emmy2014

Фантастиката в номинациите за Еми 2023

Тази седмица бяха обявени номинациите за Еми. Сериалите на HBO и Lucasfilm са силно представени.

Холивуд обича да раздава награди на продукциите си, а ние обичаме любимите ни сериали и актьори да бъдат награждавани. Тази седмица бяха обявени номинациите за две престижни ежегодни награждавания – статуетките Еми и наградите на Холивудската асоциация на критиците. Естествено, първите са по-престижни и стари, но вторите също бързо се нареждат сред следените събития.

Номинации за Еми

Тази година наградите Еми стават на 75 години. HBO засега изглеждат като големите победители с най-много номинации, но стриминг платформите като цяло се представят много добре. Традиционните телевизионни канали едва се вреждат сред списъците.

Най-доволни могат да бъдат от HBO. Те не продуцират много сериали, но малкото им произведения винаги са сред фаворитите за награди в различни категории. Тази година шампионите им в нашия жанр са:

„Последните от нас“ – ще се борят за най-добър драматичен сериал, най-добър дизайн на продукцията за съвременен сериал (епизода Infected), най-добри костюми в съвременен сериал, най-добра режисура (епизода Long, Long Time), най-добра обработка на кадрите, най-добри прически, най-добър дизайн на заглавието, най-добър грим, най-добър грим с протези, най-добра музикална композиция, най-добра обработка на звуците, най-добър звуков монтаж, най-добри специални визуални ефекти, най-добър сценарий. Педро Паскал е номиниран за най-добър актьор в главна роля в категория драма, а Бела Рамзи – за най-добра актриса в същото. Сред общо шестте номинации за най-добър гостуващ актьор в драматичен сериал, цели 4 са за актьори от The Last of Us – Мъри Бартлет, Ламар Джонсън, Ник Оферман, Кейвън Монреал Удард. При гостуващите актриси успехът за сериала е „само“ 50% – три от шест. Това са Мелани Лински, Сторм Рийд и Ана Торв. Неслучайно „Последните от нас“ е номиниран и за най-добър кастинг като цяло.

Изображение с име: the last of us

„Домът на дракона“ също е с номинация за най-добър драматичен сериал, за най-добър дизайн на продукция на исторически или фентъзи сериал (епизода The Heirs of the Dragon), за най-добра кинематография, както и за най-добри костюми във фантастична продукция, най-добър грим, най-добър грим с протези, най-добър звуков монтаж, най-добри специални визуални ефекти.

Дори забравеният сериал „Невъзможните“ има една номинация – за най-добри специални визуални ефекти.

Другите щастливци са от Дисни и Лукасфилм, които са заринати с номинации покрай Star Wars сериалите:

„Мандалорианецът“ може и да изпадна от цайтгайста, но също има номинации – за най-добра кинематография в сериал с половинчасови епизоди, както и за най-добри костюми във фантастична продукция, най-добри прически, най-добър грим, най-добра обработка на звуците, най-добър звуков монтаж, най-добри специални визуални ефекти, най-добра координация на каскадите, най-добри каскади.

Изображение с име: mandalorian

„Андор“ печели номинация за най-добър драматичен сериал, както и за най-добра кинематография, най-добра режисура в драма (епизода Rix Road), най-добра музикална композиция, най-добра основна музикална тема, най-добър звуков монтаж, най-добри специални визуални ефекти, най-добър сценарий.

„Оби-Уан Кеноби“ има шанс да стане най-добър минисериал, както и да спечели статуетка за най-добри костюми във фантастична продукция, най-добра обработка на кадрите, най-добра обработка на звуците, най-добър звуков монтаж.

Netflix също имат с какво да се похвалят:

„Уензди“ ще се бори за най-добър комедиен сериал, а Джена Ортега – за най-добра актриса в главна роля в комедия. Сериалът е номиниран и за най-добра кинематография, най-добри костюми в съвременен сериал, най-добра режисура в комедия (за епизода Wednesday’s Child Is Full Of Woe), най-добър дизайн на заглавието, най-добър грим, най-добра музикална композиция, най-добра основна музикална тема, най-добри специални визуални ефекти.

Изображение с име: wednesday-addams-hand

„Странни неща“ също получава номинация за най-добър грим, най-добра обработка на звуците, най-добър звуков монтаж, най-добро музикално ръководство, както и две номинации за най-добри каскади.

С номинации може да се похвали и „Шкафът със странности на Гийермо дел Торо“ – за най-добър дизайн на продукцията на исторически или фентъзи сериал, за най-добра кинематография на минисериал/антология, както и за най-добри костюми в минисериал/антология, най-добър дизайн на заглавието, най-добър грим с протези, най-добра основна музикална тема, най-добра обработка на звуците.

„Чадърената академия“ и „Сянка и кост“ получават номинации за най-добри специални визуални ефекти.

От останалите са излъчени следните фаворити:

„Какво правим в сенките“ пък е с номинация за най-добър дизайн на продукцията за сериал с епизоди по половин час, както и за най-добри костюми във фантастична продукция, най-добра обработка на кадрите, най-добра обработка на звуците,

Недолюбваният „Властелинът на пръстените: Пръстените на силата“ също си е заслужил номинации – за най-добри костюми във фантастична продукция, най-добър дизайн на заглавието, най-добър грим с протези, най-добра основна музикална тема, най-добра обработка на звуците, най-добри специални визуални ефекти,

„Момчетата“ и „Мис Дейвис“ са номинирани за най-добра обработка на звуците, като The Boys е отличен и за най-добра координация на каскадите.

Определящите номинациите за Еми явно не са фенове на „Стар Трек“, но все пак „Стар Трек: Пикард“ получава две номинацийки – за най-добър грим и най-добър грим с протези. Като цяло критиците не са много съгласни с оказаното пренебрежение, но това е положението.

Дори „Американски истории на ужасите“ (или „Зловещи семейни истории“, ако спазим логиката на оригиналния превод) има номинация – за най-добър грим.

Елизабет Мос от „Историята на прислужницата“ отново е номинирана за най-добра актриса в главна роля в драматичен сериал, но сериалът й не може да се похвали с друго тази година.

Сред номинациите за най-добър телевизионен филм имаме три фантастики – „Плячка“, „Фокус-мокус 2“ и „Планинската магическа коледа на Доли Партън“. Hocus Pocus 2 и Dolly Parton’s Mountain Magic Christmas са и с номинации за най-добри костюми, докато Prey е с номинация за най-добра режисура, най-добра обработка на кадрите, най-добър сценарий и най-добър звуков монтаж. Номинации за най-добра музикална композиция във филм или минисериал/антология получават „Фокус-мокус 2“ и „Плячка“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата