4 коментара
1go

Апокалипсисът се отлага за пореден път

Ревю №1 на минисериала „Добри поличби“ (достъпен в Amazon Prime), по едноименния роман на Тери Пратчет и Нийл Геймън.

Сериалът „Добри поличби” е екранизация на едноименния роман, написан съвместно от сър Тери Пратчет и Нийл Геймън, а между другото е и първият издаден роман на Геймън. Това и фактът, че едно от последните желания на Пратчет е било с екранизацията да се заеме не друг, а именно Геймън (нещо, което прочетох в негови интервюта), превръща тази екранизация в много личен и значим проект. Самият Геймън освен продуцент, е автор на сценариите, което вероятно означава, че той е най-отговорен за крайния резултат.

Всички тези факти правят задачата ми (да напиша това ревю) по-трудна, вместо да ме улеснят, тъй като, истината е, че въпреки възторжения прием от критиците и публиката, аз самата не мисля, че това е идеалната адаптация. Нещо повече – седмица преди премиерата на сериала препрочетох романа, за да опресня спомените си и сега ми се струва, че почти всички истински смешни и чаровни моменти от книгата, са били премахнати от сюжета на телевизионната адаптация поради някаква неизвестна причина! Подозирам, че тази причина е фактът, че Нийл Геймън няма чувство за хумор (не съм забелязала проява на такова в книгите му) и не е счел, че тези моменти са от значение.

В сериала има доста закачки като тази – вгледайте се в обявата до оградената с химикал.

Всъщност, тъй като спомените ми са наистина пресни, бих могла да направя подробен списък на въпросните липсващи скечове… Но ще се въздържа, тъй като настоящото ревю все пак е посветено на минисериала, а не е сравнителен анализ на него и книгата. Все пак си признавам, че за мен е невъзможно да не правя сравнение от време на време – нещо, за което предварително се извинявам.

Започвам същинското ревю с малкото уточнение, че актьорите – и особено Дейвид Тенант и Майкъл Шийн, се справят отлично с ролите си, освен това винаги е приятно да се видят познати лица като Джон Хам, Марк Гатис и Бенедикт Къмбърбач (в неговия случай не лице, а глас).

Накратко за сюжета:

Тяхното шоу!

Наближава Армагедон, а началото му ще бъде дадено от сина на Сатаната, който в началото на сериала е невинно бебче, очакващо да бъде разменено с новородения син на американския посланик. Задачата е поверена на демона Кроули и една монахиня-сатанистка, които, както може да се очаква, оплескват нещата и детето се озовава в обикновено английско семейство. И така – започва обратното броене до Края на света, който ще настъпи щом момчето навърши единадесет години и овладее свръхестествените си сили. Когато това се случи, Адът и Раят ще започнат война на Земята, а победителят ще получи всичко – т.е. ще имаме Вечен Рай или Вечен Ад. Естествено, в процеса на тази война, всичко на Земята ще бъде унищожено… Идея която не се харесва нито на Кроули, нито на неговия нещо-като-приятел ангел Азирафел. Двамата заедно решават да направят каквото могат, за да отменят Армагедон, тъй като от хиляди години се наслаждават на живота на Земята и го харесват такъв какъвто е.

Те не са единствените, които искат да спрат Края на света – същата задача си е поставила и вещицата Анатема Дивайс, потомка на знаменитата и безпогрешна вещица Агнес Нътър. Поради неведомата сила на съдбата, на нейна страна застава и ловецът на вещици Нютон Пълсифър.

Ева отхапва!

Не бива да се забравя и самият виновник за всичко – вече единадесетгодишният Адам (Антихристът)  е невинно момче с развихрено въображение, което обича живота, приятелите си и света и няма представа какво го очаква.

Адам притежава силата да променя реалността, но не осъзнава това. Тази сила постепенно нараства и става изключително опасна, когато момчето започва да разбира, че шареният свят на детството няма почти нищо общо със света на възрастните… Освен това, ню-ейдж списанията, които Анатема му дава да чете (естествено без да знае, че той е Звярът, когото търси), развихрят въображението му и причиняват настъпването на някои много странни събития (като поява на извънземни, изплуването на Атлантида, изчезването на ядреното гориво от атомните електроцентрали и подобни)…

Първото и най-важно нещо, което трябва да се уточни за сюжета, е че „Добри поличби” е пародия на „Поличбата” (трилогия от осемдесетте години на миналия век., която има опити за римейкове под формата на филм, а наскоро – и сериал). Както знаем, пародиите по принцип би трябвало да са смешни. Като силно пристрастен зрител ми е трудно да преценя дали сериалът се е справил с тази задача, но според мен отговорът е по-скоро НЕ и вината… така де, отговорността е на Нийл Геймън (нещо, което споменах още в началото на ревюто, но искам да повторя).

<3

Второ – ако сте гледали трейлърите, знаете, че минисериалът е преди всичко за двама приятели ангел и демон (Азирафел и Кроули), които искат да спрат Края на света. Трейлърите не са подвеждащи – сериалът е точно за това. В чужбинските ревюта неведнъж се изтъква, че двамата крадат цялото внимание с прекрасното си изпълнение. Истина е, че актьорите се справят добре, освен това признавам, че Кроули е най-интригуващият образ в романа, но това, че сериалът е техен, не се дължи на завладяващият им талант, а на простият факт, че всички останали персонажи са ограбени и сюжетът е орязан и пренаписан така, че цялата история да е съсредоточена върху двамата. Впрочем, това не е показано в прав текст, но те доста наподобяват влюбена двойка… Ако зрителите са отдадени фенове на Тенант или Шийн, това положение със сигурност ще им хареса. И особено много ще им хареса трети епизод, в който ще имат възможност да видят МНОГО от миналото на ангела и демона на Земята.

Адам Йънг – Звярът.

Ако обаче зрителите, като мен, са очаквали по-точна екранизация, може и да не останат толкова очаровани. В книгата няма основна сюжетна линия и Адам, Анатема и останалите персонажи получават толкова внимание, колкото Азирафел и Кроули. Предполага се, че това е историята на Адам, но той е сведен до нещо малко повече от статист. Начинът по който се проявяват силите му не е представен адекватно – излиза, че някакви демонични гласове му шепнат, докато спи, а всъщност той просто започва да вярва в разни неща и като следствие от това – тези неща започват да съществуват. Между другото, Адам и бандата му, би трябвало да са 11-годишни, но изглеждат по-скоро като тийнейджъри (има голяма разлика – спомнете си какви фъстъци бяха Хари Потър и приятелите му в първия филм).

Друга сюжетна линия, която е безмилостно орязана, е тази на Четиримата Конници на Апокалипсиса – Война, Глад, Замърсяване и Смърт. Те и без това нямат много голяма роля, но все пак заслужаваха повече…

Както може да се очаква, политкоректността не е подминала и този сериал и затова някои от персонажите (включително Адам и Ева, които виждаме съвсем за малко в началото) са тъмнокожи, а гласът на наратора/Бог е женски, което може да се възприеме като проява на феминизъм (нещо, от което екранизацията няма нужда, тъй като в книгата има няколко силни женски образи). Конниците също са много екзотични, но това е разбираемо – всеки пол и всяка раса има право да си има свой Конник на Апокалипсиса. Като цяло – политкоректността в този сериал не дразни (за разлика от други неща).

Едно от тези други неща, е начинът по който е разрешен финалният сблъсък – предполагам, че не е редно да издавам толкова огромен спойлер, затова само ще кажа, че за мен сюблимният момент е достоен за детски сериал (а този сериал не е детски, въпреки че в него участват и деца).

Анатема е професионална вещица-потомка и целият й живот се ръководи от книгата с пророчества, останала от пра-пра-пра-пра…пра-баба й.

В основата на сюжета има заложени философски идеи, които са интересни и са представени добре, но някои баналности им пречат да изпъкнат достатъчно. Най-важна е ролята на свободната воля – идеята, че човек не е длъжен да се подчинява на пророчествата, а може сам да избира пътя си. Разбира се, тук съществува и уловка – дали пък всичко това не е част от По-велик план, за който „играчите” в Божествената игра не подозират нищо? Може би отказът им да следват пророчеството също е нещо, което е предварително планирано от Божествената сила?

Интересна е и идеята, че Адът и Раят не са толкова различни, а са просто отражение едни на други, като белите и черните фигури на шахматната дъска.

Тук щеше да има снимка на Нийл Геймън, но предпочитам Джон Хам…

Финалният епизод на сериала отново измества фокуса към Кроули и Азирафел и е изпълнен със сцени, които ме накараха да се запитам дали пък не съм чела съкратена версия на книгата (едва ли). Не би трябвало да се изненадвам, че екипът е решил да превърне целия сериал до самия му край в ода за двамата най-добри „приятели”, вместо да отдели повече внимание на други сюжетни елементи, като например да изясни какво се случва с третото бебе (има такова) или с изчезналият войник от военната база, или просто да направи останалите персонажи по-пълноценни.

В заключение: макар че за мен сериалът „Добри поличби” е по-скоро разочарование, изглежда всички останали го харесват и това донякъде ме радва, тъй като може би означава, че за в бъдеще ще има още адаптации по книги на Тери Пратчет.

…И все пак, в случай че Нийл Геймън реши еднолично да напише втори сезон, в който Кроули и Азирафел разрешават криминални случаи или нещо подобно, аз не бих си причинила съмнителното удоволствие да го гледам.

 

Моята оценка:
История – 5
Герои – 4 (като изключим Кроули и Азирафел, останалите персонажи не са добре развити, те просто са там)
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 4 (всъщност, музиката на Куинс не е саундрак, а running joke, но това е зле обяснено)
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Обща оценка: Мн. добър (4,90) (и му е много!)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата