5 от най-големите абсурди в научната фантастика

Сигурно всички сме виждали грандиозно избухващи космически кораби или пък огромни извънземни със зъби като ножове и нокти като пирони, но достатъчно напреднали, за да измислят летящи коли, и също толкова тъпи, за да бъдат изиграни от някое 8-годишно хлапе.

В съревнованието си да създават зрелищни и епични моменти, писателите, режисьорите, аниматорите и всички останали участници в изграждането на научнофантастично произведение доста често стигат до абсурдни резултати. Разбира се, в тази необятна вселена, невъзможното и абсурдното имат доста по-лек смисъл, но ще се опитам да погледна логически на нещата. Сигурно всички сме виждали грандиозно избухващи космически кораби или пък огромни извънземни със зъби като ножове и нокти като пирони, но достатъчно напреднали, за да измислят летящи коли, и също толкова тъпи, за да бъдат изиграни от някое 8-годишно хлапе. Именно на тези моменти е посветена тази статия.

 

5 и 4. Взривовете и звука в космоса

Те са може би един от най-често срещаните абсурди, но такъв, без който филмите просто нямаше да бъдат това, което са.

На практика взрив в космоса е нещо напълно реално и възможно да се случи. Начинът, обаче, по който експлозиите изглеждат на екрана, определено има какво да навакса откъм реалистичност. Няма как взривът в космоса да е с безброй горящи отломки и пушеци, както и тряскащ звук, предаван на стотици километри. При една реална ситуация на експлозия в космоса може да видим купчина разлитащи се отломки и, евентуално, ако има в наличност бензин и въздух, тогава ще видим и за съвсем кратко време пробляскваща светлинка. Със сигурност ярките облаци на избухващите космически кораби са нещо, което досегашните ни представи за технологиите и физиката не могат да оправдаят.

 

3. Почти сходното междувидово развитие

Дори и да се абстрахираме от очевадните прилики между хората и другите извънземни раси, нещо което само по себе си е доста подозрително, особено ако се сравним на вид със съществата дори на родната ни планета и открием колко сме различни от тях, има и други въпросителни. Например как така извънземните са на близко до нашето ниво на развитие, че и проявяват някои наши културни белези? Гледал съм доста филми и съм чел някои книги, в които забелязвам наличие на вратовръзки у извънземните! За велкрото имам отговор – него Т’Пол от Стар Трек Ентърпрайз ни го е донесла. Ами идеите за автомобили, мобилни телефони и др. устройства, сходни на нашите? Изобщо няма да споменаваме как всички извънземни говорят английски. Между другото, наскоро учени доказаха, че живот на други планети е възможен, но е най-вероятно нашата цивилизация изобщо да не се засече с друга – по простата причина, че естественият път на всеки вид е неговото евентуално изчезване. В този ред на мисли, историята на даден вид е твърде кратка в сравнение с историята на Вселената и е твърде малко вероятно два вида от две различни планети да съществуват едновременно и да се засекат.

 

2. Грозните, зъбати и космати, но все пак интелигентни извънземни

Често срещано явление, както в старите произведения, така и в новите. Може би грандиозността има повече стойност отколкото логичността. Но все пак ми е малко трудно да повярвам (макар и като на филм), че примерно Чубака ще може да проведе един свестен телефонен разговор, а какво остава за уикитата да измислят технология, подобна на мобилните телефони. Реално, целта на еволюцията е да направи видовете по-добри, като набляга или на интелекта или на мускулите – средно положение няма. Замислете се, как примерно един средностатистически скаранец, с тази голяма глава и тия огромни нокти, ще успее да свърши нещо елементарно, примерно да развие капачката на бутилка кока-кола?

 

1. Човешката раса винаги побеждава рано или късно

Определено не искам да поставям тази точка в графата абсурди, затова моля ви, извадете я от контекста. Все пак, интересно е как винаги успяваме да се измъкнем от ситуацията, винаги успяваме да оцелеем, и дори да победим. Бях чувал някъде, че живота е приспособим, надявам се да е така, но е интересно как, когато няма надежда, отнякъде се появява някой човек, или група от хора, абсолютни аматьори, но с общи усилия, невероятен късмет и не много акъл, успяват да спасят положението.

Това е само малка част от небивалиците с които сме се сблъсквали в света на научната фантастика, но без които тя нямаше да е такава, каквато е сега. Колко скучен щеше да е Star Wars без Чубака, какъв щеше да е смисълът на Farscape, ако ги нямаше скаранците, или пък колко безлични щяха да бъдат битките в космоса без зрелищните специални ефекти? Все пак този жанр цели именно това, да видим докъде може да стигне въображението ни.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
14 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Annateo

 За Джени не мога да кажа нищо относно дрехите. Но в епизода с Плътта се казва, че тя може да се превръща във всякакъв вид материя, следователно нищо не пречи тази материя да е плат и съответо дреха.

Нед Ласков

Оох, олекна ми…

Петър Атанасов

На теб ти е простено 🙂

Нед Ласков

Упс! Оказва се, че „моята“ история на Даалеците не е много вярна ;-(   Жалко, че не погледнах в The Official Annual 2008 по рано, защото нямаше да ви обърквам още повече…

Съжалявам, че ви написах толкова неща без смисъл (и грешни при това), но наистина от това, което бях чел и гледал до тогава, разбрах така… Надявам се така да изкупя греха си! (-:

Нед Ласков

Кое звучи нелепо?!? Историята на даалеците си е много добра! Стига човек да мисли в стила на сериала – някой, който не е чувал за Доктора, ще му звучи нелепо, но иначе не е… А за Плътта, Клийвс си го каза – че от нея могат да направят дори и дрехите, не беше уточнено как точно, но все пак е обяснение. За машината наистина нямаше обяснение, но помислете – щом могат да клонират така хора, то какво остава за някакви си дрехи!

Адриан

Именно за подобни „неуредици“ говоря, но пак казвам, без тях, нещата щяха да изглеждат една идея по-скучни, а и все пак говорим за фантастика 😉

Петър Атанасов

Аха, значи първо някой си създава тези мекотели далеци и им прави роботи за боклукчийски цели. После те възстават и създават Даврос. После Роуз ги убива, а Даврос ги възстановява. И тук таме все се намират по няколко спасени далека, колкото да се връщат всеки сезон, слава богу без шести. Не че е невъзможно, но звучи само малко нелепо 🙂 А в Доктора има и други неуредици – как така и плътта, и машината от дъщерята на Доктора, като копират или създават хора, винаги ги създават с дрехи? То бива бива благоприличие, ама чак пък толкова… 🙂 Иначе не ме разбирай погрешно, знаеш, че Доктора ми е от най-любимите сериали 🙂

Нед Ласков

Да – мекотелите са (прочети пак сравнението с конете, което не най-подходящото, защото конете нямат нужда от каруцата, а даалеците – имат) и Не – те не са създадени от Даврос, а Даврос е създаден от тях! След като даалеците бяха унищожени от Роуз (в края на 1-ви сезон), Даврос създал нови даалеци от собствените си клетки (тези даалеци видяхме в края на 4-ти сезон, които пък бяха унищожени от човешкия вариант на Доктора)…

Peter Atanassov

Аз уж внимателно гледам, пък не съм го чул, може. Ама добре, далеците нали всъщност реално погледнато са онези мекотелите вътре в… обвивката там металната. Аз поне така го бях разбрал? И са създадени от Даврос.

Нед Ласков

Ако беше някой друг сигурно щеше да се съгласи с вас, но не и аз… Почти всичко за тях си има обяснение – няколко пъти в сериала се споменава, че преди много време са били боклукчийски роботи (да, в класическия сериал не е така, но това не е единственото променено след 2005). Като коне впрегнати в каруци, които поумняват и решават да се разбунтуват – въоръжават си каруците и т.н. Единственото, с което ще се съглася, е забележката за цветовете, наистина не беше много уместно, но ако иска човек може да намери обяснение и на това – все пак „излизат от завода“, така че е логично да изглеждат добре, да са новички, лъскави и прясно боядисани…

Адриан

Далеците наистина нямат много общо с точките в статията, но наистина изглеждат абсурдно и смешно 😀

Peter Atanassov

Така е, не е уточнено, но то си е очевидно. Далеците и според мен са една от най-абсурдните раси въобще. Мекотели с размери на плюнки, но в големи костюми с всякакви възможности, говорещи с дразнещ ухото глас и леко малоумни, побеждавани по още по-абсурдни начини. Но това си е в стила на сериала, де 🙂 Само малко прекалиха и дори надскочиха себе си като ги направиха с цветовете на дъгата 🙂

Нед Ласков

Само не разбрах, защо даалеците от Доктор Кой са на картинката – мисля, че те нямат нищо общо с нито едно от изброените неща…