5 коментара
got333

ОБНОВЕНА: Докъде сме с „Игра на тронове“?

Гид към трети сезон от Game of Thrones

„Игра на тронове“ сигурно е един от най-многоликите сериали по телевизията. Политическите интриги в сюжета въвличат десетки герои и се простират на няколко континента. Простено ви е, ако не си спомняте кой кой е и какъв му е случаят, но ние няма да си простим, ако не ви припомним. Затова продължихме традицията от миналата година и направихме този малък гид към трети сезон.

Под него ще видите и още интересни неща, които допълнихме в последствие – карта на Вестерос със семейните дърва на най-важните фамилии, и новини за бъдещето на сериала.

Кралски чертог

Изображение с име: GOT3-Tyrion-PosterСтолицата на Седемте кралства на Вестерос отново преживява бурни времена. Нападението на Станис Баратеон, законния наследник на трона, над садистичния млад крал Джофри Баратеон (който всъщност не заслужава тази фамилия, тъй като е продукт на кръвосмешението между Церсей и Джайм Ланистър) претърпя провал, но това не означава, че ситуацията в политическия змиярник се е успокоила.

След като прекара известно време на поста Ръка на краля и изигра основна роля в защитата на града, Тирион Ланистър отново е презряното и обезвластено Джудже, а вече е и носител на грозен белег на лицето. Постът е преминал в ръцете на баща му, Тивин, който е обрал лаврите за победата, тъй като се е появил в последния момент с новите съюзници на фамилията му, а именно доскоро конкурентната фамилия Тайрел. Тирион е отново уязвим и изоставен от приятелите си, но едва ли ще се остави без бой на по-високите си роднини.

Изображение с име: GOT3-Joffrey-PosterМеждувременно, Джофри е обещан на Марджъри Тайрел – тя ще стане негова кралица като награда за това, че се е притекла на помощ с армията си в точния момент. Прекалено амбициозната Марджъри обаче ще трябва да се спогоди някак с майката на краля, Церсей Ланистър. Церсей обаче не е известна с лек и отстъпчив нрав, макар и да се затруднява все повече в озаптяването на сина си. Бабата на Марджъри, Лейди Олена – Кралицата на тръните, също ще се намеси в сюжета.

Какво означава всичко това за Санса, най-голямата дъщеря на покойния Едард Старк, която доскоро беше „възлюбена“ на Джофри? Тя е освободена от дълга си към него, но Лорд Бейлиш я е предупредил, че кралят няма да прекрати тормоза над нея толкова лесно. Ще види ли наивната червенокоска отново семейството си или ще падне в жертва на политическите интриги в столицата – предстои да видим.

Драконов камък

Изображение с име: GOT3-Melisandre-PosterСлед позорната си загуба в Кралски чертог Станис Баратеон е бесен на Червената жрица Мелисандре, която му предрече победа. Законният престолонаследник е недоволен и от самия себе си, тъй като остави вещицата да го поведе за носа, да убие брат му Ренли и да го прати неподготвен в битка. Той си изкарва яда на нея, но тя отново му показва обнадеждаващи видения в пламъците. Станис не възнамерява да се отказва от претенциите си върху Железния трон, а този сезон ще видим и неговото семейство – жена му, Лейди Селис, и дъщеря му, Ширийн. Корабът на Давос, Лученият рицар и дясна ръка на Станис, беше взривен при нападението, но може би верният му помощник е все още жив?

 

Севера

Изображение с име: GOT3-Bran-PosterУинтърфел е превърнат в пепел. Без дом и семейство, Бран се насочва към Вала, където смята да потърси брат си, Джон Сноу. По пътя ще срещне мистериозните близнаци с магически сили Мийра и Джойен Рийд. Мийра е възхитителен боец, а Джойен… нещо повече. Те ще развият собствените му заложби, които доскоро се изявяваха предимно в съновидения.

А какво ще стане с доскорошния узурпатор на Уинтърфел, Теон Грейджой? Тук всички са в неведение, тъй като неговата сюжетна линия в сериала е различна от тази в книгите. Ще се завърне ли след провала си при вечно критикуващия го негов баща от Железните острови или това би било твърде милостиво от страна на сценаристите?

 

Някъде между севера и юга…

Изображение с име: GOT3-Rob-Poster…се намира армията на Роб Старк, поел на поход срещу Ланистър с цел завладяване на трона и отмъщение за обезглавяването на баща му – единствения владетел с чест и достойнство в тези мрачни земи. Но той си има и други, по-лични грижи. Със сватбата си в края на втори сезон, когато се ожени за Талиса Мейджър, Роб наруши клетвата си към фамилията Фрей. Тази клетва той пое в първи сезон когато мина с армията си по моста им. Последствията от нейното престъпяне ще се усетят тази година. Междувременно, Роб трябва да прости и на майка си, която освободи най-важния им заложник, Джайм Ланистър, и го прати да се прибере под опеката на Бриен Красавицата, с надеждата да го използва като разменна монета за дъщерите си. А пътят на Джайм и Бриен към дома съвсем няма да е лек и безопасен.

Аря Старк също се лута някъде из необятните територии на Вестерос. Тя отказа на Джакен Х`гхар да стане безлик убиец като него и реши да намери брат си, за да се присъедини към борбата му. Но в „Игра на тронове“ нищо не е толкова просто, колкото изглежда.

Отвъд тясното море

Изображение с име: GOT3-Daenery-PosterНе бива да пренебрегваме и Денерис Таргариен – досега всеки, който е направил тази грешка и я е подценил, е платил с живота си. Нейните дракони растат, а заедно с тях – нейната слава и мощ. Подкрепена от Картската съкровищница, тя най-накрая намира нужната финансова подкрепа, за да се включи в борбата. Същевременно, амбицията й да седне на трона никак не е намаляла. Нейните пътешествия из Източния континент продължават, като тази година тя ще се сдобие с мистична армия и кораб, като не пропуска да сее хаос навсякъде, откъдето мине. Халееси е останала почти без поданици след като болшинството оцелели дотраки под нейно командване бяха безмилостно изклани в Карт, но може би именно липсата им й действа освобождаващо. Дали всъщност не е въпрос на време Денерис да сложи край на заточението си след преврата, коствал живота на баща й преди десетилетия, и да си върне трона?

Отвъд Вала

Изображение с име: GOT3-Jon-PosterДжон Сняг може да страни от политиката, но неговите приключения в замръзналия север далеч не са по-малко важни за съдбата на кралствата. Именно там се крие истинската заплаха за човешкото население – Белите бродници, които доста ефектно закриха втори сезон. Джон обаче има и още по-належащи проблеми – той трябва да спечели доверието на Манс Райдър, в чиито редици навлиза, за да шпионира диваците. Същевременно у него растат и чувствата към Игрит, чийто живот пощади докато беше още с другарите си. Дали тя няма да го убеди да забрави клетвата си към Нощната стража? И дали копелето на Едард Старк няма да се окаже в центъра на нашествието от Бели бродници преди да успее да реши на кого да бъде лоялен?

Никаква милост!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Епизодите от трети сезон ще бъдат с 4-5 минути по-дълги от нормалното, снимани са из цял свят, а общият им бюджет е 50 милиона долара! Главозамайващата цифра е напълно заслужена – сериалът продължава да е любим на фенове, критици и продуценти, а часове преди началото му интересът към него е в апогея си. Дали няма да имаме нов рейтингов рекорд?

Докато чакаме новите епизоди, можем да си припомним и новите герои, повечето от които бяха разкрити на миналогодишния Comic Con:

Бутон за зареждане на YouTube видео

ДОПЪЛНЕНИЕ:

Очаквано, „Игра на тронове“ беше подновен за четвърти сезон след постигането на рекорден рейтинг за епизод 3.1. Въртят се и слухове за разклонение – предистория на „Игра на тронове“, която ще покаже събитията, за които в сериала само е споменавано. Идеята е разклонението да помогне на зрителите да наваксат с пропуснатото от книгите, както и да се издоят още пари от света на „Песен за огън и лед“.

Но стига приказки – една илюстрация струва колкото 1000 думи. В интернет попаднахме на следната картинка, която обобщава ситуацията във Вестерос. Начертана е карта, като владенията на всяка фамилия са оцветени в съответния цвят. Отстрани са показани всички членове на въпросната фамилия, които имат главна роля в сериала (и книгите). Можете да я запазите на компютъра си, за да я видите в по-голям размер.

Изображение с име: Game-of-Thrones-Infographic-Large

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата