wholitthemoon

Да опознаем света с приказки

Уникална българска игра на няколко платформи помага на малчуганите да опознаят света по забавен начин. „Кой светна Луната?“ е игра, книга, мобилно приложение и още.

Всички знаем колко любопитни са децата и понякога е истинско предизвикателство да се отговори на всичките им въпроси. Но ако сте родител, не се бойте – на помощ идва „Кой светна Луната?“ – прекрасен и различен проект, който развива и обучава детето по забавен и интерактивен начин. Най-новият елемент към него е мобилно приложение за iOS и Android, подходящо дори за 2-3-годишни деца и достъпно както на български, така и на английски език.

Всичко започва с излизането на книжката „Кой светна Луната?“, част от поредицата „Туй-онуй“ през 2009 година. Тя може да се опише като приказка-игра, в която обаче най-красивият елемент са богатите илюстрации на всяка страница. Главната героиня е Любка Любопиткова (Thelma More в английската версия), която задава много въпроси, и нейната баба, с помощта на голяма стара книга, и разказва „отговорите“ под формата на приказки и фентъзи истории. Някои от тях са истински и практични (например, детето може да се научи само да си прави мляко с канела), а други са предназначени да развиват въображението на малките читатели (например, на въпроса от заглавието може да се отговори с вещицата Звездна – именно тя кара Луната и звездите да светят). Историите са смешни, а не енциклопедични, допълнени с игри като намиране на елементи, писане на думички, броене, подреждане на цифрите на часовника и т.н. Към книгата има и диск, на който са качени всички игри от книгата, както и 10-минутна анимация. Проектът печели първа награда на фестивала Компютърно Пространство – за категорията „Офлайн мултимедия“. Повече за книжката и поредицата – тук.

koi svetna lunata - str 26-27
Страници 26 и 27 от книжката „Кой светна Луната?“

Днес на разположение на децата и техните родители е мобилното приложение със същото име – „Кой светна Луната?“ или „Who Lit the Moon?“ достъпно за iOS и Android през сайта на проекта. В него има много повече игри, анимациите са преработени и са по-богати, увеличено е и съдържанието. Приложението е изключително интерактивно, като на практика почти всеки елемент от него реагира при натискане. Историята е богата на герои с различни реплики, които могат да излизат в отделен текст или като диалогови балончета. Играта е подходяща за деца на всякакви възрасти, независимо дали вече могат да четат или тепърва ще се учат. Детето е не просто пасивен читател на историята, а активен участник в нея, като при всяко преиграване може да открие нещо ново.

Главен инициатор на проекта е Мая Бочева – Wicky, която получи номинация за най-добър художник на България за Еврокон 2015 (повече за нея – на личния й сайт). Илюстрациите, сценарият, концепцията на игрите и анимациите са нейни, а работата по „Туй-онуй“ тече вече близо десетилетие. Но приложението „Кой светна Луната?“ е реализиран от голям екип, наброяващ приблизително 20 човека! В него се открояват Тихомир Петков и агенция Деспарк, работили по програмирането и уеб дизайна, Вяра Иванова и Цветелина Цветкова, които са се погрижили за музикалното оформление и звуците, Бръмбар студио и редица актьори, озвучили героите, и др. Проектът излиза под шапката на фирма TAT Creative.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Очаква се третата част от приказката Who lit the Moon?, както и следващите приказки от поредицата „Туй-онуй“. На пазара излизат и книжки-игри за оцветяване от поредицата, работи се и по други инициативи. С други думи, свършеното досега е впечатляващо, но това далеч не е всичко! Желаем успех на Мая Бочева и TAT Creative и стискаме палци за още по-големи успехи и признания на екипа!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата