стигне въображението ни.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата