2 коментара
tomorrowland movie-wide

Да се осмелим да мечтаем с Утреландия

Ревю на филма „Утреландия“, по кината от 22 май.

Днес излиза дългоочаквания филм на Брад Бърд и Дисни „Утреландия“. Брит Робъртсън („Под купола“, „Тайния кръг“) и Джордж Клуни („Спешно отделение“, „Соларис“, „Гравитация“) ще открият един град от бъдещето, където технологиите са толкова напреднали, че са почти вълшебни! Мистериозно момиченце събира деца и младежи с буден ум от целия свят, за да насели града и да продължи развитието му. Но апокалиптична заплаха е надвиснала не само над Утреландия, но и над целия свят. Може ли бъдещето да бъде спасено и как ще стане това?

Бутон за зареждане на YouTube видео

Като за млада надежда за спасение на човечеството чрез наука и поглед, вперен в светлото бъдеще, героинята на Брит Робъртсън не изглежда чак толкова умна. На моменти проявява изненадваща несхватливост и изпразнен от мисъл поглед.

Рекламната кампания на Tomorrowland представя филма добре, но спестява един много важен елемент, а именно, че е предназначен по-скоро за деца. Разбира се, това може да се очаква, предвид че е продукт на Дисни и е вдъхновен от увеселителен парк, но определено детското се подценява в трейлърите и информациите за него. Главната героиня е тийнейджърка (типичната за ролята Брит Робъртсън), единият второстепенен персонаж е малко момиченце (трябва обаче да му се признае, че не е дразнещо и дори играе доста прилично), а другият е Джордж Клуни, който през първата част от филма е малко момченце (то вече си е дразнещо).

Детската страна на „Утреландия“ си личи в приключенията и начина на тяхното представяне. Голяма част от тях са на практика безсмислени и присъстват, за да има какво да се слага в трейлърите (15-те минути в Айфеловата кула можеха да бъдат изрязани и филмът щеше само да спечели от това – и без друго 2 часа и 10 минути определено са му много). Също така, Утреландия трябва да е град на високите технологии, където нещата поне да си придават вид на научно обосновани, но на практика си е едно фентъзи кралство със сайфай вид. Затова и се представя с фентъзи похвати, особено докато малкото момченце в началото пристъпя за пръв път в него.

Тук трябва да се отбележи, че самата Утреландия присъства твърде малко в двучасовия филм. Най-добрата част от лентата се оказва първото посещение на Брит Робъртсън във въпросния град, което наистина е запленяващо, но кратичко. През останалата част от филма героите само се опитват да стигнат до Утреландия или пък самата тя не е достатъчно впечатляваща. В този смисъл, ако очаквате интересен сюжет в красивия град на бъдещето от трейлърите, ще останете с излъгани надежди.

Има един смущаващ момент във филма, където Джордж Клуни изглежда като педофил с Рафи Касиди в ръцете си...
Има един смущаващ момент във филма, където Джордж Клуни изглежда като педофил с Рафи Касиди в ръцете си…

Детска наивност струи и от основната поука на „Утреландия“, макар тя да е от добрите страни на филма. Посланието към малки и големи е, че светът е такъв, какъвто сами си го направим. Ако искаме да реализираме бляскавото бъдеще, трябва да работим за него и да не спираме да мечтаем. Всеки може да допринесе за него, но то няма как да се случи ако сме черногледи или се предаваме лесно. Поуката е вдъхновяваща и определено ще допадне на оптимистите сред нас.

Върху героите и актьорската игра няма смисъл да се задълбава. Те не се отличават с нещо особено и едва ли ще ги помните дълго. Джордж Клуни и Хю Лори присъстват, за да привлекат интереса на родителите, отишли на кино с децата си, но не влагат кой знае колко усилия в пресъздаването на персонажите си. Най-много зор си дава Брит Робъртсън, но през повечето време не й се получава. Комплименти заслужава само малката Рафи Касиди („Тъмни сенки“, „Снежанка и Ловеца“), която, въпреки че е само на 13, е най-убедителна.

Режисура, сценарий, ефекти… сигурен съм, че щях да бъда много впечатлен от тях, ако бях на 8. Не го казвам като негатив, просто като предупреждение за каква публика е предназначен филмът. Наскоро сценаристът Деймън Линделоф (когото всички много обичаме след финала на „Изгубени“ и излизането на „Прометей“) се изказа, че се опасява „фенбойчетата“ да се престорят, че не харесват Tomorrowland заради личната му репутация. За щастие, неговият почерк, или поне лошите му страни, не си личат, но това не помага. Просто фенбойчетата вече не са на 8, а БНТ отдавна не дават „Часът на Дисни“ всяка събота вечер.

Какъв е изводът? Ако сте „фенбойче“, можете спокойно да пропуснете „Утреландия“, защото не предлага нещо ново или впечатляващо за вашата персона. Но ако сте фенбойче с дете (вкъщи или в себе си) – тогава задължително го вижте. Дисни знае как да прави такива филми. „Утреландия“ е повече от добро въведение в жанра за малчуганите, а и поуката си струва да се запомни.

 

БележникМоята оценка:

История – 4
Герои – 4
Режисура и ефекти – 4+
Актьорска игра – 4
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 5+
Емоционален заряд – 4.50
Фантастични елементи – 5
Саундтрак – 5-
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Общ успех: Добър (4,48)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата