Практически перфектен!

Ревю на филма „Пазители на галактиката vol. 2“, по кината от 5 май.

Ако много бързате, още утре можете да гледате „Пазители на галактиката vol. 2“ – излиза предпремиерно. Официално обаче тръгва от 5 май и, ако питате мен, определено си заслужава да бъде видян! Ако Guardians of the Galaxy от 2014 година беше забавно приключение в космоса, каквото не бяхме гледали от ерата на хубавите космически опери в края на ХХ век, то „Пазители на галактиката vol. 2“ е двойно по-забавно приключение в космоса, каквото не сме гледали от 3 години насам!

Признавам, че не очаквах втората част да надгради успешно първата, но тя го направи. Джеймс Гън и Марвел са внимавали за това какво точно е харесало на хората преди три години и са го удвоили. Шегите са повече, но и драматичните моменти също. Много е вероятно да си тръгнете от киносалона с влажно лице, но да не сте сигурни дали трагичните или комичните моменти са ви насълзили повече. Поправени са и повечето от и без друго малкото кусури на предишния филм – злодеят е достатъчно пълнокръвен и заплашителен, а борбата с него е както лично важна за героите, така и от вселенско значение – има отзвук дори на Земята. Единствено нереалистичните моменти (често за комичен ефект), превръщането на Питър Куил в комиксов супергерой за няколко сценки и на моменти детските шеги могат да се споменат като недостатъци, но, повярвайте ми, много се старах, за да намеря такива и писането на това изречение ми беше най-трудно от цялото ревю. Филмът за мен е близо до съвършенството. Поставя си за цел да ви прекара през интензивни емоции – смях, тъга – и си я изпълнява на 100%.

Пазителите вече се познават и работят от известно време заедно, обичат се, но това не им пречи да се карат още повече от преди. Което пък, от своя страна, не им пречи да рискуват живота си един за другиго. Всеки от основните персонажи има своя лична история тук и всяка от тях си струва. Нито за момент Guardians of the Galaxy vol. 2 не става скучен, темпото е идеално (също като в първата част), всеки успява да блесне по свой начин, дори второстепенните и много от третостепенните персонажи са запомнящи се. Не се сещам за друг филм, в който почти всички герои да са достатъчно ярки и развити, че да направят добро впечатление. Може би единствено бебето Грут изпъква с една идея повече, просто защото е адски сладко и забавно.

Няма да споменавам нищо за сюжета, защото и без друго той е твърде богат, за да се обхване в няколко изречения,  а ако тръгнат да му се правят анализи и разбивки ще се развали чара му. Внимавайте за така наречените Easter Eggs, забавни препратки към други филми и елементи от Марвеловата вселена, които сценарият и режисурата включват в изобилие, но само колкото да ви разсмеят или зарадват – не да ви разсеят от основната история.

Визуално, филмът е на космическо ниво – и буквално, и преносно. Няма нужда Мантис да казва „Красиво е“ за последната сцена – и сами го виждаме. Феерията от цветове прави кадрите разкошни и приказни, без да отива към кича, поне по мое мнение. Екипът, работил по компютърните анимации, се е постарал, защото всичко на екрана е наслада за окото. Саундтракът и значението му за поредицата пък вече трябва да са ви познати и да не ви изненадват.

Честно казано, нямам какво повече да напиша, защото не знам по колко още начина да заявя, че „Пазители на галактиката vol. 2“ е великолепен филм и всичко в него е супер. Има и критици, които смятат, че първата част е била по-добра, но според мен тук трябва да се отчитат и очакванията – тогава никой не си мислеше, че ще гледа нещо толкова добро и всички бяха приятно изненадани. Сега летвата е вдигната високо и покриването й може би не изглежда като кой знае какво постижение, но се замислете колко филма сте изгледали напоследък, които да ви завладеят, да ви прекарат през богата палитра от емоции, да залеят сетивата ви с благодат и да ви оставят повече от доволни във всеки един аспект на изхода от киното? И изобщо колко втори части са по-добри от първите (примерите се броят на пръсти и са все от миналия век) или поне толкова добри колкото тях? Така че другия път, когато се чудите какво да гледате, изобщо не се колебайте – „Пазители на галактиката vol. 2“ си заслужава всяка стотинка от цената на билета.

Моята оценка:
История – 6
Герои – 6
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 7
Саундтрак – 6
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Обща оценка: Отличен (6.00)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
8 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Славяна

Странно. На мен не ми хареса чак толкова, колкото очаквах, но пък явно очакванията прецакват всичко. Имаше скучни моменти, със странни паузи… за мозъка и аз не разбрах, абе като цяло хубав филм, логичен, държи те да не заспиш и толкова, надали ще го гледам повече от още веднъж.

Иван Стамболийски
infi

Аз съм Грут!

рин

Невероятен!

e01

Много добър филм, оправда и даже надмина очакванията ми. Единствено не разбрах как

Спойлер:
„човешки“ мозък се носи из космоса

но нищо, не е по-малко фантастично отколкото супер коравата стреличка на Йонду 😀
Изненадах се като видях Силвестър Сталоун във филма, явно бюджета им е бил по-големичък тоя път. В коментар е трудно да опиша филма, за това всеки просто трябва да го гледа.

Nedev88

Много по-добър от първата част. Дори не мога да избера любим момент. 10/10

Миро

Аз съм Грут и това е! 😉

Мира

Филмът наистина е супер. Подкрепям с 2 ръце написаното. Отидете да го гледате и няма да съжалявате ?

Това е филма, който чакам откак излезнах от салона за първата част. Лошото е, че тази статия (с оценка 6 от Петър ? ) вдига малко очакванията ми и се притеснявам да не се окажа с по-големи очаквания, но каквото и да е видя, съм сигурен, че ще се забавлявам. Това е един от малкото филми в които просто не знам на кой герой да симпатизирам повече.

Пусто и време , очаква се да го гледам, чак след празниците ?