hollywood critics assossiation awards hca

Фантастиката в номинациите за НСА 2023

Някои номинации на критиците съвпадат с тези за Еми, но други изненадват.

Холивуд обича да раздава награди на продукциите си, а ние обичаме любимите ни сериали и актьори да бъдат награждавани. Тази седмица бяха обявени номинациите за две престижни ежегодни награждавания – статуетките Еми и наградите на Холивудската асоциация на критиците. Естествено, първите са по-престижни и стари, но вторите също бързо се нареждат сред следените събития.

Номинации за НСА-наградите

Като малко по-модерни награди, номинациите на Холивудската асоциация на критиците са по-разнообразни и категориите им са по-адекватни. Всичко е разделено на телевизия и стрийминг, няма купища абсурдни технически или модни категории, от които никой не се интересува. Номинациите също са по-равномерно разпределени сред различните производители.

Стрийминг

„Уензди“ повежда парада с номинация за най-добра комедия. Джена Ортега е номинирана за най-добра главна женска роля в комедия, а Кристина Ричи за най-добра поддържаща женска роля. Тим Бъртън е с номинация за най-добра режисура за епизода Wednesday’s Child Is Full of Woe, а Алфред Гау и Майлс Милар – за най-добър сценарий за същия епизод.

Netflix се отчитат още с „Шкафът със странностите на Гийермо дел Торо“, който е номиниран за най-добра антология. Общо Netflix имат най-много номинации като включим и нефантастиките – цели 39.

Star Wars се представят по-скромно тук в сравнение с Емитата. „Андор“ е номиниран за най-добра драма, също като „Мандалорианецът“. Диего Луна е с номинация за най-добра главна мъжка роля, Стелан Скарсгард – поддържаща мъжка, а Дженевив О’Райли – поддържаща женска. Емили Суолоу също е с номинация за най-добра поддържаща женска роля за „Мандалорианецът“. Дори Иън Макгрегър е с номинация за най-добра главна мъжка роля в минисериал. Бенджамин Карън е с номинация за най-добра режисура за епизода Rix Road, а Лий Айзък Чънг – за Chapter 19: The Convert. За същия епизод на Andor Тони Гилрой има номинация за най-добър сценарий.

Дисни могат да се зарадват също на номинацията на Татяна Маслани за най-добра актриса в драматичен сериал – за ролята й на Тя-Хълк.

„Стар Трек: Пикард“ е много по-харесван в тези награди – той също има номинация за най-добра драма, като Патрик Стюарт е номиниран за най-добра главна мъжка драматична роля, Брент Спайнър – за най-добра мъжка поддържаща роля в драма, а Джери Раян – най-добра поддържаща женска роля. Тери Маталас е с номинация за най-добра режисура, както и за най-добър сценарий заради епизода The Last Generation.

 

„Историята на прислужницата“ не е залязъл сред критиците – той също има номинация за най-добра драма, а Елизабет Мос получава традиционната си номинация за най-добра главна женска роля в драматичен сериал, Брадли Уилфърд и Макс Мангела са отличени с номинации за най-добра поддържаща мъжка роля в драма, а Ан Дауд и Ивон Страховски – за най-добра женска поддържаща.

„Момчетата“ също са уважени много повече в сравнение с Емитата – те са номинирани за най-добра драма, като Антъни Стар е отличен с номинация за най-добра главна мъжка роля в драма, Ерън Мориарти и Карън Фукухара – за най-добра женска, Чейс Крофорд и Дженсън Акълс – за най-добра мъжка поддържаща. Нелсън Краг пък получава номинация за най-добра режисура заради епизода Herogasm, докато Логан Ричи и Дейвид Рийд – за най-добър сценарий за епизода The Instant White-Hot Wild.

„Мис Дейвис“ е номиниран за най-добър минисериал/антология.

„За цялото човечество“ е уважен чрез номинацията на Еди Гатеги за най-добра мъжка поддържаща драматична роля.

И тук не е подминат „Властелинът на пръстените: Пръстените на силата“ – Исмаел Круз Кордова е с номинация за най-добра мъжка поддържаща роля

В номинациите за най-добър филм се отличава „Плячка“. Амбър Мидхънтър дори е уважена с номинация за най-добра главна женска роля във филм, а Дан Трахтенбърг – за най-добра режисура. „Фокус-мокус 2“ също е с номинация за най-добър филм.

Телевизия

„Призраци“ е най-успешният тв-сериал за миналата година – той е с номинация за най-добра комедия по ефирна телевизия. Уткарш Амбудкар е с номинация за най-добра главна мъжка роля в комедия в ефира, а Роуз Макайвър – най-добра главна женска роля. Брандън Скот Доунс е с най-добра мъжка поддържаща роля, а Даниел Пинок и Ребека Уисоки – женска. Кристин Джернон има номинация за режисурата й в епизода Whodunnit, като същият епизод носи номинация за най-добър сценарий на Джо Порт и Джо Уайзман.

Not Dead Yet е сериал, за който не бяхме чували досега, но той също е номиниран за най-добра комедия (и също е с призраци). Изпълнителката на главната роля Джина Родригес е с номинация за най-добра актриса.

„Какво правим в сенките“ също е с номинация за най-добра комедия по кабелна телевизия, като Натасия Димитру е с номинация за най-добра главна женска роля. Харви Гийен е с номинация за най-добра поддържаща мъжка роля в комедия. Кайл Невачек е с номинация за най-добра режисура за епизода Private School, като за сценария на същата серия номинация получават и Айо Едебири и Шейна Год.

„Квантов скок“ е номиниран за най-добър драматичен сериал по ефирна телевизия. Реймънд Лий получава номинация за най-добра главна мъжка роля в драма, а Шакина – за най-добър сценарий в епизода Let Them Play.

„От“ е с номинация за най-добра драма по кабелна телевизия. Харолд Периню ще се бори за най-добра главна мъжка роля в драма, а Каталина Сандина Морено – най-добра поддържаща женска. Джак Бендър има номинация за най-добра режисура заради епизода Pas de Deux.

„Последните от нас“ се представя доста по-скромно тук в сравнение с Емитата (явно HBO не са развързали кесията навсякъде). Получава номинация за най-добра драма по кабелна телевизия. Педро Паскал има номинация за най-добра главна мъжка роля в драма, а Бела Рамзи – женска.

„Домът на дракона“ присъства чрез Ема Д’Арси с номинацията й за най-добра главна женска драматична роля, а Мат Смит – най-добра мъжка поддържаща.

„Местен извънземен“ е уважен чрез номинация на Алан Тюдик за най-добър актьор в комедия.

Сред филмите можем да споменем неизвестният The Portable Door, който е с номинация за най-добър тв-филм по кабеларка.