skyscraper-2018

Един семеен мъж и много тиксо

Ревю на филма „Небостъргачът“, вече по кината.

От известно време насам участието на Дуейн Джонсън в даден филм е силен фактор за неговия успех. Вероятно именно актьорът в главната роля е причината филмът „Небостъргачът“ да получи широко киноразпространение, въпреки че не изглежда като да има много потенциал. Е, Skyscraper е вече по кината и ние спокойно можем да изберем дали да го гледаме или не. Аз го направих и ще споделя с вас впечатленията си под трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Отсега мога да ви кажа следното – не очаквайте изненади от този филм. Трейлърът го представя отлично. Ако отидете да го гледате, ще получите точно това, което си мислите, че ще получите. Вие решете дали ви се гледа Дуейн Джонсън да се бори мъжкарски с технологиите в небостъргача и превзелите сградата терористи или смятате за по-удачно да изчакате 2-3 години и да гледате филма по бТВ или Нова в някоя съботна вечер.

Сюжетът не е никак сложен и не залага на особени обрати. Скалата (не му помня името във филма) е бивш военен, който е изгубил крака си по време на неприятно протекла ситуация със заложници. Сега той е дребен охранител, който обаче е нает (благодарение на свой бивш боен другар) да оцени сигурността на Небостъргача – свръхмодерна сграда, единственият фантастичен елемент във филма (даже е спорно дали е фантастичен или фантасмагоричен. Технологиите в него са доста близки до това, което и сега можем да произведем, но са като 3D-телевизорите – просто не си струва да се разработват). Оказва се, че престъпна групировка крои планове да превземе небостъргача докато още е слабо населен, за да вземе една важна флашка с информация от собственика му. Дуейн Джонсън прави каквото може, за да ги спре, но не успява. Героят му вероятно би се отказал от по-нататъшни действия, ако не се беше оказало, че семейството му също е в небостъргача по време на атаката и е много вероятно да пострада, ако не се намеси. Лъвът в него се пробужда и той тепърва започва да показва на терористите и събралите се около сградата зяпачи уменията си по оцеляване и преодоляване на гравитацията при скачане от кранове.

Трябва да се признае, че за това, което е, филмът е доста грамотен и приличен. Героите му са плоски, но достатъчно симпатични, а историята е достатъчно интересна, за да бъде спечелено вниманието ви. На няколко пъти Скалата е на косъм от смъртта, като филмът умело акцентира върху опасните ситуации, в които той сам се вкарва (обикновено оцелява благодарение на доброто старо тиксо като заслужаващ доверие антипод на модерните технологии). Тези сцени са умело заснети и успяват да породят у зрителя тръпка, дори да е на 100% сигурен, че никой няма да умре, защото филмът не е от този тип. Ако имате страх от височини, обичате напрежение и екшън в стил „Умирай трудно“, търсите безопасен за цялото семейство филм, „Небостъргачът“ ще успее да ви повлияе и да ви развълнува.

Разбира се, в него няма нищо ново или отличаващо се от типичното за жанра. Това може да откаже киноманите, търсещи разнообразие, изненади, теми за размисъл или нещо по-запомнящо се от филмите на ефирните телевизии в събота вечер. Skyscraper е за хората, които искат временно да изключат мозъка си и да позяпат ненатоварващо развлекателно филмче. Това си личи още от трейлъра и ако сте от таргет групата, към която продуцентите са се целяли, то ще останете доволни. Ако не сте – ще почакате известно време, защото скоро умни нови филми по кината не се очакват.

 

Моята оценка:
История – 4+
Герои – 4+
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5+
Eлементи на изненада – 4.50
Теми за размисъл – 3+
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 3.50
Саундтрак – 4.50
Старание на екипа – 5-
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4+

Общ успех: Добър (4.35)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата